'Slimme stad' InCityS in Sint-Niklaas

SINT-NIKLAAS. Met moderne snufjes zullen we in de toekomst brood of beleg vanuit de luie zetel kunnen bestellen. In Sint-Niklaas is een proefproject op gang getrapt waarbij dat dit nu al kan. Het project InCityS van Fifthplay, een dochter van de Niko Group, introduceert de digitale stad bij 75 woningen, 250 testgebruikers en 25 handelaars. Zij zullen de toepassing uitgebreid testen vooraleert het commercieel wordt uitgerold.

InCityS is een virtueel netwerk dat bewoners, middenstand, pers, overheid en het verenigingsleven dichter op een eenvoudige manier bij elkaar wil brengen. Het enige middel dat daarvoor nodig is bij de gebruiker, is een digitaal aanraakscherm zoals iPad. Op die manier zal het onder meer mogelijk worden om mensen langer in hun woning te laten wonen. Als ze met het systeem leren werken uiteraard. InCityS is een samenwerking tussen de stad Sint-Niklaas en Fifthplay en kadert binnen het Vlaams Proeftuin Platform, een initiatief dat gesteund wordt door Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten, in samenwerking met Telenet. "We willen dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Dat doen we door zoveel mogelijk diensten tot in de huiskamer te brengen.", aldus minister Ingrid Lieten. "Daarnaast wijzigt het winkelgebeuren door de introductie van e-toepassingen. En tenslotte zijn er de uitdagingen om tegen 2020 van onze steden groenere steden te maken. Dit betekent minder energie verbruiken en minder C02-uitstoot. Het project InCityS brengt al deze elementen samen en biedt een antwoord op de stedelijke uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd."

Met InCityS komt de stad digitaal het huis binnen met informatie en mogelijkheden op maat van de bewoner. Het systeem brengt een georgrafisch gebied virtueel samen of in dit geval worden alle bewoners op het grondgebied van Sint-Niklaas, overheid, verenigingen en middenstand één grote virtuele wereld binnen handbereik. Via een aanraakscherm kunnen bewoners niet enkel nieuwsberichten en weerberichten kunnen opvragen maar ook commerciële informatie of informatie over verenigingen. Ook qua dienstverleningen zijn er tal van mogelijkheden: brood bestellen bij de bakker, een lekker stukje vlees bij de slager of een afspraak maken bij stadsdiensten of OCMW.

Om onze leefomgeving groener te maken, houdt InCityS ook het energieverbruik van de woning in de gaten. Dat moet bewoners bewuster en efficiënter met energie leren omgaan.

testfase

Het proefproject van dit technisch hoogstandje start in april in 75 woningen, bij 250 testgebruikers en 25 handelaars en wordt meteen Vlaanderens grootste onderzoekslabo voor e-diensten in steden. "Na een eerste testfase volgt in het najaar van 2011 de commerciële doorstart, waarbij we dit project in heel de stad Sint-Niklaas zullen uitrollen. Vanaf 2012 willen we i.s.m. lokale stadsbesturen gelijkaardige InCityS projecten opstarten in andere Vlaamse steden.", zegt  Kris van Daele, Managing Director van Fifthplay.

Wie in Sint-Niklaas woont of er een handelszaak uitbaat en graag wil deelnemen aan het digitale stadsproject InCityS kan zich kandidaat stellen via . (mb)

info: incitys.be