Inhaalbeweging jeugdtoerisme geslaagd
SINT-NIKLAAS. "Sint-Niklaas is geen blinde maar een zwarte vlek op vlak van jeugdtoerisme waar jongeren op een veilige manier kunnen overnachten." Met deze uitspraak kondigde schepen van jeugd Wouter Van Bellingen trots aan dat de jeugdverenigingen uit de stad met hun nieuwbouw- en verbouwingswerken het jeugdtoerisme in en rond de stad een flinke boost hebben gegeven.
De laatste jaren hebben verschillende jeugdbewegingen hun lokaal vernieuwd of een nieuw lokaal gebouwd. Heel wat jeugdbewegingen hielden er rekening mee dat andere jeugdbewegingen wel eens in Sint-Niklaas hun zomerkamp willen opslaan, net zoals zij zelf elke zomer tien dagen lang andere oorden opzoeken. Bovendien brengt de verhuur van hun lokaal geld in het laatje én subsidieert Toerisme Vlaanderen bepaalde infrastructuurwerken in erkende jeugdverblijfcentra.
Zo opende VKSJ Trapsoet vorig jaar haar vernieuwd lokaal in het Puitvoetbos, voorzien van alle moderne comfort, zodat het lokaal ideaal is voor zowel de wekelijkse bijeenkomsten als kampplaats. Het lokaal is Toerisme Vlaanderen erkend als een jeugdverblijf type A. "Sinds er in het begin van deze legislatuur meer middelen werden vrijgemaakt voor verbouwingen en nieuwbouw, rees de moderne versie van het jeugdlokaal als paddenstoelen uit de grond.", zegt schepen van jeugd Wouter Van Bellingen. "Vele verenigingen hielden bij de bouwwerken rekening met de mogelijkheid tot multifunctioneel gebruik, met als nevenfunctie jeugdverblijf. Deze keuze zorgt ervoor dat het lokaal optimaal wordt gebruikt."
De vernieuwde jeugdlokalen annex jeugdverblijfcentra worden volgens Van Bellingen vlot bezocht door groepen uit andere regio's. Om het jeugdtoerisme te stimuleren, zijn op initiatief van de jeugdraad wegwijzers geplaatst naar de jeugdverblijfcentra. In Sint-Niklaas zijn De Schakel in Nieuwkerken, Sint-Franciscus in Sinaai, Heywijck, Sint-Kristoffel, Sint-Paulusheem, Zeveling, blokhut Puytvoet, Kriekepitte en Den Bosduiker in Sint-Niklaas erkend als jeugdverblijfcentra met een A-label. Enkel het stedelijk jeugdverblijf- en vormingscentrum beschikt over een B-label omdat het ook ondermeer over bedden beschikt. De stad gaat een co-consulent jeugdinfrastructuur en -ruimte aanstellen die een stadsplan voor jeugdtoerisme moet uitwerken. "Het belangrijkst is dat jongeren nu op een veilige manier kunnen overnachten in Sint-Niklaas.", besluit Van Bellingen. (mb)