1000 km voor Kom op Tegen Kanker ook op Wase bodem

REGIO. Van 2 tot 5 juni organiseert Kom op tegen Kanker voor de tweede keer ‘De 1000 kilometer van Kom op tegen Kanker’. Het fietsevenement wil sportievelingen uitdagen om hun grenzen te verleggen en tegelijk zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Net als vorig jaar vragen we elke deelnemende ploeg om eerst 5000 euro in te zamelen. Wie daarin slaagt, mag tijdens het verlengde Hemelvaartweekend vier ritten van 250 kilometer fietsen, individueel of in teamverband.

Fifty One Sint-Niklaas was vorig jaar aanwezig met één deelnemende ploeg. Dit jaar legt zij voor zichzelf de lat hoger en wil met ‘51’ renners of meer dan 6 ploegen starten. Een uitdaging, maar mogelijk door de inzet en steun van velen en het partnership met wielerploeg de Vier Kronen (Temse) in de persoon van Franky De Gendt en het bestuur.

Er komt op dinsdag 8 maart een informatievergadering in QC Stables in de Beeldstraat te Sint-Niklaas. Toch is nu al bekend hoe de actie van 1000 km  van Kom Op tegen Kanker in elkaar zit.
Iedereen die van fietsen houdt en een flinke afstand aandurft (125 km) als individu of als lid van een team, met een bedrijf, vereniging of vriendengroep. Kortom, fietsliefhebbers die de handen in elkaar slaan om Kom op tegen Kanker te steunen.
Minimaal één en maximaal acht deelnemers. Ofwel rijden 4  fietsers de vier ritten van 250 km, ofwel verdelen 8 sporters de ritten onder elkaar.  Men werkt op het principe van 125 km per persoon, dus 2 personen per dag (8 personen x 125 km = 1000 km)
Het peloton wordt ingedeeld in drie groepen. Elke groep houdt een welbepaalde snelheid aan. Er zijn drie fietssnelheden: 24 km/uur, 27 km/uur en 30 km/uur. De verschillende groepen zien elkaar bij de start, de middagpauze en bij de aankomst.

Mechelen is de ‘gaststad’ van de fietsvierdaagse. Dit betekent dat ze vanuit Mechelen naar alle Vlaamse provincies zullen fietsen. Elke dag een lus van 250 km die vertrekt en aankomt op de Grote Markt van Mechelen waar een welverdiende massage wacht. Men fietst langs rustige, zo verkeersluw mogelijke wegen. Het traject wordt zo vlak mogelijk uitgestippeld. Op de bevoorradingsposten en tijdens de middagstop is er voldoende eten en drinken.

De organisatoren werken samen met Flanders Classics voor de praktische organisatie. Zij staan garant voor een professionele begeleiding. Zo is er elke ochtend een onthaalstand waar renners terechtkunnen met al hun vragen. Onderweg wordt elke groep fietsers begeleid door motorrijders (seingevers), fietsmonteurs en een medisch team.

medewerkers en peters en meter

Het team moet dus ook een som inzamelen  ten bedrage van 5000 euro en dat geldt ook voor wie alleen mee rijdt. Hierbij speelt Fifty One Sint Niklaas een belangrijke rol en zal samen met de deelnemers het totale budget opbouwen.
Fifty-One Sint-Niklaas zorgt samen met de renners voor invulling van het startbudget door het zoeken naar sponsors. Zij doen ook de volledige administratie voor de renners, verdeling van de ploegen, uitzetten van de ploeg tijdens de 4-daagse en communicatie met Kom Op Tegen Kanker en voor het vervoer vanuit Temse van de renner en zijn materiaal naar het startpunt van zijn rit en retour.( gratis busservice)
Fifty-One is een service club voor wie waarden zoals achting, respect en verdraagzaamheid
hoog in het vaandel staan. Een belangrijk gedeelte van hun werking richt zich naar de dienst aan de gemeenschap. In dat kader hadden zij in  2010 contact met de organisatie van Kom tegen Kanker, een team van gedreven mensen. Hun deelname aan het project ‘de 1000 km’ was voor hen een uitdaging om naast de locale projecten de aandacht te trekken voor deze problematiek.

Meter Sofie Van Moll: "Iedereen kent kanker maar we denken dat het ons niet zal overkomen. Jammer genoeg is kanker vaak heel dichtbij. Zo was ik ondersteboven toen een nonkel van mij erg ziek werd door kanker. Het waren bange momenten maar hij heeft het gelukkig gehaald. Via de 1000km kan ik iets doen in de strijd tegen kanker. Ik heb de ambitie om de 1000 km te fietsen. “

Peter Karl Vannieuwkerke: "Toen ik 12 jaar oud was stierf mijn neefje van 2 aan kanker. Ik voelde mij zo machteloos. Zelfs de vader van mijn neefje die dokter was kon hem niet redden. Zoiets blijft je bij. Meer dan 20 jaar later verloor de broer van mijn vader de strijd tegen kanker. Ik heb dan ook geen seconde geaarzeld om het peterschap voor dit fietsevenement te aanvaarden. Ik gebruik graag mijn bekendheid om dit initiatief te steunen. Het is mijn ambitie om de 1000 km volledig te fietsen en ben alvast beginnen trainen. De rollen staan thuis in de living."
Eddy Merckx: "Ik heb meteen ‘ja’ gezegd op de vraag of ik peter wilde worden van de volgende 1000 km van Kom op tegen Kanker. Wie heeft er niet te maken met de ziekte kanker? Een paar jaar geleden verloor ik een goede vriend aan kanker. En Lance Armstrong, ook een goede vriend, steun ik graag met zijn dagelijkse strijd tegen kanker. Waar het vroeger voor mij om winnen draaide, is nu deelnemen het belangrijkste geworden. 1000km op vier dagen lijkt me wat veel maar ik fiets minstens een dag mee."

Is er tenslotte ook nog Wielerclub de Vier Kronen uit Temse. Het is een gedreven ploeg van wielerfanaten met het hart op de juiste plaats. Naast tal van activiteiten werd tot op heden ook de nodige steun gegeven aan de Damiaanactie onder het peterschap van Eddy Merckx. Een actieve deelname aan de 1000 km voor Kom om op tegen Kanker werd op de eerste vraag van Fifty-One Sint-Niklaas, onmiddellijk goedgekeurd.
De medewerking en inzet voor de actie wordt gedragen door het respect en de vriendschap voor Greet, de partner van Franky De Gendt, in een ongelijke maar waardige strijd tegen deze ziekte. Als initiatiefnemers danken zij  bij voorbaat voor de steun, deelname en het respect voor Greet en Franky en velen anderen binnen en buiten hun kennissenkring.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. MIWA blikt tevreden terug op de actie 'Snoeien tegen kanker'. Het doel van actie was om tussen 16 juni en 1 augustus zoveel mogelijk taxussnoeisel in te zamelen ten voordele van de...

SINT-NIKLAAS. Zondag 4 september rijden ruim 180 oldtimers door het Waasland voor de 7de Oldtimerrondrit Waasland, een organisatie van Dirk Ivens. De opbrengst van de rondrit, 1.300 euro, gaat...

TEMSE. Serviceclub Fifty One nam in juni succesvol deel aan het wielerevent '1.000 km voor Kom op tegen Kanker'. Bij dat evenement fietsten ploegen van maximum 8 renners samen 1.000 kilometer in 4...

SINT-NIKLAAS. Intercommunale MIWA zamelt nog tot 1 augustus opnieuw taxussnoeisel in onder de noemer 'Snoeien tegen kanker'. Verse, propere naalden van een taxushaag kunnen dienen als grondstof...

SINT-NIKLAAS. Dit jaar zullen de intercommunales geen taxussnoeisel ophalen. De voorbije jaren werd dat wel gedaan onder het motto 'Vergroot de hoop' van Kom op tegen Kanker. Normaal gezien...

Vers taaxussnoeisel bevat een grondstof voor medicijnen tegen kanker.REGIO. Zowel  MIWA als IDM zamelen opnieuw taxussnoeisel in ten voordele van de actie ‘Kom op tegen Kanker’....