Voorzitter Marijke De Graef weg bij FC Bosdam

BEVEREN. Het was een verrassend bericht dat ons vanuit FC Bosdam bereikte. Het meldde gewoon droog en kort: "Gisteren, 31 januari 2011, is er een einde gekomen aan de samenwerking tussen Marijke De Graef en FC Bosdam Beveren. Om persoonlijke redenen heeft Marijke ontslag genomen uit haar bestuursfunctie en als clubvoorzitter. De continuïteit en werking van de club wordt verzekerd onder leiding van waarnemend voorzitter Raf Bettens".

Samen mat Marijke nam ook haar man Jan Braem ontslag.Dat Jan dezelfde weg volgde lijkt ons logisch. Hij wil daar ook niets meer over kwijt. Toch wilde hij enkele klemtonen leggen bij het ontslag van zijn dame die eventuele andere verhalen, de kop kunnen indrukken. Wat hem trof was die droge, koude melding van het ontslag op de website. "Een woord van dank voor alle jaren van inzet was blijkbaar te moeilijk", zegt Jan Braem, "Ik ga niemand door het slijk halen, maar wil enkel de waarheid naar voor brengen."

Toen Marijke in 2006 voorzitter werd, was dit uit noodzaak omdat niemand anders (alle ouders hadden een brief gekregen om zich op te geven ) zich kandidaat stelde. Zij offerde zich op om Bosdam uit de nood te helpen. Zij kreeg als taken: wees een aanspreekpunt voor de buitenwereld en voor de mensen binnen de club en probeer zo veel mogelijk wedstrijden bij te wonen om zo contact te hebben met de mensen van Bosdam. De rest van het bestuur zal de praktische zaken en organisatie op zich nemen.

Maar Marijke De Graef toonde in de loop der volgende jaren haar gedrevenheid en heel wat taken rustten op haar schouders. Ze was aanwezig op elke wedstrijd, uit en thuis, van de eerste ploeg. Een lange takenrij is het: Vervangen afgevaardigde voor de eerste ploeg. Aanwezig op de club bij alle thuismatchen van vrijdagavond 19uur tot zaterdagavond soms tot 2 uur zondagochtend. Alle thuismatchen van reserven, veteranen en alle jeugdploegen + Land van Beveren. Afsluiten van de gebouwen op momenten dat er niemand anders van het bestuur aanwezig was. Aanstellen en ontslagen van trainers. Ontvangen van afgevaardigden en verzorgen van receptie voor de tegenpartij van de eerste ploeg. Kuisen van kleedkamers. Bezorgen van medische of andere documenten aan spelers, trainers, afgevaardigden. Aanwezig op bijna alle bestuursvergaderingen. Aanwezig op elk evaluatiegesprek met spelers en trainers. Contacten met de pers. Boodschappen doen voor de kantine. Mee organiseren van recepties o.a. bij de opening nieuwe gebouwen. Contacten met de gemeente voor het verloop van de nieuwbouw . Nieuwe afgevaardigde opleiden. Mee helpen in de kantine.

Echtgenoot Jan Braem: "Blijkbaar was dit alles voor enkele mensen van het bestuur nog niet voldoende want maandagavond kreeg ze te horen dat ze de club verhindert om hogerop te geraken. Ze zou niet professioneel genoeg ingesteld zijn, niet dominant genoeg en het familiaire belangrijker vinden dan het professionele. Maar dat familiaire is toch het Bosdamgevoel dacht ik? Toen ze dit hoorde zei Marijke: als jullie inderdaad vinden dat ik daar in tekort schiet, zal ik mijn functie als voorzitter volgend seizoen neerleggen. Ze wilde wel in het bestuur blijven, maar niet als voorzitter."

Toen gebeurde het merkwaardige. Ze kreeg een brief onder haar neus geschoven van wat zij en Jan 'niet' en 'verkeerd' doen bij Bosdam. Volgens Jan Braem vonden twee heren het belangrijk om dit met verheven stem nog eens duidelijk op tafel te gooien en zo Marijke in het bijzijn van andere bestuursleden, die alles lieten begaan, gewoon in haar hemd te zetten.

"Blijkbaar moèst Marijke van het toneel verdwijnen" resulteerde Jan Braem er uit, "Want dit was voorbereid werk, waarbij twee heren een mooi lijstje hadden samengesteld van de gebreken van Marijke en mezelf. De schok was zo groot voor Marijke dat ze toen zei dat het verhaal hier eindigde, hoe zou je zelf zijn! Marijke was nog niet thuis of het ontslag stond reeds netjes vermeld op de Bosdamsite, de buit was duidelijk binnen. Je weet dat een jager, hier enkele bestuursleden, graag triomfeert met zijn prooi in dit geval het  ontslag van Marijke De Graef."
Het is dus voortaan bij FC Bosdam zo dat het bestuur op een 'professionele manier' de club gaat leiden en daar horen Marijke De Graef en haar man  niet meer bij. "Het doet pijn om afscheid te nemen want wij hadden het beste voor met Bosdam, maar dat was dus niet wederzijds", aldus Jan die er nog voor uitkomt dat zijn Bosdamhart nog altijd klopt. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BEVEREN. FC Bosdam, de liefhebbersploeg die komend voetbalseizoen in de Belgische Voetbalbond 4de provinciale gaat spelen, zal nu toch op het nieuwe terrein kunnen spelen in de sportzone naast...

BEVEREN. FC Bosdam heeft de competitie in het Katholiek Sportverbond Antwerpen afgesloten en kan zich nun voorbereiden op de start in de Koninklijke Belgische Voetbalbond  4de provinciale...

Het nieuwe complex wordt hier op de voorgrond (graszone) gebouwd. In de verte het oefenveld in kunstgras voor FC Bosdam en rechts de brug die over de wielerpiste loopt.BEVEREN. Wanneer de...

De huidige bestuursploeg met bovenaan voorzitter Marijke De Graef en tweede van links de trainer Bart Tielen.BEVEREN. FC Bosdam, het op vriendschap gebaseerd voetbalploegje van weleer, is zó...

BEVEREN. Nadat de club zelf al eerder de nieuwe accommodaties inhuldigde, was het nu de beurt aan het gemeentebestuur om het sportcomplex officieel te openen. Jarenlang maakte voetbalclub FC Bosdam...