Sociaal verwarmingsfonds voor lage inkomens

ZWIJNDRECHT. De gemeente zet netjes bij elkaar wat mnsen met een laag inkomen in deze barre winterperiode kunnen doen om de verwarmingsfactuur te milderen? Voor wie een laag inkomen heeft, is het niet altijd evident om de voorliggende  verwarmingsfactuur te betalen. Daarom werd de vzw Sociaal Verwarmingsfonds opgericht. En dat wil het gemeentebestuur toch in de belangstelling brengen.

Het fonds komt gedeeltelijk tussen in de betaling van de verwarmingsfactuur van personen die zich in een moeilijke situatie bevinden. Daarnaast is het ook mogelijk om de mazoutfactuur gespreid te betalen. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een gedeeltelijke terugbetaling van de verwarmingsfactuur zijn vragen de woning te verwarmen met huisbrandolie, lamppetroleum type c of bulkpropaangas én men moet behoren tot één van opgegeven categorieën. Men heeft recht op een verhoogde tegemoetkoming van de ziekte- en invaliditeitsverzekering en het bruto belastbaar inkomen van je huishouden is lager of gelijk aan 15 364,99 euro (verhoogd met 2 844,47 euro per persoon ten laste).
Personen met een laag inkomen: het bruto belastbaar inkomen is lager of gelijk aan 15 364,99 euro (verhoogd met 2 844,47 euro per persoon ten laste).
Personen met schuldoverlast die genieten van een schuldbemiddeling en die de verwarmingsfactuur niet kunnen betalen.

Het bedrag van de toelage hangt af van de brandstofsoort en de categorie.
Binnen de 60 dagen na de levering moet men bij het OCMW een aanvraag indienen en meebrengen: een kopie van de factuur, de identiteitskaart, een bewijs van het inkomen van het gezin (categorie 1 en 2) en een attest van schuldbemiddeling (categorie 3) mee.

Voor een gespreide betaling van de mazoutfactuur sluit men een contract af met één van de brandstoffenhandelaars die op de lijst van de FOD Economie voorkomen. Men vindt de lijst op economie.fgov.be . Klik door op energie / niet-hernieuwbare energie / aardolie.
Ook handelaars die niet op deze lijst voorkomen, bieden soms ook de mogelijkheid tot gespreide betaling. Men kan dan bij hen informeren.

Het te betalen maandbedrag wordt berekend op basis van het verwachte jaarverbruik. Als jmen gespreid wil betalen, moet men uiterlijk op de dag van de levering een voorschot van 50 % op de eerste factuur betaald hebben. Dit geldt voor een eerste levering van minstens 1 000 liter. Volgende leveringen bedragen minstens 1 000 liter, tenzij de tank kleiner is dan 1 200 liter. In dat geval kan een levering van 900 liter niet geweigerd worden.

Het contract loopt 24 maanden en is steeds van bepaalde duur. Als men het contract van bepaalde duur niet opzegt, wordt het voor onbepaalde duur verlengd. Meer info is nog te vinden op 0800.90. 929 (toelage) of  0800.120.33 (gespreid betalen) en op verwarmingsfonds.be.  (Rolf Duchamps)