Noor Opstaele wint provinciale tekenwedstrijd Europadag

RUPELMONDE. Tijdens de Europadag op 25 september in de Huysmanhoeve in Eeklo werd door de provincie een tekenwedstrijd georganiseerd voor de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van het basisonderwijs. De bedoeling was een origineel plattelandstafereel te ontwerpen waarop de bestaande Europese vlag herkenbaar was. Maar liefst 228 tekeningen werden ingezonden uit alle hoeken van de provincie Oost-Vlaanderen. Een professionele jury haalde de tekening  van Noor Opstaele er als beste uit. Zij is leerlinge van de Rupelmondse Mercatorschool.

Gedeputeerde Marc de Buck,  bevoegd voor Europese samenwerking, was persoonlijk naar de school gekomen om de laureaat proficiat te wensen en haar de geschenken aan te bieden. Ze won ook  'een onvergetelijke dag op de boerderij’, vervoer en lunch inbegrepen, met de hele klas." Haar werkje werd in het groot afgedrukt en dat was toch wel een uniek cadeau.
Het bezoek en de uitreiking van de prijs gebeurde als een verrassing want noch de leerkracht Sara De Ryck noch de kinderen wisten van iets.
Gedeputeerde De Buck omschreef nog eens de bedoeling van de tekenwedstrijd in het kader van Europa. Het infopunt Europa Direct, dat verbonden is aan de provincie, heeft als taak Europa bekend te maken en focust daarbij een groot deel van de activiteiten op de scholen. "De bedoeling is de kinderen op een ludieke manier te betrekken bij het idee ‘Europa’. Wij verspreiden documentatie en werken samen met de scholen en waar ook, proberen we wedstrijden te organiseren om de kinderen op een speelse manier eigenlijk vertrouwd te maken met een betere wereld waarin zij zullen opgroeien."

De tekenwedstrijd zelf was bedoeld om de kinderen op een expressieve manier Europa te beleven. Hier was dat dus expressietekenen. "Europa mag geen stukje theorie zijn, geen kaart aan de muur. Het moet iets zijn dat verbonden is aan doe-activiteiten", aldus Marc De Buck.
De opdracht was een tekening maken waarin het kind zijn idee over Europa naar voor brengt. Geen strakke opdracht maar vrij open waarin de creativiteit, inspiratie, die vaak ook via de leerkracht gaat, zich kon uiten. Natuurlijk dat de kinderen die deelnemen wel graag tekenen en ook wel willen tekenen. En dat lukte zeker vermits er van over de ganse provincie 228 tekeningen moesten worden beoordeeld. Het waren de scholen die het organiseerden maar het was wel zo dat die scholen niet alle werkjes naar de provincie stuurde zodat die niet overspoeld werd met tekeningen.
Gedeputeerde De Buck: "De provincie heeft ook een degelijke samenwerking met zowel de basisscholen als de middelbare scholen. Voor hen beschikken we over een schat aan documentatie waaruit de scholen kunnen putten."
De provincie Oost-Vlaanderen organiseert nog meer activiteiten die de jeugd meer naar Europa brengen. Dat kan ook een opstelwedstrijd zijn en af en toe mag een klas ook eens een constructief werk maken met gans de klas maar telkens is het toch met als basis, zoveel mogelijk expressietechnieken te gebruiken.

Juf Sara De Ryck, was ook verrast toen ze in haar klas de afgevaardigden van de provincie en de persmensen zag binnen stappen. ’t Werd enorm stil toen gedeputeerde De Buck zei dat hij op zoek was naar de winnaar van de tekenwedstrijd maar die nog steeds niet had gevonden. "Ik was zeker al in 50 scholen op zoek", lachte hij en rolde dan de tekening open. Ze was nog niet helemaal open toen al iemand riep "Noor..."
En ja hoor, toen de gedeputeerde vroeg of ze soms van iemand uit dit zesde leerjaar was, keek iedereen naar Noor Opstaele, die eigenlijk niet goed besefte wat er gebeurde. Zij was winnaar, de beste van gans de provincie.
De jury vond dat de tekening van Noor voldeed aan alle criteria, de Europese vlag is duidelijk herkenbaar. Het platteland is visueel aantrekkelijk voorgesteld. Er werd een "in het oogspringende mooie kleurencombinatie gebruikt" en een originele invalshoek. Bovendien was het eens geen klassieke kijk op het platteland.

De leerkracht deelde in het succes. "We kregen een brief met het voorstel om deel te nemen aan de wedstrijd. Ik vroeg dan aan de kinderen of ze het zagen zitten om deel te nemen. We hebben dan samen wat foto’s bekeken van de Europese vlag en dan van het platteland. De kinderen mochten het dan naar eigen keuze combineren en zo kwamen de tekening tot stand, van alle 28 de leerlingen."

In de lessen van juf De Ryck, komt Europa heel veel aan bod. In een thema van wereldoriëntatie kwamen de werelddelen naar voor en daar stond Europa natuurlijk centraal bij. De laureaat Noor Opstaele, was in de wolken met haar bekroning. Ze kreeg een ‘boerenzakdoek’ op het hoofd en alle kinderen kregen er ook één zodat het snel een plattelandsklas was. Ze kregen ook allemaal een cadeautje. Noor is een creatief Rupelmonds meisje dat graag tekent."Eigenlijk teken ik van alles", zei ze. "Dieren... ja van alles. Ik leer dat allemaal van mijn eigen." Waarmee ze bedoelde dat ze niet naar een tekenschool of zo gaat. Wel volgt ze pianolessen, dus muzikaal talent. En op sportief vlak speelt ze volleybal bij PNV. "En ik zit ook in de Chiro", voegde ze er nog snel aan toe. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

SINT-GILLIS-WAAS. Morgen, zondag 6 mei 2012, is in het Waasland Europadag. Met deze Europadag wil de Provincie de lopende Europese projecten in het Waasland in de kijker zetten. De dag moet ook...