Het succes van het autodelen van Cambio
ZWIJNDRECHT. Het schijnt bijzonder goed te gaan met het autodelen Cambio in Vlaanderen maar ook in Zwijndrecht en naar we vernamen zou er zoveel gebruik van gemaakt worden dat er als beloning een cambio-bos zou worden aangelegd. Er zouden nu in oktober 3000 gebruikers zijn in Vlaanderen. Om de gebruikers te bedanken wil Cambio een echt cambio-bos aanplanten met 3000 bomen, voor elke gebruiker één. Waar dat bos zal komen is niet gekend. Het is de bedoeling dat bos verder te zien uitbreiden want voor al wie nu nog lid wordt, zal ook een boom worden aangeplant.
In de jongste gemeenteraad van Zwijndrecht wilde raadslid Walter De Wulf meer weten over de twee parkeerplaatsen die voor Cambio autodelen voorzien zijn op parking 1. Deze plaatsen zijn ook aangegeven door speciale signalisatie. Het raadslid wou nu weten of er een overeenkomst of een contract was opgesteld met de gemeente en wat de inhoud daar van was. Ook de kosten die de gemeente betaalde interesseerden hem. Burgemeester Minnebo zwaaide met de overeenkomst maar zei dat hij niet zinnens was om die volledig voor te lezen. Dat verlangde De Wulf ook niet.
Dat er een samenwerkingsovereenkomst gesloten was met Cambio autodelen, was maar logisch. Die dateerde al van 13 januari 2010. Daarin stond vermeld dat er twee plaatsen ter beschikking gesteld worden. De overeenkomst geldt voor 1 jaar vanaf 1 februari 2010 en is opzegbaar mist aangetekend schrijven met minstens zes maanden vooropzeg.
De onkosten die gedaan zijn voor de twee borden waarop het logo van Cambio staat, kostten de gemeente 297 euro. Ook het leveren van twee palen en platen was voor de gemeente zodat het een totale uitgave werd van 360 euro.
Volgens De Wulf zal het wel zo zijn dat de gemeente financieel zal moeten tussenkomen als cambio niet uit de kosten komt. Met 3000 gebruikers ziet dat er zeker niet naar uit. De gemeente moet ook de nodige publiciteit maken. Dat gebeurde door het verspreiden van flyers die ook aan het onthaal in het AC ter beschikking liggen.
Het werd dus duidelijk een succes in de 12 steden en gemeenten waar autodelen werd ingevoerd. Op de vraag van raadslid Walter De Wulf of de gemeentediensten er gebruik van maken antwoordde burgemeester Minnebo, dat dit niet gebeurde omdat het,moeilijk is want men moet lid zijn en op voorhand de wagen moet bestellen. Bij de gemeentediensten moet men onmiddellijk kunnen beschikken over een voertuig, om welke reden ook zoals bv. nadat een milieuovertreding werd gemeld.(Rolf Duchamps)