Gemeente nodigt Zwijndrechtse skaters uit
ZWIJNDRECHT. De skaters, deze zowel van het skateboard als de on-lineskaters, worden door het gemeentebestuur uitgenodigd om hun zegje te doen. Dat gebeurt omdat de jeugd-en sportdienst, eindelijk eens werk willen maken van het aanleggen van een nieuw, groot en eigentijds skatepark. De huidige locatie nabij de parking van de sporthal blijft, maar zal worden uitgebreid. Er hangt nu een affiche waarop te lezen staat dat de sportdienst de skatevrienden uitnodigt op een bijeenkomst op woensdag 5 januari om 14u in de Sporthal.
De overheid wil met hen praten en bespreken hoe het nieuwe skateterrein moet worden ingericht. De jongeren mogen zelf hun ideëen kenbaar maken. Het gemeentebestuur zal hen de plannen voorleggen en wil de skaters informeren waar ze terecht kunnen met vragen.
Het skaten kende de jongste jaren in Zwijndrecht een bewogen geschiedenis. Toen in 2000 de bouw startte van het Administratief Centrum was dat op de gronden waar de jeugd kwam voetballen en basketten. Er lagen ook petanqueveldjes en een speeltuin. Maar alles verdween . De KSA hield er wel nog zijn lokalen. De jongeren uit het centrum van Zwijndrecht bleven er hun ontmoetingsplaats houden ook al werden het basketbalveld, de petanqueterreinen en de speeltuin heraangelegd naast de sporthal. De skaters echter hadden daar geen boodschap aan en vonden aan het groot AC, heel wat mogelijkheden om er spectaculaire skatestunts uit te voeren. Er waren prachtige trappen, een leuke helling langswaar rolstoelgebruikers het AC binnen en buiten konden en aan de ondergrondse garage lag een pittige afdaling. Een droom dus.
Maar het was helemaal niet passend dat deze sport op en rond het nieuwe gebouw gebeurde en er werd trouwens ook schade aangebracht. De gemeente plaatste een bord 'Verboden te skaten'. Op de kortste keren verdween het en de skaters bleven. De sportdienst beschikte over een aantal tweedehandse skatetoestellen en rampen. Die werden aan de sporthal geplaatst, op het pleintje waar vroeger een fietsenstalling stond. De skaters, jong en oud, vonden er hun nieuwe thuis. Maar in een land dat krioelt van regelgevingen en wetten, konden ook speelpleinen niet ontsnappen aan die trend en er moest een risicoanalyse worden uitgevoerd. Het gevolg was natuurlijk dat dit terrein ?n de toestellen niet voldeden aan de vooropgestelde normen. Het schepencollege besloot dan ook alles weg te halen. De skaters zaten weer met hun skateboards onder de arm,op het scheidingsmuurtje en begrepen er niets van. Voor hen was het afbreken van de rampen een ramp.
Ook elke logisch denkende Zwijndrechtenaar vond dat het niet kon want alles verliep op het terrein toch opperbest. De sport - en jeugddienst moesten veel vragen naar het waarom, beantwoorden. Uiteindelijk besloot het positief ingesteld college alles, na een degelijk herstel, terug te plaatsen. En dan kwamen de plannen voor een nieuw concept waarbij de huidige locatie zal worden uitgebreid tot op het achterliggend grasveld dat ingekleurd is als parkeerzone. Er moet dus eerst een bestemmingswijziging worden aangevraagd. Hoe dan ook, de jeugd zal grote inspraak krijgen voor de inrichting van 'hun' skateterrein. (F)