Fuifbuddies zorgen voor veilige fuiven

SINT-NIKLAAS. Woensdagavond kreeg de tweede lichting fuifbuddies hun attest van schepen Van Bellingen. Een fuifbuddy is voor jeugdverenigingen een flinke hulp om hun fuiven veilig te houden. Bedoeling is dat elke (jeugd)vereniging minstens één fuifbuddy krijgt. De eerste opleiding trok dit voorjaar 11 deelnemers, de twee lichting telde 28 deelnemers waarvan er 16 slaagden.

Achtentwintig jongeren uit tien verschillende jeugdverenigingen startten in september hun opleiding tot fuifbuddy. Verspreid over twee avonden en één volledige dag kregen de jongeren twaalf uur vorming rond vrijwilligerswerk, stedelijk fuifbeleid, wet op de private en de bijzondere veiligheid, brandveiligheid, omgaan met agressie en conflicten, alcohol- en drugpreventie, fuifkoffer en EHBO. "De vorming tot fuifbuddy vormt het sluitstuk in een reeks initiatieven.", sprak schepen Wouter Van Bellingen. "We hadden eerst de fuifkoffer en daarna het draaiboek met tips voor wie fuiven organiseert." Voor Van Bellingen waren de eerste ervaringen met fuifbuddies waardevol.

Ook vanuit de jeugdverenigingen worden de opleidingen tot fuifbuddy positief onthaald. "We kregen heel wat interessante informatie over onze rechten en plichten.", klinkt het bij Jeugdhuis Troelant uit Sinaai. "Zo weten we nu dat we een oppervlakkige toengangscontrole mogen houden. We mogen niet in handtassen zitten, maar wel vragen om die tas open te doen. Voor de opleiding wisten we eigenlijk niet goed wat mocht en wat niet."

Het attest van fuifbuddy is drie jaar geldig. Daarna volgt een opfrissing. De opleiding krijgt in het voorjaar van 2011 een vervolg voor organisatoren die fuiven en evenementen organiseren binnen de eigen vereniging tussen 15 juni 2011 en 15 oktober 2011. (mb)