Charter voor bescherming biodiversiteit

SINT-GILLIS-WAAS. Zaterdag hebben gemeentebestuur, Natuurpunt en verschillende verenigingen een biodiversiteitscharter ondertekend. Alle partijen die het charter ondertekenden beloven zich in te zetten voor het behoud van de biodiversiteit. De gemeente heeft alvast beloofd om tien concrete acties te ondernemen. Gekoppeld aan de ondertekening van het charter organiseert de gemeente een scholenwedstrijd.

Biodiversiteit is de verscheidenheid aan organismen die bossen en natuur herbergen. Als je weet dat een groot aantal van onze basisbehoeften zoals gezond voedsel, proper water, natuurlijke grondstoffen, zuivere lucht, bescherming tegen virussen,… door de natuur voorzien worden, is het van groot belang om die verscheidenheid in de natuur te behouden. Helaas blijken in de praktijk planten en dieren steeds aan een sneller tempo uit te sterven. De oorzaak daarvan moet gezocht worden bij onze manier van leven.

Om de biodiversiteit te beschermen hebben het gemeentebestuur en de vzw Natuurpunt een charter ondertekend. Ook een aantal verenigingen scharen zich achter dit charter. Onder hen zijn o.a. ABBLO vzw, Amedee Verbruggenkring, het ACV Sint-Gillis-Waas, het Davidsfonds De Klinge, het Davidsfonds Sint-Gillis-Waas, KAV Sint-Pauwels, KVG Meerdonk, NEOS Sint-Gillis-Waas, OKRA Sint-Gillis-Waas, de Volkstuinen Sint-Gillis-Waas en de Zapparade vzw.

Met dit charter reikt Natuurpunt alle deelnemende organisaties een hand om dringend en effectief het verlies aan biodiversiteit terug te dringen. Zo komen er acties rond milieuzorg ter ondersteuning van vlinders en wilde bloemen in onze wegbermen, zorginitiatieven rond bescherming van de akkervogels de reptielen, de vleermuizen enz. nog veel meer.

In het gemeentehuis van Sint-Gillis-Waas staat momenteel de tentoonstelling 'Biiodiversiteit - alles hangt samen' van het Provinciaal Natuureducatief Centrum De kaaihoeve. De tentoonstelling maakt deel uit van een scholenwedstrijd die het gemeentebestuur heeft gekoppeld aan de ondertekening van het charter. Scholen kunnen de tentoonstelling bezoeken en boswandeling in de Stropers doen, waarbij ze een vragenlijst moeten invullen. De winnende klas krijgt een mooie prijs. Voor de andere klassen ligt een troostprijs klaar. De tentoonstelling is nog tot en met 21 oktober te bezoeken in de wandelgangen van het gemeentehuis. (mb)

 

 

Lees ook:

Vrijdag gaan kinderen uit 12 klassen nestkastjes in elkaar knutselen.KRUIBEKE. Morgen, vrijdag 10 oktobe, lanceren Zonnewende vzw en Kruin vzw van Kruibeke, samen met alle basisscholen van...