Volkshogeschool Vormingsplus Waas en Dender slaat alarm

MELSELE. De Volkshogeschool van Vormingsplus gevestigd aan de Grote Baan wordt door besparingen op volkshogescholen tot voorzichtigheid aangemaand. In Nederland is de cultuursector woedend over de afspraken die de regeringspartners daar hebben gemaakt over de budgetten voor cultuur: deze zouden met een kwart verminderen. In Vlaanderen is het nog lang niet zover,zo is de toon in de communicatie van de Vlaamse regering. Tijdens het debat over de septemberverklaring stelde cultuurminister Schauvliege expliciet dat cultuur niet méér inlevert dan andere sectoren, meer bepaald 2,3%. "De concrete realiteit is anders," zegt Marleen Van de Moortel de coördinator Vormingplus Waas-en-Dender, "Haar eerste 25%-hakbijl heeft zijn werk gedaan. De twijfelachtige eer gaat naar de volkshogescholen, ook wel Vormingplus-centra genoemd. Zij vormen een deelsector binnen het sociaal-cultureel volwassenenwerk."

De FOV (Federatie van Organisaties voor Volksontwikkeling), belangenverdediger voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk, kreeg recent van minister Schauvliege de koude mededeling dat de volkshogescholen vanaf 1 januari 2011 circa 2 miljoen euro van hun jaarlijkse middelen verliezen. Samen met de zogenaamde lineaire besparingen die de cultuursectoren nu al dragen, is hiermee de symbolische grens van een vermindering van het budget met 25 procent overschreden.

"Door deze beslissing is meteen duidelijk dat elke sector binnen cultuur voortaan vogelvrij is verklaard. Blijkbaar hoeft een regering zich nergens meer op te baseren om een sector te wurgen. De Vormingplus-centra kregen in 2009 vanwege de overheid immers allemaal een positieve evaluatie van hun werk in de voorbije vijf jaar", aldus Van de Moortel.

De onrust binnen heel de sociaal-culturele sector neemt hand over hand toe. Weldra moet de minister beslissen over de enveloppe voor de sociaal-culturele bewegingen en ook hier dreigen zware tekorten. Voor de sociaal-culturele verenigingen staat het water eveneens tot boven de lippen. -"Tel daarbij het schrappen van de niet-arbeidsmarktgerichte opleidingscheques en het beeld is duidelijk: er waait een kille wind door de warme samenleving uit de Septemberverklaring van minister-president Kris Peeters."

Hoe staat het er dan concreet voor bij Vormingplus Waas-en-Dender:
Vormingplus Waas-en-Dender draagt reeds een dikke 3% besparingen. Daar komt in 2011 wellicht nog eens 2% bij: een verlies van 5%.
De overheid verlaagt de subsidie van het centrum op slag van 1,5 euro naar 1,2 euro per inwoner in de regio. Na verrekening van de indexering en de bevolkingsgroei betekent dat: een verlies van 21%. Reken daarbij nog allerhande bijkomende sluipende besparingen, zoals bijvoorbeeld de besparing op de opleidingscheques, op tewerkstellingsmiddelen...

Het totaalplaatje toont een inlevering van zo’n 25% aan subsidies. Van procenten naar centen verliest Vormingplus Waas-en-Dender 176.700 euro aan subsidies. Voor alle Vormingplus-centra samen betekenen de opeenvolgende inleveringen een verlies van 2,7 miljoen euro per jaar.(Rolf Duchamps)