ACV vierde honderdjarig bestaan
KRUIBEKE. In Rupelmonde werd het eeuwfeest gevierd van het ACV Rupelmonde dat ondertussen is gegroeid naar de drie deelgemeenten. 100 jaar bestaan, het is voor de minste verenigingen weggelegd. Het was Fons Van Hoyweghen, vroeger voorzitter van ACV Rupelmonde en nu penningmeester ACV Kruibeke, die terug ging in de tijd. Hij kon aan de hand van de twee vlaggen die in de zaal van het Gildenhuis waren tentoongesteld, enkele geschiedkundige aanknopingspunten vinden. Een mooie geborduurde vlag was van de metaalbewerkers die jaarlijks het feest vierden van Sint -Elooi op de 1ste zondag van december en ze stapten dan mee achter deze vlag met Rerum Novarum. De andere was de ACV vlag waarop 2 jaartallen stonden: 1910 het stichtingsjaar en 1955 van het 45ste bestaansjaar dat wel bijzondere inhoud had. Met de Rerum Novarumvieringen werden er traditiegetrouw leden gedecoreerd en in 1955 was het de eerste maal dat men het gouden ereteken 45 jaar trouw lidmaatschap kon opspelden bij enkele leden.
"Wie de stichters waren heb ik niet kunnen achterhalen want het eerste verslagboek is nergens te vinden. Maar dat er een proost bij was, daar moeten we niet aan twijfelen.", aldus Fons Van Hoyweghen.
In 1886 werd het Christelijk Vakverbond gesticht en 24 jaar later, in 1910, kwam deze van Rupelmonde er bij. Fons Van Hoyweghhen wist te vertellen: "Het Christelijk Vakverbond was vooral in de steden actief waar toen al fabrieken bestonden door de opkomst van het stoommachine. Denken we maar aan de weverijen en spinnerijen in Gent en Aalst en mede door de opkomst van het socialisme is dit wel de reden geweest dat hier, zowel in Bazel en Kruibeke, ook het Christelijke vakverbond werd opgericht.
Het plaatselijk ACV was al de jaren van het bestaan erg actief. Er was de organisatie van de Rerum Novarumviering en een optocht, er bestond een Kerstfeest , Sinterklaasfeest voor de kinderen, St- Elooiviering. en niet het minst de jaarlijkse ledenvergadering gevolgd door een tombola met als prijzen vouwmeters, potloden en rozijnenbroden.
Verder werd en nu nog de plaatselijke werkgelegenheid opgevolgd, en als het nodig was werd er overgegaan tot actie.
Fons Van Hoyweghen: "Speciaal wil ik vermelden dat de veerdiensten gratis zijn geworden in 1975 op aandringen van het plaatselijk ACV- bestuur van Kruibeke. En dat we ook nog actie gevoerd hebben voor het behoud van die veren." Nu worden de Rerum Novarumvieringen en nog andere activiteiten georganiseerd door het ACW, het overkoepelend orgaan van de Christelijke arbeidersbeweging.
Dat er in dfie eeuw van het bestaan heel wat veranderingen gebeurden is begrijpelijk maar Fons Van Hoyweghen legde toch een paar speciale accenten. De lidgelden werden in het begin opgehaald door vrijwilligers die ook nieuwe leden trachten aan te werven. Dan zijn er bodes gekomen die na hun dagtaak de lidgelden ophaalden voor de vakbond en de ziekenbond. Gilbert Van Damme, door velen nog gekend, was de laatste bode.
Traditie getrouw wordt er maandelijks vergaderd. Dat gebeurde vroeger met een vrijgestelde, iemand die zo gezegd niet meer moest gaan werken in de fabriek. Later werd het een gewestsecretaris die ook instond voor de zitdagen en uitbetalingen van 'den dop' die plaatsvond in de Gildenhuizen.
In 1963 werd Fons Van Hoyweghen zelf militant in de tijd dat Edmond Gorrebeeck de burgemeester van Kruibeke was. Deze overleed in januari 1966. Daarna hebben verschillende personen de taak van gewestsecretaris waargenomen. Tot uiteindelijk in 1972 Juul Van Eetveldt, die in Kemzeke woonde, benoemd werd tot de nieuwe gewestelijke ACV-secretaris. Hij werd wel verplicht om naar Rupelmonde te komen wonen.
In 1977 kwam de fusie van de gemeentes en werd gewestsecretaris Juul de gemeentelijke ACV-secretaris van Kruibeke.
In 1983 werd Juul dienstoverste op het verbond en hij werd opgevolgd door Jan Van Overloop uit Temse en volgden nog Eric Blommaert en Jan Caluwé. Nadien is men overgeschakeld naar regio's en werd het de regio Temse - Kruibeke met als regiopropagandist Walter Franckaert uit Temse.
In 2004 is Walter op pensioen gegaan en is nog even opgevolgd door An Bekaert tot men in 2005 de regio’s herschikte en er een heel grote regio ontstond van het verbond Waas en Dender met Hamme - Waasmunster met Temse - Kruibeke met als Regio Propagandist Katrien De Cock van Hamme of de juiste vrouw op de juiste plaats!
In dat zelfde jaar 2005 zijn de afdelingen Bazel - Rupelmonde en Kruibeke gefusioneerd tot één afdeling. Het was een overbodige luxe nog 3 voorzitters en 3 schatbewaarders met 3 afzonderlijke kassen te hebben want er werd toch al verschillende jaren samengewerkt tussen Kruibeke, Bazel en Rupelmonde. Eerwaarde heer Van Cleemput is de proost van het ACV en als hij de kans heeft woont hij de ACV-vergaderingen bij.
In het kader van de 100 jaar was er ook een fijne tentoonstelling. Fons Van Hoyweghen zorgde daar voor spijtig toch dat niemand reageerde op de oproep in ‘Visie’ om eventueel foto’s of krantenknipsels over ACV te bezorgen. (Rolf Duchamps)