Sociale economie meer dan fair-trade koffie

SINT-NIKLAAS. Interwaas startte afgelopen met een helpdesk duurzame overheidsaankopen. Daarmee wil Interwaas bij de aankopers van Wase gemeentebesturen een draagvlak creëren voor een duurzaam aankoopbeleid, met een nadruk op de sociale aspecten van duurzaamheid. Concreet wil Interwaas de gemeenten er toe aanzetten niet alleen financiële criteria te hanteren maar ook oog te hebben voor milieuvriendelijke en sociale oplossingen.

"Bedoeling is dat gemeentebesturen bij hun aankopen of het toewijzen van diensten, niet enkel financiële criteria laten spelen, maar ook oog hebben voor milieuvriendelijke en sociale aspecten, de impact die hun aankoopbeleid heeft op de omgeving en op de werknemers die de producten of diensten leveren.", zegt voorzitter Freddy Willockx. Metde helpdesk duurzame overheidsaankopen, wil Interwaas zorgen dat de Wase sociale economie meer opdrachten krijgt en wil het een uitgebreide communicatiestrategie uitbouwen die de sociale economie beter bekend maakt en vooroordelen wegneemt. Er moet ook een databank met goede praktijkvoorbeelden komen. Voor Interwaas is een duurzaam aankoopbeleid meer dan de aankoop van ecologisch verantwoorde schoonmaakproducten of fair-trade koffie. "Een duurzaam aankoopbeleid voor een overheid kan zich ook vertalen in het zorgen voor energiezuinige straatverlichting, in het inschakelen van fietskoerierdiensten of sociale of beschutte werkplaatsen voor groenonderhoud en andere diensten.", klinkt het.

Om één en ander duidelijk te maken, nodigde Interwaas de Wase gemeenten en OCMW's uit op 30 september uit om kennis te maken met Den Azalee, fietspunt Mo-Clean, Jomi, de Wase werkplaats en de Groep Intro-Opset, allen actief in de Wase sociale economie.
De helpdesk duurzame overheidsaankopen kwam er dankzij subsidies van de POD Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding en Sociale Economie. (mb)

 

 

Lees ook:

Real bouwt duurzaam met de Max

SINT-GILLIS-WAAS. Bouwbedrijf Real uit Sint-Gillis-Waas heeft met een nieuw concept een antwoord op vragen over duurzaam en modulair bouwen. Het bedrijf verwerkte meer dan 30 jaar  ervaring en...