300 oud-leerlingen en leerkrachten samen 25 jaar na einde RMS
BURCHT. Het is een schitterend initiatief geworden van een paar Burchtse dames om naar aanleiding van het 25 jaar opdoeken van de Rijksmiddelbare School (RMS), een reünie te organiseren voor alle dames en heren die daar vroeger nog school liepen. In de zaal van Tennisclub Borgerweert van oud-leerling Frank Janssen, aan de Dwarslaan, waren ze met 300 aanwezigen, zowel leerlingen als leerkrachten. Het was meteen ook 40 jaar geleden dat de RMS werd opgestart in Burcht. En voor de klasgenoten, geboren in 1970, was het ook een gelegenheid om hun 40ste verjaardag te vieren.
Het waren Wendy Staes en Samantha Bartels die op de idee kwamen want uiteindelijk hadden ze daar een stuk van hun jong even doorgebracht. Ze liepen daar school de 1ste kleuterklas in 1972-73 tot de poorten dichtgingen in 1985. "Dus ons laatste twee jaren van het secundair onderwijs hebben we ergens anders moeten doen", vertelde Wendy Staes die ook op zoek was gegaan naar de geschiedenis van de school. Ze kwam te weten dat de Rijksmiddelbareschool Burcht startte op 1 september 1960 in de gebouwen van de vroegere Gemeenteschool in de Kerstraat, aan de Seefhoek. "Er waren veel leerlingen maar schier geen leerkrachten en bijna geen materiaal. Maar na een paar weken was dat allemaal vergeten!", aldus Wendy.
Er was wel duidelijke en tekort aan gebouwen. Vele klassen van de middelbare school hadden geen eigen lokaal en de leerlingen zaten gewoon in de gangen. De Technische Afdeling werkte in een oude bioscoop,de Olympia, die was gelegen in de Dorpsstraat waar nadien de speelgoedwinkel Huis Nieman was en een telenetzaak. In 1961 kon de technische afdeling reeds naar de nieuwe gebouwen in de Verbindingstraat. Ook nu nog is daar een litteken van te zien want de jeugd was er ook nog thuis in ‘Den Barst’.
Op het einde van elk schooljaar werd een tentoonstelling gehouden zodat de ouders konden zien wat de kinderen gepresteerd hadden en bij de prijsuitreiking werden nummertjes opgevoerd. Ook voor het Moederfeest werd allerlei ingestudeerd. Einde jaren zestig werd voor de middelbare school een nieuw gebouw in gebruik genomen in de Kerkstraat 65. De nieuwe speelplaats zorgde voor een scheiding van groteren (middelbaar)en kleineren(lager). Eigenlijk was dat daar een grote oppervlakte school waar ook de kleuters hun plaats hadden maar dat er plaatsgebrek was kon men zien aan de zogeheten ‘barakken’ die er stonden om kinderen op te vangen.
Begin 1970 konden de kinderen van vijfde en zesde leerjaar en de middelbare afdeling deelnemen aan sneeuwklassen. Deze werden georganiseerd in Ramsau in Oostenrijk. De heenreis was met het vliegtuig, wat voor velen een echte belevenis was.
Een paar jaar later ging de lagere school op zeeklas. Twee weken in Bredene (Bluteide). Tijdens de grote vakantie werden er vakantiekolonies georganiseerd in de Ardennen. In die twee weken werd veel gewandeld. Sommigen spreken nog over hun belevenissen tijdens die periode.
"Het bleef echter geen rozengeur en maneschijn", vertelde Wendy Staes "Begin der jaren tachtig verminderde het aantal leerlingen alhoewel men voorzien was van alle nutsvoorzieningen o.a. een nieuwe refter die gebouwd werd en waar de leerlingen warme maaltijden konden nuttigen. De leerlingen konden ook gebruik maken van de eigen schoolbus en dat was interessant voor leerlingen die verder af woonden. Maar helaas!"
De middelbare school fusioneerde met de RMS Kruibeke en in 1985 verdween ze. De lagere school ging samen met de Rijksschool ’t Laar Zwijndrecht en in 1987 stonden de gebouwen in de Kerkstraat leeg! Gelukkig hebben ze nu een andere bestemming gekregen want ze werden verbouwd tot sociale woningen. De naam ‘Het Glazen Huis’ blijft tot op heden de link naar een gebouw waar vroeger een middelbare school was, de RMS van Burcht.
Dat deze school destijds een begrip was, werd nu beween door de grote aanwezigheid van de oud-leerlingen op de reünie. En heel wat stemmen gingen op, ook deze van de leraars van toen, om dit initiatief nog te herhalen. (Rolf Duchamps)