Nieuwe start voor Stichting Klassieke Dans

SINT-NIKLAAS. Bij de start van het nieuwe seizoen pakt de Stichting Klassieke Dans uit met een nieuwe structuur. De balletcompagnie is omgedoopt tot 'Les Coryphées' en de barokdansen zijn ondergebracht in het nieuwe 'Modern Barock Ensemble'. Voor het nieuwe seizoen plant de stichting een cursus contredansen, een winterbal en een historisch kinderbal.  Jaarlijks brengt de 70-leden tellende groep twee nieuwe choreografieën.

De Stichting Klassieke Dans werd in 1995 opgericht door Ian Steyn-du Toit en Johan Goessens, die beide hun sporen in de klassieke danswereld hebben verdiend. Met hun stichting willen ze de klassieke dans terug onder de aandacht van jong (en minder jong) Vlaanderen brengen. Sindsdien brachten ze verschillende eigen bewerkingen van klassiekers als 'Het Zwanenmeer', 'De Notenkraker' en 'Don Quichot'. Vanaf dit seizoen haalt de stichting barokdans vanonder het stof. “Iedereen heeft het al wel eens gezien in kostuumfilms over Lodewijk XIV of Marie-Antoinette: heren met pruiken en dames met wijde hoepelrokken die dansen op de muziek van violen, fluiten en klavecimbels. Maar het is veel minder bekend dat er ook vandaag nog mensen zijn die zich toeleggen op barokdans, die voorstellingen brengen en af en toe ook naar een echt gemaskerd bal gaan. Daar willen wij verandering in brengen.”, zegt Johan Goessens.

Wie van klassieke muziek en klassieke dans houdt, zit bij de Stichting Klassieke Dans op het juiste adres. De stichting heeft met de Balletstudio's Laffont-du Toit haar eigen opleidingsinstituut, terwijl het atelier Johannes voor prachtige kostuums zorgt. De dansers mogen dan wel amateurs zijn, ze dansen wel op professioneel niveau. Wie goed genoeg is, kan doorstoten naar de compagnie en meespelen in de voorstellingen. Daar zijn Ian Steyn-du Toit en Johan Goessens heel strikt in: een plaats op het podium moet verdiend worden. "Het niveau moet goed zijn, niet perfect.", klinkt het. En dat vormt volgens het duo geen probleem want België barst van het talent. Ondanks het ruime aanbod talent, is het niet eenvoudig om voldoende jongeren te vinden. "Klassieke dans wordt door de overheid te weinig gepromoot.", verklaart Johan Goessens. "Er zijn in België slechts 250 professionele plaatsen voor dansers. Dat moet er eigenlijk veel meer zijn."  Ook kampt de sector met een tekort aan subsidies. Anderzijds gaat het duo er prat op dat hun stichting met eigen middelen kan overleven.

Maar wat maakt van een danser een goed danser? "Je moet van pyama tot pyama bezig zijn met dansen, anders haal je geen hoog niveau", zegt Ian Steyn-du Toit. En hij spreekt uit ervaring. De man danste al bij het Nationale Ballet van Nederland, het TRUK ballet in Zuid-Afrika, het Koninklijk ballet van Vlaanderen en hij doceert klassieke dans aan het Lemmensinstituut te Leuven. "Klassieke dans is dansen met het lichaam als instrument, terwijl hedendaagse dans meer dansen met gevoelens is. Met de compagnie willen we oude balletstukken laten herleven met oude technieken van 400 jaar geleden."

dansvoorstellingen

Sinds vorig jaar werkt de Stichting Klassieke Dans samen met kasteel d'Ursel in Hingene, waar ze opleidingen en voorstellingen geeft. Daar start op zaterdag 18 september een nieuwe cursus achttiende-eeuwse contredansen. Volgende cursusdagen zijn 23 oktober en 20 november, telkens van 10 tot 17 uur.

Op zaterdag 11 december tovert de stichting het kasteel om tot een achttiende-eeuwse balzaal, compleet met flakkerende kaarsen op de oprijlaan, elegante dames en heren en gepaste kostuums. De contredansen worden dan gespeeld door het oude-muziekensemble Ardalus. De voorstelling start om 20 uur.

Tot slot laat de Stichting Klassieke Dans ook kinderen proeven van klassieke dansen met een historisch kinderbal in kasteel d'Ursel op zaterdag 8 januari 2011, van 14 tot 17 uur. Een fraai uitgedoste kasteelheer en -dame leren de kinderen dansen aan uit de tijd van hoepelrokken en pruiken.

Verder brengt compagnie Les Coryphées in maart de klassieker 'De Notenkraker' en in mei vormen 'Midsummernight’s Dream' en 'Esmeralda' het jaarlijkse balletgala.

Wie meer informatie wil of een plaats wil reserveren voor een van de voorstellingen, neemt contact op met info@stichtingklassiekedans.be. (mb)