Winkelinformatienetwerk verhoogt veiligheidsgevoel in Winkelcentrum

BEVEREN. Het Winkelinformatienetwerk of kortweg WIN, dat in november in de gemeente werd opgericht door het gemeentebestuur, het Winkelcentrum Beveren en de politie, zal in deze eindejaarsperiode beslist zijn nut kunnen bewijzen. Met de oprichting van dit WIN willen de partners het veiligheidsgevoel verhogen en de sociale controle bevorderen in de zone van het Winkelcentrum. Het is een structurele samenwerking op vlak van informatie-uitwisseling tussen leden van het WCB en de lokale politie. Dat kan door een snelle melding en verspreiding van informatie i.v.m. abnormale feiten, personen, voertuigen of gedrag. En langs de andere kant ook door het verstrekken van preventietips door de politie om zo de waakzaamheid en opmerkzaamheid te verhogen.

Het waren burgemeester François Smet, politiecommissaris Dirk Smet en de voorzitter van Winkelcentrum Beveren, Paul Claes, die het offici? charter van het eerste Winkelinformatienetwerk in Beveren, ondertekenden. Het samenwerkingsverband beslaat een groot winkelgebied in centrum Beveren, namelijk van de Vrasenestraat, Yzerhand, Oude Zandstraat, Grote Markt, Kloosterstraat, Kasteeldreef tot nr 21, Donkvijverstraat tot nr 15 tot en met de Glazenleeuwstraat tot nr 10. Dit gebied wordt aangeduid door grote aankondigingborden op de invalswegen naar deze zone. Ze wijzen er op dat de handelaars en diensten, waakzaam zijn en dat ze criminele handelingen doorseinen. Dit moet malafide personen afschrikken. Alle betrokken handelaars ontvangen een WIN-sticker, die zij als bewijs van hun deelname, in de etalage zullen hangen. Zij kunnen bijvoorbeeld melding maken van winkeldiefstal, valsmunterij, zakkenrollers, straat- en winkelagressie of straatvandalisme.De handelaars uit dit gebied, die steeds op vrijwillige basis meewerken, bevestigen tevens hun engagement door het invullen en ondertekenen van een medewerkerfiche. Zij zijn ook aangesloten op een WIN-foonsysteem en kunnen zo berichten ontvangen. Wie iets verdacht vaststelt meldt het de politie die de informatie beoordeelt. Via de boodschappendienst van de WIN-centrale wordt alles onmiddellijk doorgestuurd naar de leden van WIN. Via een telefoonpiramide worden dus alle handelaars in het betrokken gebied verwittigd van de abnormale feiten.De verzameling en het volledige beheer van deze gegevens zijn de verantwoordelijkheid van de 2 WIN-co?natoren van Winkelcentrum Beveren, Dirk Schnase en Gilbert Panis. Commissaris Dirk Smet volgt het project op vanuit de lokale politie. Ook de lokale politie zal berichten en preventietips via het WIN systeem verspreiden, met de WIN-coördinator als eerste contactpunt.


Gemeente Beveren zal het WIN 'Winkelcentrum Beveren' steunen met infrastructurele hulp en financiële steun. Zo nam Beveren de aankoop en plaatsing van de aanduidingborden voor haar rekening, alsook de aankoop van etalagestickers en de aansluitingskosten op het WIN -foonsysteem. Daarbovenop wordt een jaarlijkse toelage voorzien van 1500 euro om de WIN-werking te ondersteunen. (F)