Politie klaar om kinderen veilig naar school te loodsen
ZWIJNDRECHT/BURCHT. Net als alle jaren zal de politie zich ook nu weer volkomen inzetten om de kinderen op een veilige manier de school te bereiken maar ook om weer veilig thuis te komen. De vorige jaren viel de grote inzet van de politiemensen zeker op. Laat ons nu hopen dat ook de ouders zich correct opstellen wanneer ze zich in de omgeving van de school bevinden. De politie wijst er op dat september zelfs één van de meest verkeersonveilige maanden voor kinderen is. Daarom dat er belangrijke tips worden gegeven om minder risico op te lopen. Waaskrant.be wil ze ook nog eens aan iedereen meegeven want heel wat raadgevingen gelden voor de ganse regio.
de schoolomgeving
Alle scholen in Zwijndrecht en Burcht zijn gelegen in een zone 30. Elke hoofdingang staat aangegeven met een octopuspaal die door de gemeente geschonken werd. Aan sommige oversteekplaatsen staan tevens gemachtigde opzichters en agenten die de kinderen helpen om veilig over te steken.
kus- en rijstroken
Voor de schoolpoorten in de Regenbooglaan en de Laarstraat is er een gedeelte van de parkeerstrook tussen 8 en 9 u ingericht als kus- en rijstrook. De bedoeling is dat ouders hier kunnen stoppen om de kinderen te laten uitstappen en afscheid te nemen van hen. Vervolgens gaan de kinderen zelfstandig naar de schoolpoort. De ouder die wil meegaan tot aan de school, kan geen gebruik maken van deze voorziening.
Hoe ga ik naar school?
Stippel vooraf de veiligste route uit. Dit is niet noodzakelijk de kortste weg. Kies voor straten met brede trottoirs of goed begaanbare bermen. Als er moet overgestoken worden, kies dan de veiligste plaatsen en dat zijn: een oversteekplaats met een agent of gemachtigd opzichter, met verkeerslichten of een zebrapad, een straat met weinig verkeer, een plek waar de oversteek kort is, een plaats vanwaar het kind de wagens goed ziet aankomen en ook zelf goed zichtbaar is voor de naderende bestuurders.
Leer je kind onderweg naar school hoe het zich als voetganger veilig gedraagt. Oefen zeker het correct oversteken!
Goed tips: wacht de kinderen niet op aan de overkant van de straat. Zo voorkomt men dat men ze zonder uitkijken tegemoet moet rennen. Geef steeds het goede voorbeeld. Kinderen leren veel door imitatie. Respecteer de verkeersregels en voorzie mogelijk gevaar.
Als een kindje meerijdt op de fiets, moet gezorgd worden dat het goed vastzit in het fietsstoeltje of fietskar. Wanneer het zelf fietst, rijdt men best naast het kind aan zijn linkerkant. Natuurlijk wel achter fietsen als men anders niet kan kruisen met een tegenligger.
Indien gebruik wordt maakt van het openbaar vervoer om het kind naar school te laten gaan, moet men ook zorgen dat het de uurregeling kan lezen die het nodig heeft. Doe de rit enkele keren samen en wijs op herkenningspunten zodat het kind weet wanneer het tijd is om af te stappen en leer het maar dat het beter is om te laat te komen dan al rennend nog een bus of tram proberen te halen. Het is best zo ver mogelijk van de rand van de rijbaan te wachten. Dit geldt ook voor het tram- en treinperron.
De Zwijndrechtse politie frist ook nog eens op dat in de auto iedereen de gordel draagt. Zelfs al is het maar voor een korte rit. Kleine kinderen zet men in een aangepast autostoeltje, kinderen groter dan 1,10m mogen op het verhogingskussen in combinatie met de gordel. Pas ook steeds de snelheid aan als je in de buurt van een school komt. De reacties van kinderen zijn onvoorspelbaar en het is best op de hoede te zijn daarvoor.
Dubbel parkeren, parkeren aan een bushalte, op het fietspad, op een zebrapad of op de stoep is verboden. En dat gaat er nog steeds niet bij iedereen in. De politie stelt: "Zo erg is het toch niet om iets verderop te parkeren en even met je kind mee te stappen tot aan de school? Fout geparkeerde wagens brengen kinderen in gevaar. Ze belemmeren het zicht zodat overstekende kinderen het extra moeilijk hebben om het andere verkeer te zien en zelf ook niet goed gezien worden. Voetgangers en fietsers worden bovendien vaak gedwongen om uit te wijken naar de rijbaan, waar ze meer gevaar lopen. Als we allemaal samenwerken, zorgen we ervoor dat onze kinderen veilig naar school gaan en kunnen we samen werken aan een nieuw veilig schooljaar." (Rolf Duchamps)