Ik wil een sociale woning

BEVEREN. De vraag naar een sociale woning wordt dikwijls gesteld, door jong en oud, gezin of alleenstaande. Wie met zijn inkomen én eigendomsvoorwaarden voldoet, kan zich in Beveren melden bij de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting. Wie aan de voorwaarden voldoet zal op de wachtlijst worden gezet en een inschrijvingsbewijs en nummer ontvangen. Inschrijven kan voor verschillende deelgemeenten of wijken. De GMH verhuurt in Groot-Beveren, Groot-Kruibeke, in Belsele, de Pastoor Stepmanlaan aan ’t Ster en in Steendorp. Bij het inschrijven moet ook het type van woonst dat men verkiest, worden genoteerd: een gezinswoning, bejaardenwoning, appartement of studio. De samenstelling van het gezin speelt hierbij een rol. Woongelegenheden met minstens 1 slaapkamer op het gelijkvloers worden bij voorrang toegewezen aan minder jonge kandidaten vanf 55 jaar of aan gehandicapten.

Bij de inschrijving wordt al meegedeeld welke types van woningen aan de gezinssituatie is aangepast. Wie alsnog toch een grotere woning wil, zal vernemen dat hij pas in aanmerking komt als alle kandidaten die zo’n woning willen, zijn geholpen. Dus wachten op de beurt. De toewijzingen gebeuren volgens chronologische volgorde van de datum van inschrijving, rekening houdend met de rationele bezetting (gezinssamenstelling) en de toe te passen voorrangsregels.

De GMH heeft ook aangepaste woningen voor gehandicapten en rolstoelgebruikers waar geen leeftijdsgrens op staat. In vele nieuwbouwprojecten worden voor die categorie mensen op het gelijkvloers aangepaste appartementen voorzien. Er zijn dan aangepaste brede deuren, toilet voor rolstoelen met naast het toilet ruimte voor de rolstoel en beugels. De badkamer hefet een aangepaste douche en de huurder kan er eventueel een zitje plaatsen om onder de douche te gaan. Het keukenblad is aangepast om er met de rolstoel onder te rijden en de stopcontacten en de schakelaars staan op bedieningshoogte.
Rolstoelgebruikers krijgen voorrang bij de toewijzing van dergelijk appartement al geldt hier ook de volgorde van datum van inschrijving.

Wie ingeschreven is voor het bekomen van een sociale woning moet gewoon ‘wachten’ en die periode kan sterk variëren. Het is afhankelijk van de type woning die werd gevraagd en de gemeente. Voor een grote gemeente als Beveren kan de wachtlijst voor een woning gemakkelijk oplopen tot drie jaar en zelfs meer. Om de twee jaar wordt het register geactualiseerd. Elke kandidaat-huurder krijgt dan een schrijven en moet opnieuw zijn gegevens aan de GMH bezorgen. Wie niet reageert of een eventuele adreswijziging niet doorgeeft, wordt geschorst.
Komt er een woongelegenheid vrij dan wordt de eerst gerangschikte aangeschreven. Weigert hij de woning of reageert hij niet, dan komt de volgende gerangschikte aan de beurt. Men mag één keer een woonst weigeren. Na een tweede weigering wordt men geschrapt.

Wie toch geluk heeft en een woonst wordt toegewezen verneemt ook de huurprijs. Die is afhankelijk van meerdere factoren zoals o.a. het gezinsinkomen, de gezinssamenstelling , het aantal personen ten laste  en de aard van de woongelegenheid. Eren nieuwe huurder betaalt ook een waarborg van maximaal 800 euro en die moet al worden gestort alvorens de sleutel wordt overhandigd.
Het inwonen van een partner, ouders of kinderen in woningnood, kan worden geregeld bij de verantwoordelijke van de maatschappij. De huurprijs kan dan wel worden aangepast rekening houdend met hun inkomen.
Een huurherziening kan ook in meerdere gevallen worden doorgevoerd. In geval van overlijden van de huurder of van de persoon met wie hij wettelijk of feitelijk samenwoont, in geval inwonende waarvan de inkomsten werden in aanmerking genomen voor de huurberekening, de woning verlaten, in geval van op pensioen gaan kan ook de huurherziening plaatsvinden. Er komt ook een andere huur in geval het inkomen van de huurder gedurende drie opeenvolgende maanden met tenminste 20% is gedaald t.o.v. het referentiejaar. Ook indien er bv. door een geboorte een wijziging voordoet bij het aantal personen ten laste, kan de huurprijs wijzigen.

De huisvestingsmaatschappij kan zelf de huurovereenkomst opzeggen. Dat is zo in geval van achterstel betalingen, verwaarlozing van de woning of het appartement, niet bewoning van de woonst,  onrechtmatig bijwonen, onaangepast sociaal gedrag en domiciliefraude wat neerkomt op het niet bewonen van het gehuurde pand.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BEVEREN/KALLO. De vrije meisjesschool van weleer staat al heel wat jaren te verkommeren vooraan in de Gasthuisstraat. Spijtig, want het gebouw heeft langs de straatkant eigenlijk geen lelijke...

BEVEREN. De Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting beschikt over een 1900 huurwoongelegenheden. Niet alle huurders betalen stipt de huur en uit het overzicht van 2009 blijkt dat er op 31...

REGIO. De Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting uit Beveren heeft nog heel wat projecten in voorbereiding om het sociaal wonen nog meer impulsen te geven. Het voetbalterrein aan de Hof ter...

BEVEREN. De Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting heeft zich in de loop der jaren een indrukwekkend patrimonium opgebouwd. Ze bouwde 2589 huurwoningen en 673 koopwoningen of in totaal 3262...

Voorzitter Louis Engels overhandigt de sleutel aan William Bombeeck uit Kieldrecht.KIELDRECHT. De Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting heeft een nieuwe parel aan de kroon gekregen wanneer deze...

De 7 appartementen in de G De Cremerstraat te Rupelmonde.RUPELMONDE/VRASENE. Gemeenteraadslid Franky Van Havere (sp.a Kruibeke) vernam van Vl aams minister voor Wonen, Freya Van den Bossche dat er...