Geen Langestraatfeesten meer volgend jaar?

KRUIBEKE. De twee boegbeelden van het Langstraatfeestencomité, Honoré Pepermans en Eddy Laureys, hebben besloten een punt te zetten achter 18 jaar organiseren van de feesten. Wat die twee sedert 1993 allemaal hebben verwezenlijkt, zou een mooi boek kunnen zijn. Maar nu vinden ze het welletjes omdat in Kruibeke aan de gemeente nogal wat euro’s moeten betaald worden via een belasting op feestmateriaal. Bijvoorbeeld 5 euro voor een verkeersbord per dag. Betaal maar als je dan ook al moet zorgen voor een stroomgroep want wie meewerkt moet meestal over elektriciteit beschikken. Er moeten toiletwagens geplaatst worden en nadar is ook al onmisbaar.

Die Langestraatfeesten zijn ontstaan in de tijd van Florent Felix die destijds brandweercommandant was en sfeer kon scheppen in de buurt. Na een reeks burenfeestjes  besloten ze daar in de straat met de beroemde versmallingen na een koppel verkeerslichten, de school, de worstelclub, de horlogemaker, de velowinkel, de bakker, de schoenmaker, de bloemenwinkel en nog meer moois, een braderij te organiseren. Dat paste goed omdat in dat jaar de straat helemaal was vernieuwd.

Het werden grootse successen en in 1998 besloten ze een reus te maken van de intussen overleden Florent Felix. Twee dagen aan een stuk werd feest gevierd. Er kwam ook een burgemeester in de straat en de Kruibeekse worstellegende Theo Redel, kwam daar ook aan de macht. Met burgemeester Denert aan zijn zijde werd hij plechtig ingehuldigd en reed hij in een open wagen door de straat.  Wat een sfeer, wat een volk in de Langestraat! Burgemeester Theo overleed op 92-jarige leeftijd in 2005.

Wie de Langestraatfeesten van nabij volgde weet dat Honoré en Eddy elk jaar voor wat nieuws zorgden. De plaatselijke verenigingen vulden mee het programma. Maar stilaan voelden ze wel dat het steeds moeilijker werd om de nodige fondsen samen te brengen. Een winkel of tien sloot de deuren en dat betekende geen ‘steun’ meer. Bovendien speelde de leeftijd ook wel mee bij de organisatoren. Honoré is de tachtig al voorbij.

Nu het einde van de Langestraatfeesten in zicht is heeft het gemeentebestuur toch al spijt geuit. Er werd al gezegd dat ze die feestbelasting nog eens zullen bekijken. Maar best ook, want een bevolking die kan feesten, is een gelukkige bevolking. De gemeente wil mensen zoeken die de organisatie eventueel willen overnemen. Wie goesting heeft kan zich in verbinding stellen met de gemeente op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoneren is ook mogelijk op 03.740.02.32.
En wie er opnieuw aan wil beginnen, kan rekenen op héél goede raad van Honoré en Eddy. Na 18 jaar hebben ze natuurlijk alles in huis om de Langestraatfeesten op weg van succes te zetten. Natuurlijk, de basis blijft toch altijd sponsoring vinden om wat men programmeert uit te kunnen voeren. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

KRUIBEKE. De Vrije Onze-Lieve-Vrouwschool in de Langestraat gaat bouwen omdat de school de voorbije tien jaar een enorme groei kende. Er zitten momenteel ver boven de vierhonderd leerlingen in de...