Fietspunt aan de tramterminus
MELSELE. Het was reeds in januari 2009 dat de gemeente zich principieel akkoord verklaarde met de oprichting van een Fietspunt aan de tramterminus in Melsele. Het zal uitgebaat worden door de vzw Sociale Economie Beveren (SEB), na erkenning als sociaal diensteneconomie-initiatief. Bij beslissing van 2 juni 2009 werd de vzw Sociale Economie Beveren door de Vlaamse minister van sociale economie erkend als initiatief in de lokale diensteneconomie voor een periode van 4 jaar voor de uitbating van het Fietspunt Melsele.
Fietspunten moeten meer werk geven voor kansengroepen én een betere dienstverlening aan de fietsgebruikers. Het zijn initiatieven uit de sociale economie die het gebruik van de fiets, in combinatie met het openbaar vervoer, willen promoten. Men vindt ze daarom wel meest aan treinstations al is de tramterminus te Melsele er zeker ook een heel geschikte plaats voor. In de loop van het jaar 2007 werden de eerste fietspunten in Brussel, Antwerpen, Gent, Kortrijk, Brugge, Leuven en Mechelen geopend. Ze zorgen er voor toezicht op en netheid van de fietsenstallingen. Daarnaast kunnen ze ook fietsen verhuren en zorgen voor kleine herstellingen aan fietsen, die nodig zijn om veilig en reglementair thuis te komen.
Fietspunten ondersteunen de fietscultuur en de belangrijke rol van de fiets in zowel ketenmobiliteit als duurzaam transport. Ze kiezen ervoor om voor de uitbouw van deze diensten beroep te doen op mensen die moeilijk hun weg vinden naar de reguliere arbeidsmarkt.
Beveren voerde gesprekken met de betrokken partners, zijnde De Lijn, Administratie Wegen en Verkeer en Interwaas om o.a. de praktische organisatie van het Fietspunt te bespreken, de locatie, de mogelijkheden tot klaverbladfinanciering. Het Fietspunt zal werk verschaffen aan 3 VTE. Het omvat steeds een minimumpakket aan fietsgerelateerde publieke diensten. Deze diensten spelen in op een lokale en maatschappelijke vraag, worden steeds bekeken vanuit het oogpunt van de klant en kunnen uitgebreid worden in functie van lokale vragen en noden.
De taken die door het Fietspunt zullen worden uitgevoerd aan de tramterminus zijn: toezicht op de fietsenstallingen van 7 tot 19u, van maandag t.e.m. vrijdag, uitvoeren van kleine fietsherstellingen volgens het thuiskomprincipe, fietsverhuur en het verzorgen van het groenonderhoud van de site via module 6 van het mobiliteitsconvenant met het Vlaamse Gewest. Met deze module verbinden de partijen (het gewest en de lokale overheid) zich ertoe bepaalde wegvakken van gewestwegen (al dan niet uitgerust met aanliggende fietspaden of fietsstroken) en/of vrijliggende fietspaden langs gewestwegen, inclusief de bermen en de bebakening erlangs, permanent te onderhouden en in nette staat te houden.
Door de aanwezigheid van de werknemers van het Fietspunt wordt er tevens een vorm van sociale controle uitgeoefend op gans de site van de tramterminus.(Rolf Duchamps)