Chris Verschueren gaat voor wereldrecord frieten bakken

KASTEL (HAMME). Traiteur Chris Verschueren uit de Hamse deelgemeente Kastel gaat resoluut voor het wereldrecord frieten bakken. Het huidige, officiële record, staat sinds 1987 op naam van Ludwig Reyen uit Kalmthout. Hij bakte van 2 tot 5 april 72 uren aan een stuk frietjes, goed voor 15.000 bakjes van de lekkernij. Verschueren wil dat record op 83 uren brengen. Op vrijdag 3 september begint hij er aan.

Chris Verschueren is 52 maar heeft het enthousiasme van een dertiger. Hij baatte eind jaren 1980 een frituur uit in Gent, waar hij naar eigen zeggen 148 uren continue frieten bakte. Die prestatie werd wel bijgehouden door een deurwaarder maar werd niet aangevraagd bij het Guiness Book of Records. In hetzelfde jaar vestigde Ludwig Reynen zijn wereldrecord van 72 uren frieten bakken. En dat is het officiële record tot 3 september, de dag waarop Chris Verschueren start aan zijn recordpoging om het record om 83 uren of 3,5 dagen te zetten. "Al ben ik zo moe dat ik moet kruipen, ik geef niet op!", zegt een strijdvaardige Verschueren.

De uitspraakt kenmerkt waarop de prille vijftiger zijn beroep uitoefent: traituur bij verschillende grote musicals en zijn frituur in Kastel. De talrijke foto's met bekende Vlamingen bewijzen dat hij  terecht trots is op z'n zaak. "Ik ben op m'n vijftigste gestart met een nieuwe zaak: traiteur Chris. Ik ben gestart met een frituur in een kleine container. Nu, twee jaar later, heb ik dit gebouw en een bloeiende traiteurzaak.", vertelt Chris Verschueren enthousiast. Of hij met de record iets wil bewijzen? "Ja, eigenlijk wel, ik wil bewijzen dat vijftigers nog niet afgeschreven zijn."

Op vrijdag 3 september om 11 uur begint hij aan zijn recordpoging die duurt tot maandagavond 22 uur. Tijdens hetzelfde weekend is er kermis in Kastel, wat voldoende frietliefhebbers naar de frituur in de De Pannestraat 15 moet lokken. Vaste klanten kennen Verschuerens kookwekkertje. Als dat op de toonbank verschijnt, is iedereen enthouasiast. Als het wekkertje rinkelt, krijgt de klant die dan z'n bestelling geeft, de bestelling gratis. Tijdens de recordpoging heeft Verschueren nog meer van dergelijke dingen bedacht. Wie het gewicht van een patat kan raden of kan raden hoeveel frieten er in een pakje gaan, krijgt z'n bestelling gratis. "Het zijn kleine dingen die de sfeer hier leuk maken.", verklapt Verschueren. "Lang wakker blijven, vormt niet niet zo'n probleem. Wel vragen de benen en voeten extra zorg.", vertelt hij over de vooral mentale voorbereiding van de recordpoging. "Tussen 2 en 3 uur 's nachts zal het wat lastig zijn maar dan steek ik m'n hoofd eens onder de koud waterkraan en dan kan ik er weer tegenaan. Verder let ik op m'n voeding: geen alcohol, geen zware dingen eten. Astronautenvoeding is ideaal."

Ondanks het aanstekelijke enthousiasme blijft Chris Verschueren nuchter. "Als ik er in slaagt om 83 uren non-stop frieten te bakken, en ik zal slagen, vier ik dat op de avondmarkt op de kermis. Maar ik zal er verder niet mee uitpakken. Het doel halen, daar doe ik het voor."

Wie Chris Verschueren tussen 3 en 6 september wil aanmoedigen of een frietje mee wil eten, kan terecht in de De Pannestraat 15 in Kastel. (mb)

 

 

Lees ook:

KASTEL. Chris Verschueren, die vorig jaar het wereldrecord 'Frieten bakken' op z'n naam schreef, is genomineerd voor een Horeca-Award in de categorie 'Beste frituur afhaalzaak'. De winnaar wordt op...

HAMME (KASTEL). Frituuruitbater Chris Verschueren zit niet om een stunt verlegen. Vorige zomer haalde hij het wereldrecord frieten bakken en nu geeft hij een podium aan jong talent uit Hamme. Onder...

LOKEREN. De Lokerse Dansclub wil haar 35-jarig jubileum extra in de verf zetten met een wereldrecordpoging polonaise dansen. De recordpoging begint op zondag 15 mei om 12 uur op het terrein van...

HAMME/KASTEL. Chris Verschueren heeft zijn record gehaald! Vrijdagvoormiddag om 11 uur begon met het bakken van frieten en ging door tot maandagavond 22 uur, zo'n 83 uur. De tweede recordpoging -...

HAMME. Friturist-traiteur Chris Verschueren start vandaag met z'n wereldrecord frieten bakken. Om 11 uur begint ie er aan: 83 uren frieten bakken. Verschueren wil niet alleen het record van lange...

MELSELE. De Vlaamse kringwinkels starten morgen, zaterdag 30 mei, met de actie ‘Wereldrecord opruimen’. Doel van de actie is om 4 miljoen kilogram herbruikbare spullen op te halen. Wie...