Bruisend Straattheaterfestival met ‘Circuskunsten in actie’

BEVEREN. Schepen van feestelijkheden Raf van Roeyen is bijzonder fier op het Internationaal Straattheaterfestival dat voor de 5de keer op het programma van de Beverse Feesten staat. Hij komt er voor uit dat dit straattheaterfestival echt zijn ‘troetelkind’ is geworden. Het is eigenlijk geëvolueerd tot een hoogtepunt in de feesten. Het vindt plaats van vrijdag 27 tot zondag 29 augustus.

Nauw verbonden aan het straattheater is de Olympische Straat van zondag 29 augustus van 14 tot 18u. Dat is dan weer het troetelkind van Jerry Van Vossel van de Sportdienst. Op een strook van aan de Gravendreef tot aan de Bosdamlaan is de N70 ingenomen door Beverse sportverenigingen die elk hun ding doen op een aantrekkelijke manier. Hele belangrijk is dit om de oorspronkelijke bedoelingen van de Beverse Feesten in het zonnetje te zetten: een volkse medewerking van de plaatselijke verenigingen.
Voor alle duidelijkheid moeten we toch onderstrepen dat het Internationaal Straattheaterfestival én de Olympische Straat niet tot het klassieke programma van de BF behoren maar wel apart door het gemeentebestuur zelf worden georganiseerd.

Er is voor het straattheater een werkgroep opgericht waarvan Luc Vigoureux de regisseur is die de groepen uit zijn internationale prospectieroutes naar Beveren brengt. Hij heeft daarbij de medewerking van Paul Van Moere, de sterke man in de programmatie van CC Ter Vesten met een immense ervaring.
Daarmee hebben we meteen het geheim ‘verklapt’ van het groeiende succes van het Straattheaterfestival. Het moet wel bekeken worden op de maat van de gemeente Beveren en niet met steden zoals Gent.
-"Ons kind groeit voortdurend", zei schepen Van Roeyen.

We hebben het aantal groepen geteld en komen op 26. Dat is een formidabele verzameling van straatartiesten die grotendeel het thema "Circuskunsten in actie", komen vullen. Straatartiesten uit alle hoeken van het land en internationale toppers uit Nederland, Frankrijk, Zweden, Ierland en zelfs uit Israël, kleuren het centrum van Beveren. Straatfanfares, muzikale en acrobatische acts, circuskunsten en vreemde wezens toveren de gemeente om tot oorden waar de verbeelding en de lach aan de macht zijn. Met een mix van leuke, verrassende en gedurfde voorstellingen die getuigen van grenzeloze schoonheid en ontroering tot absurde waanzin zullen de straatartiesten groot en klein weten te bekoren. Straattheater op zijn best: eenvoudig en direct maar ook uitdagend, grensverleggend en bloedstollend mooi! Daarmee kondigde de gemeente het gebeuren aan op een bijzondere persconferentie.

voor jong en oud

Het fijne daarbij is dat ze niet op één vaste locatie blijven. Neen, ze acteren op de Boerenmarkt maar kort nadien ontmoet men ze in de centrumstraten. En waar men ook de confrontatie aangaat, ’t is overal gratis toegankelijk. Wat ons ook trof is dat er geen leeftijd staat op het publiek dat er wordt door aangesproken en beroerd: jong en oud geniet mee op hoog niveau.
Zowel nationale als internationale toppers komen aan bod op de Boerenmarkt en in de Stationsstraat. Op vrijdag 27 augustus vanaf 18 uur kan je er Noa & Uri Weiss uit Israël met Cirque No Problem, Back Up Theater met Comfortable en Tumble Circus met Up Above zien. Pyromantiek, 4 mannen verliefd op vlammen, sluit de avond af met Flamazin.

Na de eerste geslaagde deelname van de winkelwandelstraat Warande in 2009 werd het programma dit jaar op deze locatie extra uitgebreid. De extra invulling werd mee mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van Warande Shopping en vzw Aangenaam Winkelen Beveren. Bezoekers zullen in de Warande op vrijdagavond kunnen genieten van een buikdanseres (Munyrah’s Dance Team) en de Compagnie Mona Lisa die muzikale acrobatie brengt met een knap staaltje contorsie (slangenmens). Ook de Pollekens Streetband uit het eigen Kieldrecht zullen er de sfeer inbrengen samen met Ysco Ali die ijsjes op een ludieke manier aan de man brengt. Meneer Zee met zijn marionetten zal iedereen in vervoering brengen met een prachtig verhaal over Prins Olaf.  En voor de allerkleinsten is er uiteraard ook een grimestand.

Op de gezellig verlichte avondfeestmarkt zal men in de andere centrumstraten ook verrassende walking acts tegen het lijf kunnen lopen van o.a. Marie-Anne Dirckx, Gick, Compagnie Azimuts, Toon Maas, Merkel & Vannix. Je kan er genieten van bodygard bescherming door Kartje Kilo, gekke gondeliers van PikzPalace en een lieve draak van Circustheater Vladimir. Het werk van James Ensor komt in Beveren tot leven dankzij het creatieve talent van "Cirkus in Beweging."

Op zaterdag 28 augustus vanaf 21 uur is iedereen welkom om mee te zingen op de Boerenmarkt met Engelstalige meezingballades of Hollandse schlagers. J & B Connection en Eddy & de Schellekens kennen het vak en laten zelfs de meest bedeesde stemmen luidkeels meezingen.

Op zondag vanaf 14 uur zijn Cirque As Pa de Maïoun met een 'explosieve' trampoline act en Leandre Ribera de topacts op de Boerenmarkt en in de Stationsstraat. Zo keert Leandre Ribera dus na een jaar afwezigheid met zijn nieuwe mime-act Chez Leandre terug in Beveren. Leandre & David was immers twee jaar geleden de topact op zondag in Beveren.
Voor animatie in de omliggende straten zorgen Gick en Bataclãn Drumband maar ook Close Act, een stelletje zeer vreemde vogels. Les Frères Lumière met de The Big Odiel Show  (bizarre mobiele boksringen) en PikzPalace met een eigen interpretatie van wielerheld Bom Toonen, geven dan weer een bijzonder cachet aan de Olympische Straat waaraan ook tal van Beverse sportclubs meewerken om demonstraties te geven: Dansstudio Flex, Eclipse Dance Studio, Jong & Lenig Haasdonk, DES Beveren, Gym Waasland, Ki-Jin Aikido, Tai-Jutsu Saigen, Kon. Judoclub Beveren, Contact Karate, Muay Thai Boran, All Style Self Defense, Schermclub Gymnasia, Ruiterclub De Winning, Beverse Base- en Softbal, KSK Beveren Jeugd, Recht op Doel Vrasene, Schaakclub Malpertuus.

Zoals vorig jaar werd ook dit jaar geopteerd om een workshop op het programma te zetten. Met Bonnie and Lily leert iedereen op de Grote Markt in een-twee-drie buttons maken.
Niet alleen straatartiesten, maar ook heel wat boeiende randactiviteiten zullen de bezoekers inpalmen in het weekend van 27 tot 29 augustus. Net als vorig jaar kunnen groot en klein zich uitleven op het Gekkefietsencircuit, een organisatie van de Beverse gidsen. De reuzenbarbecue van de Chiro zal wederom zeker gesmaakt worden.

Het laatste weekend van de BF wordt onvergetelijk en waarschijnlijk een nieuw hoogtepunt in de Beverse feestgeschiedenis. En dat dankzij het indrukwekkende programma én de medewerking van plaatselijke verenigingen, handelaars, PVD Events, Horeca Markt, vzw Aangenaam Winkelen Beveren, Warande Shopping en de vele gemeentelijke medewerkers en vrijwilligers.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

EKSAARDE. Vandaag starten in Eksaarde de Gezoarde Feesten, een driedaags festival met vandaag en morgen muziek en zondag een familiedag met een rommelmarkt en het animatiefestival 'Hemelse...

BEVEREN. Nu de Beverse Feesten gestart zijn, wordt het duidelijk dat de zomervakantie bijna afgelopen is. Voor iedereen opnieuw aan het werk of naar school gaat, kan Beveren eerst nog vijf dagen...

VRASENE. Voor het tweede jaar op rij zorgt het Feestcomité Vrasene voor een internationaal straattheater op de jaarmarkt. Hiervoor rekent het comité op steun van Beveren Zomert. Op woensdag 13...

BEVEREN. 'Beveren zomert', een verzameling van activiteiten die een zomer in Beveren leuk maken, begint op 3 juli met 'The Memphis Greasers Summer Dance', een straatfeest in de...

Flikken op stelten van Cirq Civil handhaven de orde.BEVEREN. Beveren laat de Beverse Feesten met een hoogtepunt eindigen. Naast ‘Beveren Fuift’ en ‘Beveren Schlagert’ wordt...

BEVEREN. Beveren heeft het Straattheater 2008 voorgesteld. Het vindt plaats in het slotweekend van de Beverse Feesten, vrijdag 29 en zondag 31 augustus. Dit Straattheaterfestival wordt voor de 3de...