Jong N-VA wil 11 juli een officiële Vlaamse feestdag
REGIO. Jong N-VA heeft vrijdag, net zoals de voorbije jaren, een ludieke actie aan een aantal stations voor een officiële, betaalde Vlaamse feestdag. In tegenstelling tot de Belgische feestdag op 21 juli, krijgen werknemers geen betaalde dag vrij op de feestdagen van de Gemeenschappen. Daar moet volgens de jongeren van N-VA verandering in komen. Zij worden hierin gesteund door Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx en Kamerlid Ben Weyts.
In de stations van Kortrijk, Sint-Truiden, Herentals, Gent, Izegem en Mechelen kregen de pendelaars vrijdagochtend een strooibriefje waarin hen een prettige feestdag wordt toegewenst. Jong N-VA wil dat de federale overheid hier zo spoedig mogelijk een wettelijke regeling rond uitwerkt.
De Vlaamse regering steunt het initiatief. Dat bleek uit het antwoord dat minister-president Peeters gaf op een vraag van Marc Hendrickx, indien er een akkoord wordt gevonden met de sociale partners. Ambtenaren van de Vlaamse Overheid, de gemeenten en sommige banken krijgen al langer vrijaf op 11 juli. Toch is er nog geen algemene regeling voor alle Vlaamse werknemers.
Kamerlid Ben Weyts diende in de vorige legislatuur reeds een wetsvoorstel in dat een dergelijk betaalde feestdag moet mogelijk maken, zonder al te veel bijkomende kosten. Het voorstel bestaat erin het aantal wettelijke feestdagen te verhogen van 10 naar 11. Alle werknemers krijgen vrijaf op de feestdag van hun gemeenschap. In ruil wordt de eerste te vervangen feestdag niet gecompenseerd. In een jaar waar er geen feestdag samenvalt met een zondag, wordt de feestdag van de gemeenschap toch gegarandeerd. In dat jaar hebben we dus een bijkomende, elfde feestdag.
De kosten voor de werkgevers blijven beperkt en toch geniet iedereen elk jaar van een vrije dag op 11 juli. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de Franstaligen (27 september) en de Duitstaligen (15 november) op het feest van hun gemeenschap. Concreet wordt de feestdag vastgelegd naargelang de plaats van tewerkstelling zich bevindt op het grondgebied van het Nederlandse, Franse of Duitse taalgebied. In het tweetalig gebied Brussel wordt de feestdag vastgesteld op de feestdag van de Vlaamse of Franse gemeenschap naar keuze van de werknemer.
Jong N-VA hoopt dat er eindelijk een doorbraak komt in dit dossier, dat al jaren aansleept.(Rolf Duchamps)