Beveren nam deel aan 'Iedereen Bomspotter'

BEVEREN. Zaterdag 27 november werd in gans Vlaanderen de actie "Iedereen Bomspotter" gevoerd. Het is een actie die o.a. gericht is tegen de aanwezigheid van kernwapens op Kleine Brogel. In Beveren organiseerde Groen! de actie. Er was afgesproken in de Kasteeldreef 11 om 11 uur om na een korte briefing naar het politiekantoor te gaan waar dan een klacht zou worden neergelegd tegen illegale kernwapens.

Vorig jaar kwamen 3 mensen van Bomspotting op het politiekantoor van Beveren klacht indienen tegen een aantal ministers en tegen de aanwezigheid van kernwapens. Zaterdag waren er 5 aanwezigen op de actie, vooral uit Groen!e hoek en van de Wereldwinkel.De politie was op voorhand verwittigd en het was ook niet de bedoeling om herrie te gaan schoppen of om de mensen van de politie te overvallen met een heleboel werk. De actievoerders werden correct ontvangen en hun klacht werd opgenomen.


Marc Alenus van Groen! Beveren, wees er op dat het Internationaal Gerechtshof van Den Haag, het hoogste juridische orgaan ter wereld, heeft verklaard dat de dreiging met of het gebruik van atoomwapens in het algemeen, strijdig is met de internationale rechtsregels vervat in het oorlogsrecht.


De nucleaire strategie van de NAVO, de plaatsing van kernwapens in Kleine Brogel en andere NAVO-bases komen neer op het voorbereiden van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Omdat de overheid weigert deze 'oorlogsmisdaden' te stoppen bevinden we ons volgens de actievoerders , in een noodtoestand. Als burgers op de hoogte zijn van een oorlogsmisdaad, hebben zij de plicht dit te melden en dat is wat de actievoerders deden. De actie wil de rechterlijke macht wijzen op haar plicht om een onderzoek in te stellen naar de praktijken die gebeuren in Kleine Brogel, op de NAVO en op SHAPE en om de mensen op de hoogte te brengen, dat er met hun belastinggeld illegale zaken gebeuren.


 Met de klacht willen de mensen van Bomspotting er dus op wijzen dat het inzetten van kernwapens en zelfs de plannen om er ooit te gebruiken strijdig zijn met de geldende internationale rechtsregels. Het is niet omdat de regering niet ingrijpt, dat de kernbommen op Kleine Brogel legaal zijn.(F)