Van één naar drie Tropische Braderijdagen in Beveren

ImageBEVEREN. De 13de editie van Tropische Braderij heeft wel een formule zoals steeds maar met dit verschil, dat ze nu over 3 dagen gespreid werd in plaats van 1dag.  Het startschot van deze braderijdriedaagse wordt gegeven op vrijdag 25 juni tussen 14 en 22 uur. Naast het klassieke braderijconcept met kraampjes mag men tijdens deze editie echter ook een aantal nieuwigheden verwachten. Zo is er samen met de scouts gekozen voor een tropisch dorp onder de boompjes op de Grote Markt en de opbrengsten van drie dagen scoutsplezier met oa een zeepkistenrace gaat naar hun verzusteringsproject in India.  Ook op de andere locaties zullen tropische klanken weergalmen van onder andere Sambaband Mo-Chito, percussiegroep Abahizi en Flamenco Fusion. Kortom, er is spektakel.

Net als vorige jaren wordt de Oude Zandstraat opnieuw omgetoverd tot een Internationale Kunststraat waar diverse kunstenaars hun creaties tentoonstellen op een kunstmarkt. In de randanimatie wordt aan de kinderen gedacht. De winkeliers delen immers kaartjes uit voor een gratis ritje op de kindermolens op het Yzerhand en in de Kloosterstraat of op één van de zovele springkastelen.

De ondertussen welbekende mascotte 'de Bever' deelt bovendien ook de hele avond snoepjes uit en is steeds te vinden voor een dikke knuffel.  De winkels zijn ook open op zondag 27 juni en de braderijprijzen blijven gelden tot maandag 28 juni.
 
Internationale Boeken- en Kunstmarkt

Na de succesvolle markten van de vorige jaren hebben de winkeliers besloten het dit jaar op vrijdag weer aan het winkelend publiek en alle bewoners en passanten van het Grootste Winkeldorp van Vlaanderen deze culturele markt opnieuw aan te bieden, en van 14 tot 21 uur zal het zeker gezellig worden.
Uit heel Europa komen de deelnemers naar Beveren om hun mooiste boeken tentoon te stellen en eventueel te verkopen. Daar zijn o.a. bij:
Plaatjes albums van bv. Verkade ,Hille, Flipje Tiel (ja die van de jam), Judaïca, ook zullen de strips ruim aanwezig zijn ; Kuifje, Kapitein Rob,Suske en Wiske, Dick Bos, Donald Duck en vele anderen. Romans, Detectives, Kookboeken, Literatuur, Tuinboeken , Kinderboeken.
 
Op de kunstmarkt zijn er schilderijen in alle kleuren en maten en stijlen. Er komt er dit jaar een kunstenares om de bezoekers of hun kind of een andere bekende, te portretteren. Keramiek is er in alle vormen en maten. Textiele werkvorming, Marmeren en Bronzen Beelden zullen niet ontbreken op deze Internationale Kunstmarkt.
De Kunstenaars staan zelf bij hun kraam zo dat men in discussie kan gaan waarom en hoe ze het kunstwerk hebben gemaakt.  Alle winkels zijn vrijdag open en de terrassen nodigen ook uit.

De Koninklijke Nationale Strijdersbond (K.N.S.B.) Beveren maakt op zaterdag 26 juni van de Tropische Braderij gebruik om het 80-jatig bestaan te vieren. Er werd een aantrekkelijk programma samengesteld met om 16u: Overvliegen van Grote Markt in Beveren met vliegtuigen (Stampe’s) met Belgische driekleur in rook, wel afhankelijk van weer en toelating. Personen in de originele kledij van het Belgisch Leger 1914 en 1940 begeven zich op de Grote Markt, Warande en Vrasenestraat.
Om 17uur volgt een Eucharistieviering in de Sint-Martinuskerk met o.a. medewerking van het seniorenkoor Sint-Maarten, opgedragen voor alle overleden leden en na de consecratie wordt het Ten Velde gespeeld door een klaroenblazer.
 
Om 20 uur start de Taptoe op de Grote Markt met o.a. medewerking van de The Clan Hay Pipe Band, de muziekkapel van het politiekorps van Antwerpen en het klaroenkorps van Beveren.
Op de Grote Markt staan links en rechts van de hoofdingang van de kerk twee jeeps ("Willy") uit de tweede wereldoorlog, met volledige uitrusting, bewapening en bemanning.  De personen in originele legerkledij nemen plaats vóór de vaandels.
Ter afsluiting van de dag wordt door de klaroenen "lichten uit" gespeeld. Voor de bezoekers is dit allemaal een origineel meenemertje.

Image
De organisatoren van de Tropische Braderij die nu drie dagen duurt: voor Aangenaam Winkelen: Paul Claes en manager Stefaan Provost en voor de scouts Sophie Panis (links) en Inez De Bock.

Nieuw gegeven

Voor de eerste keer krijgen de scouts een belangrijke rol in het hele gebeuren. De Beverse scouts, en die bestaan uit drie verschillende groepen hebben een verzusteringsproject in Dhanwar, India. De werkgroep Dhanwar heeft, het bijna voltooide scouts jaar, niet stil gezeten. Ze hebben al enkele acties en activiteiten achter de rug, zoals de "Indian Rimboe Party" in februari en een "Hiking Night" in maart, waarbij heel scoutsend Beveren op avontuur trok van kampvuur naar kampvuur. Helaas viel deze avond letterlijk in het water en wordt deze activiteit op een ander moment overgedaan.

Image
Het logo dat door de scouts werd ontworpen in het kader van de samenwerking met India.
Nu zijn ze volop bezig met de voorbereiding van hun inleefreis om ter plaatse te zien wat er met hun inbreng gebeurt. Deze is gepland voor september 2011, wanneer ze voor drie weken met 16 leid(st)ers naar Dhanwar trekken. Om zelf eens te zien hoe het daar gaat en een nieuw driejarenplan op te stellen.

In India zijn wel scouts maar de werking is er helemaal anders en de Beverenaars willen er ter plaatse trachten een betere werking te realiseren. Het gaat er niet alleen om geld op te halen, de Beverse scouts willen er ook effectief iets gaan verwezenlijken. Door naar India te reizen kunnen ze zelf ook vaststellen hoe ze kunnen verder werken naar Om het drie jarenplan te voltooien, geven we elk jaar €3000 aan Dhanwar. Hiervoor rekenen we op subsidies van Scouts en Gidsen Vlaanderen en het GROS. Daarnaast organiseert de werkgroep nog tal van geldacties, om de prijs voor deze inleefreis zo laag mogelijk te houden. Daarom dat ze tijdens de Tropische Braderij mogen gebruik maken om hun kas te spijzen. "Maar op een nuttige manier", stelde woordvoerder Paul Claes van Aangenaam Winkelen, "Op een tropische manier, drie dagen aan een stuk. We willen met Aangenaam Winkelen een deel van ons budget aan hen geven om tijdens de drie dagen iets te organiseren. Geen geld om iets mee te kopen maar wel om hun feestinfrastructuur te laten plaatsen op de Grote Markt."

Op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 juni pakken ze uit met 'Summer Kick-Off' op de Grote Markt van Beveren. De werkgroep runt gedurende het ganse weekend een zaakje van tapas en cocktails.
Vrijdagavond tropische avondmarkt met groot springkasteel en  zaterdagmiddag (14-16u): Zeepkistenrace (inschrijven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Zaterdagavond zijn er optredens van:  Mathias De Munck & Nick De Jonghe (18u tot 18u30), Rocket 88 (18u30 tot 19u30) en Waste Paper (22 tot 23 uur) .
Zondagmiddag wordt de 'Lazy Sunday' met voorleesmomenten door leerlingen Voordracht van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord & Dans Beveren i.s.m. Bibliotheek Beveren. Er zullen hierbij boekenrekken staan met afgeschreven boeken van de bib. Men zal ze er kunnen lezen met een cocktail in de hand en achteraf mogen ze nog meegenomen worden ook. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Zondag 21 maart is er weer de modeshow.BEVEREN. Voor de 22ste maal organiseren de handelaars uit Beveren, het Grootste Winkeldorp van Vlaanderen hun shoppingsweekend van vrijdag 19 tot zondag 21...

BEVEREN. Naar jaarlijkse gewoonte start Warande Beveren de zomer met een tropische braderij. Van vrijdag 27 juni tot en met maandag 30 juni wordt de winkelstraat gezellig aangekleed met kraampjes en...

Diether De Praetere bij zijn foto in Gaanderij De Bever: BEVEREN. Cursisten van de avondopleiding 'Fotografie' aan het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs palmen vier leegstaande...