ACW neemt standpunt in rond invulling kleigroeve Argex
KRUIBEKE .Naar aanleiding van de publieke consultatie van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, Dienst MER (Milieueffectenrapport) van de Vlaamse Overheid heeft ook het ACW van Kruibeke, de koepel van de christelijke werknemersorganisaties, haar suggesties en bedenkingen overgemaakt. Het stelt vast dat de Vlaamse overheid (NV Waterwegen en Zeekanaal) een plan-MER laat opmaken in het kader van de GRUP Kleigroeve ARGEX, waarin twee alternatieven in onderzoek worden genomen.
ACW neemt het op voor het alternatief dat zegt: "Verondieping en vervolgens inrichting van een bedrijventerrein KMOzon op grondgebied Kruibeke (invulling volgens het gemeentelijk structuurplan) en natuurontwikkeling op grondgebied Zwijndrecht (invulling volgens het BPA)."
ACW stelt verder vast dat dit alternatief in overeenstemming is én met de economische bestemming van het gewestplan én met de huidige bestemming van het Gemeentelijk Structuurplan Kruibeke. Dit gebied bevindt zich ook in de Vlaamse Ruit en het E17 economisch netwerk én dus kadert in de taakstellingen voor economische ontwikkeling zoals bepaald in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen in het algemeen en het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan in het bijzonder. De site naadloos sluit aan bij de industriezone Hogenakkershoek en gelegen is bij een hoofddorp.
Het ACW Kruibeke wijst ook op dat deze herbestemming aansluit bij de huidige industriële activiteit en geen nieuwe of bijkomende hinder betekent ten aanzien van de dorpskern en dat de site multimodaal ontsloten wordt door zowel de directe ligging aan de E17 als aan de Schelde.
Op vlak van natuur is ACW ook van mening dat de gemeente Kruibeke reeds een bijzondere bijdrage inzake natuurontwikkeling levert in het kader van het GOG Kruibeke -Bazel -Rupelmonde. Maar het ondersteunt wel vraag om de natuurontwikkeling rondom het fort op het grondgebied Zwijndrecht te vrijwaren. Tenslotte wijst ACW er op dat de CNR–site te Rupelmonde van industriële bestemming omgevormd werd tot woonzone. (Rolf Duchamps)