Prachtige projecten bij de Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij 2009

Image
Het complex van 11 appartementen in Dorp Oost, een realisatie van de Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij.
ZWIJNDRECHT. De Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij is voor de gemeente bijzonder belangrijk om vaak een hand te reiken aan inwoners die op de sociale woninghuurmarkt een woongelegenheid wensen te bekomen. Maar zoals overal in Vlaanderen, zijn er sociale woningen te kort en is er een wachtlijst. De ZHM startte ook in 2001 reeds met het OCMW met het houden van maandelijkse overlegvergaderingen. Er zijn mensen die hun huur niet kunnen betalen en komen bij het OCMW terecht voor tussenkomst of bemiddeling. De maatschappij wil die achterstallen tijdig opvangen en terug dringen.

Er is ook aandacht voor noodopvang via de samenwerking ZHM – OCMW. Het gaat over het verhuren van een beperkt aantal woningen buiten het sociaal huurstelsel. De ZHM verhuurt de woningen aan het OCMW die ze dan op haar beurt verhuurt aan gezinnen die dringend maar wel tijdelijk (3 tot 6 maanden en met maximum van 1 jaar) moeten opgevangen worden. In 2009 werden zo 3 woningen aan het OCMW verhuurd maar eind december werd al terug 1 huurovereenkomst opgezegd.

Half 2007 werd het complex Houtmere overgedragen aan door het OCMW aan de ZHM. Het dienstencentrum hoort daar echter niet bij. Het woningcomplex Houtmere wordt door het OCMW nu zelf gehuurd tot 31 augustus 2012 en de huisjes worden onderverhuurd aan de huidige bewoners. Het ligt in de bedoelingen dat de ZHM de huurcontracten tussen OCMW en de bewoners zal overnemen vanaf september 2012. Van dan af zullen de Houtmerewoningen worden  verhuurd conform het sociaal huurstelsel. Maar et OCMW zal wel blijven instaan voor de dienstverlening aan de bewoners.

De ZHM stelt ook nog steeds twee woningen in de Pastoor Coplaan ter beschikking van de gemeente die er de naschoolse kinderopvang Kozze in organiseert.’"

knappe projecten

De Zwijndrechtenaren weten het eigenlijk niet steeds, maar de ZHM is bouwer van knappe sociale woongelegenheden. Het project Dorp Oost 6, waar een rood gebouw met kleurrijke terrassen werkelijk opvalt, werden 11appartementen gebouwd. De oplevering van dit complex vond al plaats op 18 december 2008 en de sleutels werden overhandigd in februari 2009.

Deze bouw kostte 1,085 miljoen euro plus nog 6% btw. De grondwaarde stond op 219.549 euro. Alles berekend, zonder erelonen en nutaansluitingen, kost een appartement er voor de ZHM 124.527 euro.
De toewijzing van de appartementen gebeurde volgens de interne regels. Op het gelijkvloers zijn 3 appartementen met 1 slaapkamer en toegankelijk voor mindervaliden met zelfs rolstoelpatiënten en zijn voor gezinnen zonder inwonende personen. Toch genieten rolstoelgebruikers voorrang. Ze moeten dan wel een doktersattest voor leggen.

De 4 appartementen met 1 slaapkamer op de eerste verdieping, zijn voor gezinnen zonder inwonende personen.
Op de tweede verdieping bevinden zich 4 duplex -appartementen met 2 slaapkamers. Die worden verhuurd aan gezinnen met 1 inwonende persoon.
Vanaf 1 maart 2009, ontving de maatschappij de eerste huur. De gemiddelde markthuurwaarde voor een appartement bedraagt 595  euro/maand. In het complex is de hoogste huur echter 424,20 euro/maand en de laagste huurprijs is 187,50 euro/maand. Zo is de gemiddelde huuropbrengst voor de ZHM er 268,52 euro per maand per appartement.

in Burcht

Image
Het knappe project aan de Heirbaan 169 waar 7 appartementen werden gebouwd met garage.
Een knap en opvallend gebouw werd gerealiseerd in Burcht aan de Heirbaan 169. Er staan hier 7 appartementen met garage. Alles spiksplinternieuw want de oplevering vond pas plaats op 16 oktober 2009. Het bouwen van dit complex kostte 850.121 euro (zonder 6% btw). De grondwaarde heeft een waarde van 132.163 euro. De gemiddelde kostprijs van één appartement komt op 147.613 euro, zonder erelonen en nutaansluitingen.

De toewijzingsregels  bepaalden dat de 5 appartementen van gelijkvloers en eerste verdieping en met 1 slaapkamer aan gezinnen zonder inwonende persoon moesten toegewezen worden. Het appartement op het gelijkvloer met 2 slaapkamers moest verhuurd worden aan een gezin met 1 inwonende persoon. De studio op de verdieping diende dan weer voor alleenstaande personen.
In november 2009 werden de sleutels overhand en vanaf 1 december kreeg de ZHM de eerste huurgelden binnen. De markthuurwaarde van een appartement bedraagt gemiddeld 650 euro/maand. De maatschappij ontvangt als hoogste huuropbrengst 642,88 euro/maand en de laagste huurprijs die er wordt betaald is 173,50 euro/maand. De gemiddelde reële huuropbrengst van Heirbaan 169 staat op 342,10/maand.

Ook aan de Antwerpsesteenweg 228 – 232 werden in november 2009 7 appartementen opgeleverd. Dit bouwwerk kostte 614.313 euro (zonder 6% btw). De gemiddelde prijs van één appartement kwam er op 121.243 euro (zonder erelonen en nutaansluitingen). De 6 appartementen op gelijkvloers en verdieping hebben 1 slaapkamer en zijn voor gezinnen zonder inwonende persoon. Het duplex –appartement op de eerste verdieping heeft 2 slaapkamers en is voor gezinnen met 1 inwonende persoon.
De markthuurwaarde voor zo’n appartement staat op 555euro/maand maar de hoogste huuropbrengst voor de ZHM bedraagt 216,09 euro/maand en de laagste 173,50 euro/maand of gemiddeld 197,44 euro/maand per appartement. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Het prachtige project op de hoek van de Suikerdijkstraat en Polderstraat waar 15 appartementen in opbouw zijn.ZWIJNDRECHT/BURCHT. Bij de Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij staan nog meerdere...

In dit gebouw van de Struikheidestraat bevinden zich de burelen van de cv Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij.ZWIJNDRECHT. De Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij legde het verslag voor van de...