Sint-Jorisinstituut op de internationale robotwedstrijd Eurobot Junior

BAZEL. De leerlingen van het Sint-Jorisinstituut hebben in hey Koninklijk Atheneum Jean rey te Copuvin deelgenomen aan Eurobot 2010. In de sporthalm waren daatr 150, jongeren tussen 8 en 18 jaar aanwezigh om hun kennis i.v.m. robotica te testen. Deze competitie verzamelt de beste ploegen uit België, Frankrijk, Luxemburg, Rusland en Roemenië. Men moest zich kunnen kwalificeren in de nationale competitie. Het was de eerste keer sedert de start in 2005 dat Eurobot Junior in België plaatsvond.

In Couvin moest de plaatselijke ploeg er een gok op wagen of azelf wel voor eigenvolk mochten deelnemen. Dat lukte. Maar het was een grootse organisatie. Canal + zorgde zelfs voor een reportage en alle wedstrijden waren live te volgen op internet. Tussen de wedstrijden in vond een nog nooit vertoonde activiteit plaats met een grote show met modelauto’s op een circuit met decors.

Eurobot Junior zelf bestaat uit ploegen die deelnemen met de bouw en besturing van een draadgestuurde robot. Die robot moest voldoen aan een paar voorwaarden. Dit jaar gold het thema “La planète dans tous ses états.” Elke match komen 2 ploegen gedurende 90 seconden tegenover elkaar te staan om zoveel mogelijk opdrachten tot een goed einde te brengen: graantjes zaaien, bomen planten, bijen bevrijden, dieren loslaten en een rivier reinigen.

Deze wedstrijd mikt op een proef die verschillende kwaliteiten groepeert: nadenken over de ontwikkeling van de robot, het creatief aan de slag gaan en het groepswerk. Dit alles is omsloten door het amusement. Het doel van de wedstrijd is dan ook de jongeren te sensibiliseren voor een groeiende activiteit en hun technische en wetenschappelijke kennis te vergroten op een ludieke en pedagogische manier.
Mekaniekers, elektriciens, gepassioneerde liefhebbers zullen het genoegen hebben om gratis de beste robots van de 5 landen aan het werk te zien en elkaar te beconcurreren.

De leerlingen van het 4de jaar Industriële wetenschappen uit het Sint-Jorisinstituut te Bazel hadden zich eind februari in Hirson geplaatst met 1 robot, Ornit. Daarom mochten zij dit weekend meedingen in de Eurobot Junior-wedstrijd. Hierin waren niet alleen Belgische maar ook Franse, Luxemburgse, Russische en Roemeense ploegen ingeschreven. De Oost-Europese landen lieten echter op het laatste nippertje verstek.

Ornit, de robot uit het Sint-Jorisinstituut van Bazel, mocht in de 1ste ronde zich meten met STI Family Get. Hij moest het onderspit delven maar kon toch nog 39 punten scoren.
In de tweede ronde kreeg Ornit als tegenstander Joe Verne Team 10. Ook hier was de concurrentie iets te sterk. Niettemin was Ornit’s score 42.
Met deze 81 (39 + 42) punten kwam Ornit uit op een 8ste plaats in de Europese competitie.
Vermeldenswaard is dat zij de 3de beste Belgische ploeg zijn op dat moment.

De tweede dag startte nog beter. Dankzij 2 wedstrijden waarin zij 60 punten scoorden werd Ornit uiteindelijk 5de in de kwalificatiewedstrijden.
In de kwartfinale verliep de strijd gelijkopgaand. Ornit stond voor, maar enkele seconden voor het einde van de wedstrijd viel de Franse robot door onvoorzien omstandigheden om. De jury oordeelde om de wedstrijd over te doen. In de re-match verloor Ornit nipt van de Fransen. Spijtig want deze Franse ploeg haalde uiteindelijk de bronzen medaille.

De Sint-Jorisploeg mag met haar uiteindelijke 5de plaats van de officiële ploegen in deze Europese competitie fier zijn, temeer dat ze meteen ook als1ste Belgische ploeg eindigden na 4 Franse ploegen. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

KRUIBEKE. In het Sint-Jorisinstituut werd het Multicultureel  Welzijnsproject Burkina Faso voorgesteld dat door de school wordt opgezet samen met de Gemeentelijke Raad van Ontwikkelingssamenwerking...

BAZEL. Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het Sint-Jorisinstituut zijn er een aantal activiteiten gepland. Onlangs bezochten alle klassen de tentoonstelling '50 jaar middelbaar onderwijs in...

BAZEL. In het Sint-Jorisinstituut werd door de jongste leerling van de school Lars Sonaert uit 1Ab, de eerste steen gemetst voor de bouw van een nieuwe vleugel. Die eerste steen was symbolisch want...

BAZEL. Het Sint-Jorisinstituut pakt vrijdag 30 april uit met een multiculturele vormingsdag. Op die dag staat de hele school op zijn kop. Er wordt geen les gegeven want de school is in actie in het...

In het kader van haar drugspreventiebeleid organiseerden het Sint-Jorisinstituut en de politie een drugscontrole.BAZEL. In het kader van een algemeen drugspreventiebeleid op school, koos het...

BAZEL. Zaterdag 24 april 2010 doen zeven leerlingen van het 3de jaar  industriële wetenschappen op het Sint-Jorisinstituut te Bazel, mee aan de ‘Solar Olympics die doorgaan  bij...