Sint-Niklaas Laureaat-Ambassadeur Vlaanderen Lekker Land
REGIO. Het is al lang geen geheim meer dat Vlamingen houden van lekker eten en drinken. Met de campagne 'Word Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land' worden alle gemeenten in Vlaanderen aangespoord om hun culinaire troeven te promoten. Een Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land is immers een stad of gemeente die toeristen niet alleen laat kennis maken met haar bezienswaardigheden, maar ook met haar culinaire tradities, streekspecialiteiten en -producten. De creatiefste gemeente krijgt de titel van ambassadeur.
In Oost-Vlaanderen schreven 9 gemeenten zich in om deel te nemen aan de campagne. Op 11 mei selecteerde een provinciale jury de 5 laureaten. Aalst, Geraardsbergen, Sint-Laureins, Wetteren en Sint-Niklaas zullen tot en met 15 september hun authentieke toeristische en culinaire troeven in de verf zetten.
Aalst zet met een nieuwe culinaire fietstocht en stadswandeling twee streekproducten in de kijker: hop en vlaaien. Geraardsbergen pakt uit met de traditionele mattentaart. Via de culinaire fietsfotozoektocht, de Mmm Route, verklapt de Toeristische Dienst er het productieproces en de ingrediënten van de mattentaart.
Sint-Laureins koos voor haar rijke palingcultuur en organiseert in oktober de 'Sentse palingmaand'. Verschillende activiteiten als palingwandelingen, demonstraties palingroken en kookworkshops staan er op het programma. Wetteren maakt er een culineair-historisch evenement van. De gemeente herinnert aan de mysterieuze verdwijning van het paneel van de Rechtvaardige Rechters, nu 75 jaar geleden. Wetteren organiseert een traject waarbij het verdwenen paneel de rode draad vormt doorheen tal van toeristische, gastronomische en cultuurhistorische activiteiten.
Ballonstad Sint-Niklaas doet beroep op haar bekendste legende: het Middeleeuwse dierenepos van de vos Reynaert. Het verhaal van de listige, sluwe vos vormt de rode draad van de culinaire wandeling 'Smikkelen met Reynaert', waarmee Sint-Niklaas laureaat werd. Ontdek Sint-Niklaas aan de hand van taferelen uit het beroemde dierenepos, van voorgerecht, over hoofdgerecht tot dessert. Telkens staan streekgerechten en -producten op het menu. Elke deelnemer aan de culinaire Reynaertwandeling krijgt een kookboekje mee naar huis vol authentieke recepten.
De verkiezing gebeurt deels door een professionele jury, maar ook het publiek kan online z'n stem uitbrengen. Wie de verschillende kandidaten wil ontdekken, kan terecht op vlaanderenlekkerland.be. (cp)