Betekenis Beverse straten zit in boek "Buizelendam"

BEVEREN. De gemeente Beveren krijgt er een boek bij dat waarschijnlijk elke inwoner zal boeien. Wie wil immers niet weten wat de betekenis is van zijn straat en deze in de ganse buurt! Gerda Drieghe, redactrice van de veertiendaagse krant "De Beverse Klok" heeft zo'n 500 staatnamen gebundeld in een boek dat "Buizelendam" heet. Zondag 21 november om 10.30u wordt het voorgesteld in de Verlatzaal van Cortewalle.  Het is meteen een publicatie die kan kaderen in het tienjarig bestaan van "De Beverse Klok"

Toen het jaar 2000 begon, bevonden er zich op het grondgebied van Groot-Beveren meer dan vijfhonderd straten. Straatnamen zijn soms wel gewoon logisch te verklaren maar er zijn er ook bij die toch wat opzoekingswerk vragen. En dat heeft Gerda Drieghe van "De Beverse Klok" ook gedaan. Gauw bleek dat die straatnamen een onschatbare bron aan informatie opleverden.


Lezers van de krant konden in juli 2001, de eerste aflevering lezen. Maar dat was dan het resultaat van meer dan een jaar opzoekingwerk. Het werden meer dan zestig afleveringen waarin de straten werden gesitueerd en voorzien van achtergrondinformatie en indien mogelijk was er ook een verklaring van bij. Het boek kreeg de naam 'Buizelendam', verwijzend naar een oude kerkwegel of voetweg nummer 66 die liep van aan de Kromstraat via de huidige Schooflandwijk tot aan de Krabbenhoek of Van Craenenbroeckstraat, waar hij overging in de Bankwegel. In die wegel had de familie Buyl nogal wat eigendommen en wat eerst 'dam van de Buylen' heette of 'Buylsen dam', werd door de volksmond van de buurtbewoners al vlug verbasterd tot 'Buyzelendam'.


Gerda Drieghe kreeg de medewerking van Dirk Verhelst, historicus en cultuurfunctionaris te Zwijndrecht, die het geschiedkundig aspect nakeek. Taalkundig werd beroep gedaan op spellingsspecialist Jan Smet. Ook de redacteurs van "De Beverse Klok" , werkten mee aan het boek. Dat het een echt Bevers product werd bewijst ook de medewerking van Gerry Smet voor de foto's, Guido Hullebroeck voor de raadpleging van zijn archief en Filip Dalvinck die instond voor de lay-out. "Buizelendam" is een boek van Beverenaars voor Beverenaars, al krijgen die uit de buurgemeenten er ook de kans door om op ontdekkingstocht te gaan door de straten van Groot-Beveren. Het telt meer dan 300 pagina's en kan bekomen worden door 30 euro te storten op rekening 737-6033109-43 van De Beverse Klok, Lindenlaan 56 te Beveren. (F)