Formule 1 op de Schelde

Image
Deze speedboten varen sneller de 150 km per uur.
RUPELMONDE. De Rupelmondse Watersportvereniging Scheldeland kan geen betere manier hebben om haar 50ste verjaardag te vieren dan met de organisatie van het Belgisch Kampioenschap Formule 1  Waterski racing op zondag 9 mei. Een discipline die in alle geledingen spectaculair is en doorspekt met hoge snelheden op het Scheldwater. Een boot die tegen 170 km per uur over het water ‘vliegt’ met en waterskiër achter hem aan, dat is wat. Waterski racing is één van de spannendste sporten ter wereld. Zware boten racen zij aan zij met achter hen een skiër.

Voor de Wase regio een fantastisch geschenk vanwege de jubilerende Rupelmondse vereniging. Na 13 jaar van stilte komt deze sport terug naar zijn roots. Waterski racing is een vrij jonge discipline. De eerste wedstrijden vonden plaats in de begin jaren 60’ in Belgie en Engeland. Deze sport heeft dus zijn roots in Belgie, en wel meer in Rupelmonde, waar na vele jaren dus nu terug een Belgisch kampioenschap wordt georganiseerd

Groot-Kruibeke heeft nog een club in Kruibeke zelf aan de Scheldelei. Voor RWVS is het straks 30 jaar geleden dat er nog een BK werd georganiseerd.. In de jaren ’90 was er wel nog eens een recreatieve watersckiwedstrijd. Natuurlijk dat nog wel clubkampioenschappen worden georganiseerd. Zee beschikken over 37 boten enruim 130 leden..

Zoals het een watersportvereniging past, heeft de RWVS een lokaal op het water. Vanaf 24 april is het elke vrijdag en zondag open en bij heel mooi weer brengt havenmeester Eric De Meester de hele strook in Steendorp tot leven. Alle disciplines van waterski komen in de club aan bod, zelfs jetski’s zijn er thuis of passeren er op de Schelde. Koersboten uit Zele komen er ook regelmatig langs.

Image
Waterski racing gaat om snelheid en is altijd spectaculair.
Het Scheldewater in Steendorp-Rupelmonde is beter dan in Kruibeke en dat komt omdat daar de oppervlakte te groot is. Daar ligt trouwens ook de basis voor de snelheid. Nick Van Laeken, verantwoordelijke voor de wedstrijden, weet dat ter hoogte van Steendorp de snelheden dan ook hoger liggen, tot 170 km voor de ‘grote jongens’, zeker als het weer wat mee zit. De snelheid is in de racing belangrijk. Op de Schelde kunnen snelle koersen woden geskied omdat de golven worden open afgeboken. Op het Albertkanaal bijvoorbeeld (in Viersel) is dat niet het geval.

De organisatie van het BK is zwaar. Er zijn een honderdtal medewerkers voor nodig plus de hulpdiensten van het Rode Kruis, de brandweer, de politie. Het volk kan van aan de kaai en de dijk alles goed volgen. Hier en daar zullen kramen staan. Een commentator, die zowat elke boot en, skiër kent, zal het publiek inlichten wie wie is en hoed de wedstrijd verloopt. De top uit ons land is er met o.a. ook de Hammenaar Steven Van Gaever, de wereldkampioen F2.
Van de Rupelmondse club zelf komt Kristof Poetsch in het water, een jonge twintiger die in de Formule 3 start. In de promoreeks werd hij nog 2de. Nu in de F3 worden een 14 –tal boten verwacht en als Kristof 4de of 5de kan eindigen, dan zou dat voor de Rupelmondse vereniging een knap resultaat zijn. Kristof is toch nog maar 3 jaar bezig en startte destijds zonder de minste ervaring. Maar in de F3 zit wel veel concurrente.

De afstand vaneen ronde is 2,5 km via een keerpunt dat ter hoogte van Steendorp ligt. Om 15u is het hoog water en daar moet de organisatie in de planning altijd rekening mee houden. Of er in de toekomst nog wordt uitgekeken naar zulk organisaties zal afhangen van het resultaat van 9 mei. Misschien kan het wel om de twee jaar zijn. Maar jaarlijks zou echt van het goede te veel zijn omdat er minstens een half jaar voorbereiding bij komt kijken.
De wedstrijd in Rupelmonde is de enige in België waar het hele parcours zichtbaar zal zijn voor de supporters. En bovendien, is de inkom gratis...

Image
Het team van de Rupelmondse Watersport Vereniging Scheldeland dat op zondag 9 mei het BK formule 1 Waterski Racing organiseert. Vlnr: Tiffany Poetsch, Caroline Poetsch, Natasja De Roeck, Mike Ressler, Nick Van Laeken, Marcel Lyssens, Leen De Cleen en voorzitter Frank Claus.

Het 50-jarig bestaan zal op zondag 12 september nog intenser worden gevierd op de oude scheepswerf CBR waar Tolerant is gehuisvest.  De viering zal er samenvallen met de opendeur van Tolerant.
Het bestuur kijkt nu ook al uit naar de nieuwe jachthaven die in Rupelmonde wordt aangelegd door Waterwegen & Zeekanaal. Er wordt gehoopt om er in september al gebruik van te kunnen maken. Men is reeds gestart aan de bouw van de elementen en het zou wel allemaal vrij snel kunnen verwezenlijkt worden?

wedstrijdduur

Promo: 15 minuten + 1 ronde
Euro Kids A: 15 minuten + 1 ronde
Euro Kids B: 25 minuten + 1 ronde
Seniors: 35 minuten + 1 ronde
Junioren: 35 minuten + 1 ronde
Formule 3 dames: 35 minuten + 1 ronde
Formule 2 dames: 35 minuten + 1 ronde
Formule 1 dames: 35 minuten + 1 ronde
Formule 3 heren: 35 minuten + 1 ronde
Formule 2 heren: 50 minuten + 1 ronde
Formule 1 heren: 50 minuten + 1 ronde

Dagindeling

09.00 uur Aankomst jury  en opmaak startorders
10.00 uur Briefing deelnemers
10.30 uur Eurokids A en Eurokids B
11.15 uur Promo Race
12.30 uur Junioren + Senioren
13.30 uur Dames F-1, F-2 & F-3
14.30 uur Heren F-3
15.30 uur Botenparade F-1 & F-2
15.45 uur Heren F-1 & F-2
19.15 uur Prijsuitreiking (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Spanning en sport op de Schelde

RUPELMONDE. Zondag gaat in Rupelmonde aan de oevers van de Schelde het 'Belgian Chamionship Waterski Racing' door. Waterski is één van de jongere sporten waarvan de roots in Rupelmonde liggen. Het...

Spannende race voor Belgisch kampioenschap

RUPELMONDE. Voor het derde jaar op rij laat de Rupelmonde Watersportvereniging voor het Scheldeland een oude traditie herleven: waterskiën op de Schelde. Op zondag 13 mei racen verschillende teams...

Waasland in beeld (29): waterski

Zo worden de boten verplaatst.De Rupelmondse Watersportvereniging voor het Scheldewezen, RWVS, organiseerde op 9 mei een waterskirace voor het Belgisch kampioenschap. Tussen Rupelmonde en Steendorp...