Zelfstandig wonende 101-jarige te Lokeren

Image
Lokeren vierde de 101ste verjaardag van Jeanne Clapdorp.
LOKEREN. Op 22 april werd Jeanne Clapdorp uit Lokeren 101 jaar. Het stadsbestuur wenste deze verjaardag niet ongemerkt te laten voorbijgaan, en inviteerde de jarige met familie en vrienden op het stadhuis, waar ze werd ontvangen door burgemeester Filip Anthuenis en de schepenen  Filip Liebaut, Annie Van Daele en Jerome Van Doorslaer.

In zijn verwelkoming zegde de burgemeester dat weliswaar op dat eigenste ogenblik de regering misschien aan het vallen was, maar dat dit de pret voor de eeuwelinge niet mocht bederven. Hij stelde voor om alvast ook voor volgend jaar een afspraak te maken, en daar meteen ook al maar een 'abonnement' toe te voegen voor de jaren erna.

Opmerkelijk is, dat Jeanne Clapdorp, ondanks haar 101 jaren, nog altijd zelfstandig woont op een appartement in de Oudstrijderslaan, met vanzelfsprekend de nodige hulp van familie en gezinshulp. En het moet gezegd, rekening houdend met haar leeftijd is Jeanne nog een bijzonder kranige dame: zij liet niet na enkele onjuistheden in de toespraak van schepen Van Daele direct te corrigeren, en toen zij namens het stadsbestuur bloemen overhandigd kreeg, begon zij prompt een oud liedje over bloemen te zingen...

Haar ouders, beide afkomstig van Lokeren, woonden in Antwerpen waar Jeanne opgroeide. Toen in WOII de bombardementen rond de Antwerpse haven te hevig werden, kwam ze tijdelijk terug naar Lokeren wonen tot het oorlogsgeweld voorbij was.
Jeanne Clapdorp heeft 2 zonen en 2 dochters. Ze was gehuwd met de Amsterdamse meester-kleermaker Joseph Roos, die echter reeds in 1955 overleed. Sindsdien woont ze terug in Lokeren.

Schepen van Burgerlijke Stand Annie Van Daele feliciteerde de eeuwelinge namens het stadsbestuur en namens alle Lokerse burgers. "Deze mevrouw was 5 jaar toen WOI uitbrak", aldus de schepen, "en zij is opgegroeid in een eeuw waarin de wereld veranderde als nooit tevoren; zij beleefde de tijd toen de eerste radio’s in de huiskamers verschenen." "U bent een prachtige vrouw",  besloot Annie Van Daele, "een voorbeeld voor ons allemaal."

Er was ook een gelukwens van de koning en de koningin: "wij sluiten ons van harte aan bij de blijken van sympathie die u vandaag zullen aangeboden worden."

fax

Jeanne Clapdorp is nog bijzonder scherp van geest en geheugen. Enkele jaren geleden noteerde zij uit het hoofd de tekst van 100 oude liedjes. Stappen gaat wat minder.
Ze kan nog goed lezen en schrijven, enkel het gehoor is slecht. Telefoneren gaat dus niet meer. Toch wel een probleem voor iemand die alleen woont, zou men dan denken. Echter niet voor Jeanne; zij heeft namelijk een fax in huis staan met achter voorgeprogrammeerde toetsen de adressen van o.a. haar kinderen. En omdat schrijven en lezen haar nog goed lukt is het communicatieprobleem dus opgelost!

Image
Jeanne Clapdorp werd ontvangen op het gemeentehuis.

Image
Ook de koning en koninging stuurden hun gelukwensen.

andere 100-jarigen

Schepen Van Daele meldde dat Lokeren in totaal 4 inwoners telt met leeftijd +100, allemaal vrouwen. De oudste is Julia Verstraeten, die op 29 april e.k. 105 jaar wordt, en verblijft in rustoord Ter Engelen.
Twee van de 4 eeuwelingen wonen nog zelfstandig. (jdw)

 

 

Lees ook:

TEMSE. Op donderdag 27 februari 2014 werd Florke Bogaerts 105 jaar jong. Bogaerts is daarmee de oudste inwoner ooit in de geschiedenis van Temse. Donderdag vierde Bogaerts haar verjaardag in...

TEMSE. In de gemeente gingen drie eeuwelingen het jaar 2010 in. Dat zijn de oud-schipper Gregoire De Roeck uit Steendorp, geboren op 21 december 1906 die nog thuis woont in deb Hospitaalstraat....