Twee burgemeesters enthousiast over een heroplevende scheepswerf

Image
Beide burgemeesters die bijzonder tevreden waren over een zekere heropbloei van de scheepswerf.
KRUIBEKE/TEMSE. Het aanvoeren van het zeiljacht waarmee ooit Jacques Brel de zeeën bevoer, was zowel voor burgemeester Luc De Ryck als voor Antoine Denert een mooie gelegenheid om de scheepsbouw in de zon te zetten en vooral, ze een nieuwe toekomst toe te wensen. Ook de burgemeester van Temse was bij de genodigden. Hij speelde ook wel wat thuis want de scheepswerf ligt op grond van Steendorp maar de burelen e..d. die behoren tot Rupelmonde. Maar Kruibeke en Temse hebben een grote verbondenheid den zijn allebei typische Scheldegemeenten en vormen samen één politiezone en ze hebben allebei een scheepsbouwtraditie.

"Er was een tijd dat het Land van waas het absolute epicentrum was van de scheepsbouw in ons land met acht scheepswerven. Daarvan is er nog slechts één actief en dat is De Nieuwe Scheldewerven Rupelmonde. Ik breng dan ook graag eer aan al degenen die in de loop der jaren letterlijk en figuurlijk bouwstenen hebben geleverd om tot dit resultaat te komen.", zo kende Luc De Ryck de situatie.

Hij wees er ook op dat de verbondenheid tussen Kruibeke en Temse nog toeneemt omdat de nieuwe co-eigenaar en directeur Peter Janssens, op het grondgebied van Temse woont. "Hij is dus een koppelteken tussen beide. Het is formidabel voor het palmares dat hij kan beginnen met de eervolle opdracht, de restauratie van de boot van Jacques Brel." En van die chansonnier is burgemeester De Ryck topt op de dag van vandaag een fervente fan.

Image
Luc De Ryck tijdens zijn toespraak
Felicitaties stuurde hij naar de gebroeders Wittevrongel voor het mirakel dat zij realiseerden door het wrak naar Rupelmonde te brengen en het de kans geven om het te restaureren. Dat is volgens hem ‘de verrijzenis’, de meest opgemerkte verrijzenis  ‘sinds Lazarus’.
Tot slot zei de Temsese burgemeester: "Ik ben fier dat ik hier mag bij zijn, ik ben trots dat het gerealiseerd wordt in onze onmiddellijke nabijheid en een stuk onder onze vleugels.  En ik ben blij voor Jacques Brel, een groot kunstenaar, universeel, van alle tijden, een man die een blijvende boodschap had."

Rupelmonde weer op kaart van de scheepsbouw

Burgemeester Antoine Denert voerde uiteraard ook het woord en hij begon met een dankwoord te richten naar de mensen die het schip hadden vervoerd en ter plaatse hadden gebracht: de werklui van firma Michielssens. Enkel iemand als Denert denkt dààr aan . En dan nog in eerste instantie. Hij wees daarbij naar de belangrijkheid voor Vlaanderen dat er ondernemers zijn die nog lef hebben, die vakkennis hebben en die bekwaamheid hebben. Op zijn vraag werden dan ook een applaus gestuurd na de vervoerfirma en haar chauffeurs die het ‘stuk’ tot in de loods binnen brachten.

Image
Burgemeester Denert
Burgemeester Denert had het ook over de figuur Jacques Brel die hij een stuk van ons erfgoed noemde. "En hij heeft ons ook materieel erfgoed nagelaten. En het is de verdienste van de gebroeders Wittewrongel dat wij hier vandaag ook kunnen staan. De boodschap van Brel zal via zijn liederen lang mee gaan. Maar ook zijn boot zal een boodschap dragen en dat het hier vandaag staat is geen toeval. Eerst en vooral is het Mercator die zeekaarten gemaakt heeft en de Mercatorprojectie wordt vandaag nog op ieder schip gebruikt. En ook de hedendaagse GPS maakt gebruik van de wetenschap van Mercator."

Dat het een bijzondere dag was deze 8 april lag aan de geboortedatum van Jacques Brel.  Maar de burgemeester dacht aan 2012 wanneer het schip klaar zal zijn, dan zal het ook precies 500 jaar geleden zijn dat Mercator in Rupelmonde geboren werd. Mercator gekoppeld aan Jacques Brel. Ook de gebroeders Wittewrongel, die al 7 jaar met project bezig zijn, uitten zich enthousiast over het verband. "Als het schip vaarklaar is zal het dienen om mede de boodschap van Mercator 2012 over rivieren, stromen en zeeën mee te nemen. We praten dan van een nieuw wereldbeeld, van een wereld die kleiner wordt en waar de grenzen verwateren. dit schip moet na restauratie ook symbool staan voor duurzaamheid. Het niet laten verloren gaan van ijzer en staal waar het geestelijk werk van ontwerpers en tekenaars achter zit", aldus Denert.

Hij wees er ook op dat het schip nu op een werf ligt waar onder de deskundige leiding van een geboren en getogen Rupelmondenaar, zaatwerkers, scheepsbouwers hun kennis gaan gebruiken om de oude zeilboot te herstellen. Hij zei ook blij te zijn dat de scheepsbouw in Rupelmonde weer in ere wordt hersteld en tot directeur Peter Janssens:
-"We zijn fier op u en steunen u met de uitdaging die ge vandaag aangaat. Terug schepen bouwen in Rupelmonde, een prachtig beroep dat door generaties in deze regio werd beoefend. Jonge mensen gaan nu terug kansen krijgen om prachtig werk te leveren. Een schip bouwen is méér dan een huis bouwen, het kan de wereld rond varen, een schip dat is werken, dat is recreatie en dat is de band tussen natuur en economie."

Image
Er is weer toekomst voor scheepsherstellers en scheepsbouwers.

Rupelmonde komt weer op de kaart te staan voor de scheepsbouw. Het binnen voeren van het ‘wrak’ van wat eens de zeilboot was van Brel, zal een nieuwe start onderstrepen. Op de "Nieuwe Scheldewerven" zal vakkennis, werkkracht en ondernemingsgeest er voor zorgen dat deze Scheldegemeente weer een troef rijker is. En de burgmeester citeerde Brel met ‘ De Bruges á Gand" maar wijzigde dat met " Van Oostende naar Rupelmonde".(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. Automobilistenvereniging VAB heeft voor de 26ste keer de 'VAB-Gezinswagen van het jaar' verkozen. Of beter gezegd: de drie gezinswagens van het jaar want er is gekozen in drie...

ZWIJNDRECHT. Omdat VAB dit jaar voor de 25ste keer de gezinswagen van het jaar koos, mochten 80 gezinnen 33 gezinswagen uittesten en beoordelen. Voor het eerst deden elektrische wagens mee met de...

De Askoy wordt het domein van de scheepswerf binnen gereden.RUPELMONDE. Precies op de geboortedatum (8 april 1929 in Schaarbeek) van Jacques Brel is het grote zeiljacht De Askoy II op de Rupelmondse...

STEKENE. Vanaf deze week vervangt de 39-jarige Kris Van Duyse Frans Windhey, beide Gemeentebelangen, op het departement Openbare werken en in het schepencollege. De 75-jarige Windhey werd onlangs...

STEKENE. Na 25 jaar schepen te zijn geweest, laat Frans Windhey vanaf 2010 het schepenambt voor wat het is en wordt terug gemeenteraadslid. Windhey zetelt al 45 jaar voor de partij...

Dr. Johan Dambruyne van het Rijksarchief Beveren schreef het boek over de Boelwerf. BEVEREN/TEMSE. Rijksarchivaris dokter Johan Dambruyne heeft in een boek van 335 bladzijden een uniek beeld...