Verzamelaars van oude radio's hebben stek in Zwijndrecht

Image
Aan meerdere standen kunnen oude radio’s worden gekocht en verkocht.
ZWIJNDRECHT. In de basisschool ‘Het Laar’ had ‘Retro Radio’, een vereniging van verzamelaars van oude radio’s, zijn ruildag. Daar was ook de mogelijkheid om te kopen en te verkopen. Het is reeds een vijftal jaren dat deze vereniging in de gemeente een ‘thuis’ vindt. Eerst was dat in de ter ziele gegane zaal van het Gildenhuis en nu wordt er gezellig gewerkt in de refter van ’t Laar. Ook de veilingen en algemene vergaderingen vinden hier plaats.

Reeds vroeg in de ochtend liepen de parkeerplaatsen in de buurt vol en spelden de leden hun kaartje op. Dat moest, want zulke ruildagen zijn enkel voor leden. Wat al die dames en heren tentoonstelden was gigantisch mooi en lokte de nostalgie uit naar lang vervlogen tijden, zelfs toen radiobezit een luxe was.

Voorzitter Rudi Sillen is tevreden dat hij in Zwijndrecht zo’n mooie, centraal gelegen lokaal heeft gevonden. Het is ook gemakkelijk te bereiken,. En zeggen dat de zetel van de vereniging in Herselt staat. "Moesten we het in Limburg doen, ja dan zaten we aan het uiteinde van het land", lachte hij. De meeste leden wonnen in Vlaanderen al zijn er ook wel wat uit Wallonië.

Bezitters van oude radio’s zijn er verschrikkelijk veel, overal. "We bestaan al 25 jaar en als mensen overlijden dan komt de verzameling radio’s weer op de markt. Er zijn mensen bij die wel rond de duizend stuks hebben en vaak zijn daar vreemde dingen bij", aldus de voorzitter.

Image
Het logo van de verzamelvereniging van oude radio’s.
We zagen er zo staan: radio’s met nog heel grote lampen, de allereerste die er waren en wel erg zeldzaam zijn maar volgens Rudi is er maar beperkt publiek voor. Radio’s die je alleen met een koptelefoon kon beluisteren. Het Waasland kent de radioverzamelaars wel want ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan in 2006 organiseerde de werkgroep 'De Belgische radioconstructeurs', een tentoonstelling met unieke toestellen van Belgische radioconstructeurs. Net als voor de vijfde verjaardag werd die tentoonstelling georganiseerd in samenwerking met de cultuurdienst van Temse. Gedurende drie weekends in november bezochten méér dan 500 geïnteresseerden deze tentoonstelling. Dergelijke tentoonstelling wordt maar één keer om de vijf jaar georganiseerd. Ruilbeurzen daarentegen worden vier keer per jaar gehouden, telkens in Zwijndrecht. Tijdens een van de vier wordt ook een veilig georganiseerd voor de leden. De ruilbeurzen wisselen af, zondag of zaterdag, omdat er bij de leden ook heel wat zelfstandigen zijn.

De voorzitter kan niet ontkennen dat het verenigingsleven stagneert en dat het bij de radioverzamelaars ook wel wat achteruit gaat op vlak van het ledenaantal. Toch blijft het aanbod van radio’s nog altijd zeer groot. Retro Radio telt thans toch nog steeds 300 leden en laat ons maar stellen dat er in Zwijndrecht ruim 100 aanwezig waren. Men moet lid zijn van de vereniging volgens een geldende wetgeving er rond. Er wordt door het bestuur controle gehouden op wat ze aankopen en verkopen. Voorzichtig zijn heeft dat, volgens de statuten.

Er worden oude toestelletjes verkocht voor 5 euro. In Zwijndrecht ging er zo eentje weg van een jaar of 70 oud. Maar er zijn er ook 1000 of 1.500 euro gaan al waren die niet in Zwijndrecht aanwezig. Trouwens, ook dat is begrijpelijk maar voor een beperkt publiek. De meeste oude radio’s waren op batterijen of op het net. Het zijn vooral de jongeren die draagbare oude radio’s kopen.
De eerste dateren van na de Eerste Wereldoorlog. Die van 1918 zijn erg zeldzaam.
De voorzitter vertelde: "Vanaf 1922 komen toch de meer populaire radio’s omdat dan SBR is opgericht. Dan begint het echt te komen. Allemaal werken doen ze niet meer. Er zijn er ook die men alleen voor de vorm verzamelt. Er zijn er bv in de vorm van een auto en van grappige dingen. Er zijn er ook die enkel deze verzamelen die met een koptelefoon werken. Ik heb zelf een algemene verzameling van alles wat en heb een 200 radio’s maar ook een hele ruime televisietoestellenverzameling vanaf het begin in 1928 Dat weten trouwens veel mensen niet. Pas in 1936 kwam de beeldbuis en dat was een boem. Voor tv’s is er geen vereniging omdat daar te weinig verzamelaars voor zijn."De voorzitter merkte ook op dat hij met zijn 200 oude radio’s er niet veel heeft!

Image
het bestuur van Retro Radio (rechts) en bezoekers
 

De vereniging stelt zich tot doel: de interesse in en de studie van de historische radiotechniek te bevorderen en het uitgeven van een driemaandelijks tijdschrift onder de naam 'Retro Radio' voor de leden. Verder wil ze ook tentoonstellingen inrichten en  het kopen en verkopen van toestellen en onderdelen ten behoeve van de leden. (Rolf Duchamps)