CD&V Zwijndrecht stelt handhaving lage belastingen in vraag

De gemeente Zwijndrecht heeft de begroting 2005 ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd. De gewone en buitengewone dienst samen, gaat het toch over een bedrag van rond de 30 miljoen euro. De CD&V, die in de oppositie zetelt, heeft bij monde van Bruno Bijl, opmerkingen geformuleerd bij de begroting. Nadat vorig jaar de begroting 2004, werd bestempeld als deze voor een "sabbatjaar". Geen grote investeringen dus. Maar bij de begroting 2005 kan volgens Bijl weer eens gesproken worden van een "sabbatjaar". Dat komt er op neer dat de twee grote projecten, het Jeugdontmoetingscentrum ?n Kerkenkouter, voor de zoveelste keer zijn doorgeschoven naar het volgende jaar.
De reden daarvoor heeft volgens CD&V ongetwijfeld te maken met het record-tekort op de begroting van de gewone dienst van 2.033.000 euro. Ook al was er de belastingverhoging van de belasting op de drijfkracht, wat een  meerinkomst betekent van   737 000 Euro (bijna 30 miljoen BEF) in vergelijking met de geraamde opbrengst 2004.
CD&V ziet in de meerjarenplanning duidelijk dat de trend van meer uitgeven dan ontvangen, de komende jaren verder gezet wordt. Bruno Bijl vindt dat het gemeentebestuur deze trend onderschat. Om de gemeentefinanci?n gezond te houden zijn er dringend maatregelen nodig. De situatie van de voorbije jaren leert dat uitgaven drastisch terugdringen, niet tot de mogelijkheden behoort.  Een andere oplossing om de gemeentefinanci?n op lange termijn gezond te houden is de inkomsten verhogen.     En dat doet Zwijndrecht nu reeds door de belasting op de drijfkracht te verhogen van 25 euro per kW naar 30 euro, wat door de aanwezigheid van de talrijke bedrijven op het grondgebied, zeker lonend zal zijn.
Met het huidig resultaat van de begroting voor ogen, vraagt CD&V zich af of het huidig niveau van de andere belastingen, zich kan blijven handhaven. Zwijndrecht staat immers bekend om zijn geringe belastingen. De vraag is of de aanvullende personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing, niet onder zware druk komen te staan.  Volgens Bruno  Bijl, is het dan ook een uitdaging keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen.(F)