Zwijndrecht volgt decreet op leegstand van woningen en gebouwen

Image
De leegstand van woningen in de gemeente wordt geactualiseerd met het oog op een belasting.
ZWIJNDRECHT. Woningen en gebouwen die lang leeg staan, vallen op en het is dan ook maar passend dat in de tijd waarin we nu leven, daar iets aan wordt gedaan. Er is absoluut nood aan woongelegenheden of gebouwen. Ongeveer een jaar geleden heeft de Vlaamse regering het decreet betreffende het grond- en pandenbeleid bekrachtigd. Alle  gemeenten kunnen nu vanaf 1 januari 2010 een leegstandsregister van leegstaande woningen en gebouwen bijhouden en ze zijn gemachtigd tot het heffen van een leegstandsbelasting op woningen en gebouwen die in dat register staan. Het Vlaamse Gewest zal als gevolg daarvan vanaf 1 januari 2010 geen belasting meer heffen op leegstaande woningen en gebouwen. De gemeente neemt over.

De gemeente Zwijndrecht heft reeds een belasting op leegstaande woningen en gebouwen en dat brengt een 25.000 euro op. Ze is opgenomen in een reglement dat ook de onbewoonbaar verklaarde, ongeschikt verklaarde, ongezonde, onveilige, bouwvallige, alsmede in vervallen toestand verkerende woningen en gebouwen belast.
Ze gaan nu een specifieke leegstandlijst samenstellen en dat is nieuw voor Zwijndrecht en is nu ook een verplichting. Uit het oude reglementwordt eigenlijk een nieuw gemaakt.
Tot en met 2009 werd er niet gewerkt met een inventaris van leegstaande woningen en gebouwen, maar gold er een jaarlijkse aangifteplicht waarmee het vermoeden van leegstand werd bevestigd. Nu zal leegstand  op basis van objectieve indicaties opgenomen worden in het leegstandsregister.

De eigenaars worden op de hoogte gebracht van de opname via een kennisgeving met een een administratieve akte en een beschrijvend verslag, dat aangetekend verzonden zal worden. Tegen de opname kan beroep worden aangetekend. Er is 30 dagen tijd voor.  Vanaf de opname van de woning of het gebouw in het register kan er een belasting geheven worden. In Zwijndrecht wil men het leegstandregister tegen juni klaarmaken. Er is uiteraard al heel wat geweten van de vroegere lijst en vermits vroeger het Vlams Gewest inde moet daar ook wel een lijst van zijn. De leegstand moet dus niet opnieuw bewezen worden.

In het decreet staat ook vermeld dat een nieuw gebouw of een nieuwe woning als leegstaand beschouwd wordt indien dat gebouw of die woning binnen zeven jaar na de afgifte van een stedenbouwkundige vergunning in laatste administratieve aanleg niet aangewend wordt volgens de functie.
Een woning of een gebouw kan nooit opgenomen worden in het leegstandsregister als het in aanmerking komt voor opname of is opgenomen in de inventaris van leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten.
Voor de gemeentelijke belasting wordt er gekozen dat een woning of gebouw, dat wegens verwaarlozing van de gevel belast wordt, niet op te nemen in het leegstandsregister. Dan wordt de gemeentelijke belasting op verwaarloosde woningen toegepast.

Het leegstandsregister vormt een bestuursdocument en is als dusdanig toegankelijk voor het publiek.  Het wordt uiterlijk op 31 augustus 2010 digitaal bezorgd aan het agentschap Wonen-Vlaanderen. Met het oog op de actualisering van het leegstandsregister organiseert elke gemeente minimaal jaarlijks een algemene controle van de woningen en gebouwen waarvoor een vermoeden van leegstand bestaat. Het geactualiseerde leegstandsregister wordt uiterlijk op 30 april van elk jaar en vanaf 2011 digitaal bezorgd aan het agentschap Wonen Vlaanderen. Er zijn wél 17 mogelijkheden op vrijstellingen. Er zal echter wel een controleur worden aangesteld die er dus best wel wat werk aan zal hebben.

Maar leegstand is ‘money’ voor de gemeente. De belasting op de leegstaande woningen of gebouwen zal toegepast worden vanaf een opname van 12 opeenvolgende maanden in het leegstandsregister. Het gaat om een minimum aanslag van 1100 euro daar waar het vroeger 750 euro was. De minimumaanslag volgens het decreet was 990 euro
De aangifteplicht valt weg omdat de eigenaar niet meer jaarlijks moet bevestigen dat een woning of gebouw leegstaat. Het staat in het leegstandregister. Gemeentelijke gebouwen, woningen van de Huisvestingsmaatschappij en het OCMW komen niet in aanmerking voor de belasting op leegstand.

verwaarloosde woningen

Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om het huidige reglement transparanter te maken voor de burger. Ook wat betreft de tarifering worden er een aantal wijzigingen doorgevoerd. Er wordt in het reglement gedefinieerd wat er onder een verwaarloosde woning of gebouw verstaan wordt en er is een procedure opgenomen voor nieuwe verwaarloosde woningen en gebouwen.

De minimum aanslagvoet wordt gewijzigd naar 1100 euro.  Een andere nieuwigheid is dat er een verhoging voorzien wordt vanaf de tweede aanslag. De belasting zal dan met 15 % worden verhoogd. Hoe langer leeg, hoe duurder de belasting wordt. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. In tien jaar tijd is de leegstand in Oost-Vlaanderen naar een gemiddelde van 10% gestegen. Dat zeggen de leegstandscijfers van Locatus. In 15 Oost-Vlaamse gemeenten verdrievoudigden de...

REGIO. UNIZO is verontrustend omdat er voor elke nieuwe vierkante meter winkeloppervlakte er een halve vierkante meter leegstaand bijkomt. Dat blijkt uit de Interprovinciale studie detailhandel die...

SINT-GILLIS-WAAS. Het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas werkt aan een leegstandregister. Dat register zal uit twee inventarissen bestaan: één voor gebouwen en één voor woningen. Dat moet de...

ZWIJNDRECHT. In de gemeenteraad werd van gedachten gewisseld over het opmaken van een leegstandsregister in de gemeente. Dat moest al gebeurd zijn maar het werd nu weer uitgesteld toch is de...

ZWIJNDRECHT. Toen vorig jaar de bespreking van de begroting plaatsvond werd door raadslid Frans De Gendt, fractievoorzitter sp.a, gevraagd naar de intenties die de gemeente had met de gemeentelijke...

STEKENE. Heel wat sociale huurwoningen in grensgemeente Stekene staan leeg, terwijl er een nood is aan dergelijke woningen. Sp.a Stekene vroeg op de gemeenteraad van februari aan het college om...