Vrijwilligers Vlaamse Hulpdiensten scholen bij op oefendag

Image
Op de oefendag werd een levensecht ongeval met drie gewonden gesimuleerd.
DE KLINGE. De Vlaamse Hulpdienst Waasland hield zaterdag haar jaarlijkse oefendag. Het is een vaste afspraak voor de medewerkers om de E.H.B.O.-kennis op te frissen, bij te schaven en te oefenen. Dat is nodig want ook in de sector van hulpdiensten verandert er wel eens iets. Het gebruik van de AED of automatische externe defibrillator is maar één voorbeeld.

De Vlaamse Hulpdienst verzorgt op verschillende evenementen in de streek de inrichting van een preventieve hulppost en, indien nodig, een ambulancedienst. Zo is de vrijwilligersorganisatie aanwezig op de Ronde van het Waasland voor mountainbike. Om de kennis op peil te houden, is er een jaarlijkse bijscholing op de gewestelijke oefendag. Ruim 22 van de 35 vaste vrijwilligers van de Vlaamse Hulpdienst, gewest Waasland, tekenden zaterdagochtend 13 maart 2010 present aan lokaal Goukensberg in De Klinge.
Elke vrijwilliger heeft reeds een cursus E.H.B.O.-cursus achter de rug, dus niemand verschijnt onervaren op het appèl voor het goed gevulde programma. In de voormiddag werd de theoriekennis over evacuatie van slachtoffers en het gebruik van verzorgingsmateriaal opgefrist. In de namiddag stond de organisatie en coördinatie van hulpposten en reanimatie van volwassenen en kinderen op het programma. Het was hier dat de AED aan bod kwam. Voor enkelingen was het de eerste keer dat ze in aanraking kwamen met dit toestel.

Het meest spectaculaire was de levensechte simulatie van een ongeval, waarbij elke medewerker de opgedane kennis goed kon gebruiken. In de simulatie botsten twee fietsende kinderen tegen elkaar en daar zat nog een derde kind tussen. Gevolg: twee licht gewonden en een beenbreuk. Tel daarbij een hysterische moeder en een panikerende vader en je hebt een levensechte situatie waarbij de vrijwilligers van de Vlaamse Hulpdienst niet alleen hun medische kennis kunnen gebruiken, maar ook een menigte op afstand moeten houden en het hoofd moeten bieden aan bemoeizieke ouders.

Na de oefening volgde een grondige evaluatie. "Kalmeren van mensen is niet zo eenvoudig omdat de meeste aandacht naar de slachtoffers gaat", zegt monitor Jeroen Vansina. "We zorgden dat de moeder iets om handen had of iets had waarover ze kon nadenken. Belangrijk is dat we kordaat optreden en vragen om ons ons werk te laten doen."  Een vragenkwartiertje sloot de oefendag van de Vlaamse Hulpdienst Waasland af.

Image
Deze groep nam deel aan de oefendag, gecoördineerd door George Kessels (uiterst links).

vrijwilligers altijd welkom

Wie het vrijwilligersteam van de Vlaamse Hulpdienst wil versterken, kan een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of contact opnemen met George Kessels via 03/766 20 89 of 0478/22 58 38. (mb)

 

 

Lees ook:

SINT-GILLIS-WAAS. Zaterdag heeft de Vlaamse Hulpdienst de diploma's uitgereikt aan de geslaagden van de recentste EHBO-cursus in Nieuwkerken. Het heeft niet veel gescheeld of er was geen sprake van...

SINT-GILLIS-WAAS. De Vlaamse Hulpdienst, Gewest Waasland, is op zoek naar vrijwilligers voor verschillende taken binnen de vzw. Zo is er dringend nood aan een public relationsverantwoordelijke,...

SINT-GILLIS-WAAS/NIEUWKERKEN. De Wase afdeling van de Vlaamse Hulpdienst start dinsdag 28 september met een nieuwe cursus EHBO. De lessen van in totaal 32 uren worden gespreid over 16 avonden van...

SINT-GILLIS-WAAS. Zaterdagavond reikte de Vlaamse Hulpdienst Waasland diploma's uit aan 13 cursisten die de EHBO-cursus met succes beëindigden. Die cursus startte begin dit jaar en duurde in totaal...