Naar het Containerpark van IBOGEM
Na proefperiode is beslist om ook de openingsuren van de containerparken te Rupelmonde en Verrebroek het hele jaar door tijdens de werkdagen te voorzien van 10u tot 11u45 en van 13 tot 17u45. Om de files maximaal te vermijden is geopteerd om reeds vanaf 10u te openen. IBOGEM overweegt om op het containerpark te Melsele aaneensluitende openingsuren te voorzien in de loop van het jaar dus gewoon van 10 u tot 17u. Zaterdag zijn de containerparken open van 9u tot 14u45.
Sedert einde november kan men voor alle diensten van IBOGEM met betaalkaarten betalen. Deze mogelijkheden zijn ook op de containerparken voorzien. De containerparken zijn ook uitgerust met displays zodat de inwoners hun aanvoergewichten kunnen zien.
groenafval gewogen
IBOGEM heeft in overleg met de burgemeesters van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht een oplossing uitgewerkt die de inwoners in staat moet stellen om bij renovatie- of afbraakwerken hun bouwafval vlotter af te voeren naar de containerparken. Ook voor groenafval is een versoepeling in de werking goedgekeurd. Beide aanpassingen zullen in 2010 worden toegepast.
Elke aanvoer boven de 100 kg particulier afval wordt ook in 2010 na weging aangerekend. Meerdere aanvoeren per dag, evenwel tegen betaling vanaf 2e aanvoer, blijven mogelijk. De wettelijk verplichte aanrekening van ambachtelijk of bedrijfsafval, aangevoerd door zelfstandigen en kleine ondernemingen, aan kostende prijs vanaf de eerste kg blijft van toepassing. In tegenstelling tot vele andere regio’s in Vlaanderen, waar hun toegang wordt verboden, laat IBOGEM deze zelfstandigen en ondernemingen toe om tijdens de openingsuren van het containerparken hun afval aan te bieden. Zij bekomen een factuur die zij als bedrijfskosten kunnen opnemen.
Voortaan zal elke aanvoer van bouw -of sloopafval of van groenafval worden gewogen. Elk adres mag tot 500 kg vrij brengen. Ook wie na meerdere keren boven de 500 kg groenafval per jaar gaat, moet betalen. De computer verzamelt iedere keer het gewicht van bv. gazon. Is er natuurlijk de vraag hoe men het gaat oplossen bij de bezoeker die zijn gemaaid gras brengt maar meteen ook een hoop plastiek, wat glas, oude matten e.d. in de wagen heeft liggen. Hoeveel weegt de zak met gras?
Dus voortaan wordt elk voertuig gewogen bij het binnen rijden en tegen de gevel van het portiershuisje kan op een toestel afgelezen worden hoeveel het gewicht is. Bij het buiten rijden en alles is gelost, wordt weer gewogen. De gewichten worden elektronisch opgeslagen en wie de 500 kg bereikt zal daarna de rekening moeten betalen.
Bij misbruiken zal de toegang tot de containerparken ontzegd worden. Om gebeurlijke files maximaal op te vangen zal nog in het voorjaar geïnvesteerd worden in een tweede weegbrug op het containerpark te Rupelmonde zodat alle containerparken zullen uitgerust zijn met 2 weegbruggen. De vraag is of de weeghandelingen dan toch de files in Melsele niet in de hand gaan werken.
gipsproducten voor het eerst verzameld
Het gips moet wel werkbaar schoon zijn (mag géén cellenbeton bevatten, paardenhaar, isolatiemateriaal, hout, cementgebonden platen, asbest, alle soorten plastic, betonblokken, tegeltjes).
IBOGEM heeft voor de recyclage van deze selectieve stroom als eerste afvalintercommunale in Vlaanderen een overeenkomst afgesloten met de firma New West Gypsum Recycling te Kallo. Deze recycleur heeft overeenkomsten met de gipsproducent Gyproc die op dezelfde site is gelegen. Er wordt gerekend op een inzamelgraad van 4 kg/inwoner/jaar wat voor IBOGEM 320 ton is die van de stortplaats kan worden gehouden.
De selectieve inzameling van cellenbeton en inert materiaal, opgestart in het najaar 2008, werd evenwel afgeschaft. De beide deelstromen van het niet-brandbaar grofvuil mochten niet meer apart worden aangeboden op de stortplaats SVK te Sint-Niklaas.(Rolf Duchamps)