OCMW pakt partnergeweld aan

Image
Partnergeweld komt in alle lagen van de bevolking voor en wordt gepleegd door zowel mannen als vrouwen. 7% van de zaken waar de politie mee te maken krijgt, gaat over partnergeweld.
SINT-GILLIS-WAAS. Wat er tussen vier muren van een huis gebeurt, is veelal een goed bewaard geheim. Toch wijzen cijfers op een stijging van partnergeweld. Het OCMW en de politiezone Sint-Gillis-Waas - Stekene gaan samenwerken om dit probleem aan te pakken.

"Partnergeweld is een stil leed in vele huishoudens", zegt OCMW-voorzitter Erik De Keyzer. "Het is een probleem dat in alle lagen van de bevolking en bij alle leeftijdscategorieën voorkomt. De provincie werkt al enkele jaren aan een project om het partnergeweld op voorhand te detecteren en zo aan te pakken. Het OCMW stappen we nu ook in het project." Zeventien van de 29 politiezones in Oost-Vlaanderen mee aan een project voor integrale aanpak van partnergeweld dat gericht is op vroegdetectie.

Zes hulpverleners in centra voor welzijnswerk zijn uitsluitend bezig met het begeleiden van koppels met geweldproblemen en hun kinderen. "Het project omvat psychologische begeleiding door maatschappelijk werkers. Koppels beginnen kort na de feiten met een week begeleiding. Daarna volgen maanden begeleiding.", zegt De Keyzer. De hulp kan geweigerd worden, maar dan is er kans op doorverwijzing naar jusitie.

De provincie wil het project uitbreiden naar alle politiezones. Dat kan enkel als er drie hulpverleners het huidige team versterken. Een uitbreiding die voor rekening van de gemeenten is. "CAW Sint-Niklaas begeleidt de maatschappelijk werkers. Wij betalen voor Sint-Gillis-Waas 1800 euro.", besluit De Keyzer. (mb)

 

 

Lees ook:

Het OCMW van Sint-Gillis-Waas zoekt wandelvrijwillgers om te gaan wandelen met bewoners van Woon- en Zorgcentrum 'De Kroon'.SINT-GILLIS-WAAS. Het OCMW van Sint-Gillis-Waas is aktief op zoek naar...