Wonen aan 't Congoken

Image
Het kopgebouw langs de Pastoor Steenssensstraat met onderaan twee commerciële ruimtes en boven 3 appartementen.
BEVEREN. Aan ’t Congoken biedt Interwaas een woonproject aan voor een tiental gezinnen. ‘t Congoken ligt in de Pastoor Steenssensstraat 34 in het centrum van de “Nieuwe Parochie”. Zo heet het daar nog steeds in de volksmond heet. Men is trouwens bezig een boek aan het samenstellen over “75 jaar Nieuwe Parochie”. Het bouwproject sluit aan bij een gezellig plein met groen, bomen en ruime parkeermogelijkheden. Aan dit plein ligt ook de kerk. Verschillende winkels liggen op wandelafstand.

"Het sportcentrum en het voetbalstadion van de Freethiel liggen vlakbij, en naar het centrum van Beveren is het 1,5 km. De woningen zijn goed bereikbaar: het station van Beveren ligt op 1,5 km, de N70 op 600m en de E17 op 5 km." Zo wordt door Interwaas de plaats van Project Congoken ingekaderd in de omgeving. Architect Jo Degelin heeft een bijzonder concept uitgewerkt dat hij omschrijft als een bouwlint met een kop, een lijf en een staart. Kop en lijf zijn nu klaar in fase 1. De staart moet nog gerealiseerd worden.  Wie door de Pastoor Steenssensstraat komt, kan niet naast het kopgebouw kijken. Er zijn twee identieke deelvolumes waarvan het rechterdeel is naar achter geschoven zodat er plaats is voor een overdekte winkelinkom en twee terrassen. Er zijn hier drie bouwlagen en een plat dak. De commerciële ruimtes zijn 75 m2 en bijzonder geschikt als kantoorruimte en voor het uitoefenen van een vrij beroep.

Image
uitzicht vanuit een terras op de Pastoor Steenssensstraat
Dat stevig kopgebouw heeft dus op het gelijkvloers 2 commerciële ruimtes, 2 appartementen op de eerste verdieping en daarboven nog een dubbel zo groot dakappartement. Er is vanuit het kopgebouw een haast onbegrensd uitzicht op de Pastoor Steenssensstraat maar ook op de toegang naar de Thijskenshoekwijk (richting Aldi) en verder ook op de nog aanwezige groene open ruimte. Vooral vanuit de appartementen is het uitzicht verbluffend, uniek. De 2 appartementen hebben een oppervlakte van 75 m2. Naast een zit- en eetruimte, beschikken ze over een bergruimte, een slaapkamer en een hobbykamer. Slechts één van deze appartementen beschikt over een terras.

Het dakappartement is 150 m2 groot en beschikt bovendien over een terras van 18 m2. Het telt drie slaapkamers, een badkamer en aparte douchecel, een hobbyruimte, keuken + eetruimte en een zitruimte. In  het hele gebouw is geen lift voorzien.
In de appartementen is de badkamer betegeld met witte keramische tegels, er is één witte porseleinen wastafel met mengkraan, een acrylaat ligbad met plat hoofdeinde (afmetingen 1,7 x 0,75 m) met mengkraan.

het lijf

Het deel langs het plein, door Jo Degelin ‘het lijf’ genoemd, bestaat uit 7 rijwoningen met variërende grondplannen.”Alle variaties op één thema”, wordt het genoemd. Ze verschillen onderling qua indeling en grootte. Er is een centrale kern waarin zich de keuken bevindt, de stookplaats, traphal en de kelder. Merkwaardig is, dat alles in één kleur is gezet. Die centrale kern wisselt bovendien per woning en is afsluitbaar met schuifdeuren.

Er is een beglaasde achterbouw of veranda en patio’s vooraan en op de achtertuinen. De woning die een inplanting kreeg op het einde van de rij is extra ruim. De architect inspireerde het concept op een begijnhof. Zo zijn de poten van het lijf muren die tussen de tuinen onderling staan. Een muur langs de straatkant sluit het geheel af waardoor ook de private voortuinen goed omsloten zijn. Ze zijn naar het zuiden gericht. De achtertuin is ook ommuurd. Geeft toe dat het aan ’t Congoken toch een apart, in Beveren een uniek, totaalproject is.

Image
Architect Jo Degelin (Haasdonk) die zich bij de inplanting van het project inspireerde op een begijnhof.
De woningen en appartementen zijn volledig afgewerkt met uitzondering van de keuken. Alle ruimtes op de benedenverdieping zijn gevloerd met tegels, alle ruimtes op de bovenverdieping zijn afgewerkt met chappe. De commerciële ruimtes en appartementen zijn volledig betegeld.
De ruimtes zijn klaar om te behangen of te schilderen. Aansluiting op alle nutsvoorzieningen is voorzien. Een keuken moet nog geïnstalleerd worden door de koper zelf, maar de aansluitingen zijn al voorzien.
In de woningen is de badkamer op de bovenverdieping betegeld met witte keramische tegels, er zijn twee witte porseleinen wastafels met mengkraan, een wit porseleinen hangtoilet en een acrylaat ligbad met plat hoofdeinde (afmetingen 1,7 x 0,75 m) met mengkraan. Een afzonderlijk toilet, met hangtoilet en met een handwastafel. De douche in het dakappartement is ook in acrylaat.

energiebesparend

Bij het bouwen van de woningen en appartementen is ruim aandacht besteed aan energiebesparende ingrepen. Het dak, de vloer en de muren zijn degelijk geïsoleerd. Naast enkele voordelen op het gebied van energieverbruik, heeft de gebruikte isolatie ook geluidsdempende eigenschappen.
De woningen en appartementen zijn uitgerust met vloerverwarming en een zuinige condensatieketel.
Op de woningen is bovendien een zonneboiler geïnstalleerd voor de productie van sanitair warm water en voor de vloerverwarming, type Vaillant van 2,75 m² en voorraadvat van 87 liter. Voor deze installatie geeft het gemeentebestuur van Beveren een premie ter waarde van ongeveer 900 euro.

Image
De woningen hebben een uitkijk op het plein en de kerk van de Nieuwe Parochie.
Met uitzondering van het dakappartementen beschikken alle woningen en appartementen over een hemelwaterinstallatie of de opvang van regenwater dat kan gebruikt worden voor toilet, kraantjes buiten en de wasmachine. Hiervoor kan een premie van ongeveer 1000 euro worden aangevraagd bij het gemeentebestuur van Beveren.

Verder is er een ventilatiesysteem C+ dat een natuurlijke luchttoevoer met een gecontroleerde mechanische afvoer combineert.  Voor dergelijke energiezuinige appartementen en woningen kan een premie tussen de 550 euro en  820 euro worden aangevraagd bij Eandis. Het energieprestatiecertificaat voor deze woningen en appartementen zal vermoedelijk midden februari worden opgemaakt en zal bij de compromis voor de eventuele kopers gevoegd worden.

De staart moet nu nog gebouwd worden en zal zich aan het groene en rustiger gelegen deel van het plein – park bevinden. De staart bestaat uit 9 rijwoningen. Achter de tuinen zullen 18 garages worden gebouwd die een ontsluiting zullen vinden langs de Onze-Lieve-Vrouwstraat.
(Rolf Duchamps)

 

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Interwaas heeft de inspiratiebundel 'Tricky Reynaert en Co' voorgesteld. De bundel met twee voorbeeldlessen, een tricksterverhaal van Marita de Sterck en een heleboel...

de nieuwe kolkenzuiger van InterwaasSINT-NIKLAAS. Interwaas heeft een nieuwe kolkenzuiger in gebruik genomen. Een  kolkenzuiger is een vrachtwagen die rioolkolken langs de kant van de weg...

Het colloquium 'De Gulle Gevers' besprak hoe Vlaanderen en de rest van de wereld omgaat met gebruiken rond Sint-Maarten en Sinterklaas.SINT-NIKLAAS. Meer dan 100 paar aandachtige oren luisteren...

De ondertekening van de overeenkomst tussen Interwaas en de Archeologische Dienst Waasland.SINT-NIKLAAS. Interwaas en de Archeologische Dienst Waasland (ADW) hebben een overeenkomst ondertekend die...

SINT-NIKLAAS. Bedrijven die duurzaam willen ondernemen hebben een streepje voor bij Interwaas. Samen POM Oost-Vlaanderen organiseert Interwaas een cursusreeks over maatschappelijk verantwoord...

Bij een nieuwe naam hoort ook een logo.REGIO. Het Intergemeente Samenwerkingsverband Land Van Waas (ICW) of de vroegere Intercommunale van het Land van Waas heeft alweer een nieuwe naam: Interwaas....