Gemeentelijke Kleuterschool De Eenhoorn al met honderd

Image
De kleuters vormden met hun juffen een levende honderd.
KRUIBEKE. ’t Was vrijdag 8 januari feest op de kleuterschool in de Filip de Pillecynstraat 23 want de 100ste kleuter was ingeschreven en ondertussen staat het cijfer al op 103. Directeur Cyriel Peirsman vond dat dit feit wel eens op een originele manier mocht gevierd worden en samen met de leerkrachten werd een levende 100 gevormd met alle kleuters. In het witte sneeuwtapijt zag je de 100 zo groeien in de opbouw en in de bittere kou.

Maar het meest originele was wel dat de directeur er de ladderwagen van de Kruibeekse brandweer er bijhaalde om van hoog in de lucht, een foto te nemen van de kleuters in ‘honderdvorm’. Ook Waaskrant.be liet zich op een paar decameters hoogte brengen om deze unieke foto niet te missen.
Ondertussen waren ook de ouders en grootouders al voor het schooltje verschenen. Zij waren, uitgenodigd om bij een heerlijk glaasje glühwein en een hapje, mee te komen vieren met de  kleuters. Een reuzengroot spel-verrassingspak werd opengemaakt. Ook burgemeester Antoine Denert was daarbij aanwezig om, hoe kon het anders, 100 woorden uit te spreken en 100 knuffels uit te delen. De Eenhoorn is immers een gemeentelijke school.

De groei van de kleuterschool liep jaar na jaar op. Ze begonnen met 45 kleuters in 2006 en dan volgden er 59 in 2007, 82 in 2008, 92 in 2009 en nu beginnen ze 2010 met 103 jongens en meisjes. Maar de consequenties aan deze groei zijn niet min. Er moet immers plaats zij om hen op te vangen. Er worden dan ook plannen klaar gemaakt om in augustus 2010 er nog een klascontainer bij te plaatsen.

In 2010 wordt een ontwerper aangesteld om fase 3 van het bouwproject 'gemeentelijke kleuterschool' in een plan te gieten. Dit bouwdossier zal dan voor subsidiëring worden ingediend bij het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs - AGIOn. De gemeente kan uiteraard deze kosten niet dragen.
Nog in 2010 wordt het buurtspeelplein voor de school aangelegd. In de eerste plaats kunnen de kinderen van de buurt zich hier kostelijk amuseren, maar ook de school zal van dit speelplein, met reuzenzandbak en speeltuigen, kunnen gebruik maken.

Image
De kleuters vormden met hun juffen een levende honderd.

Het succes van de kleuterschool van de Eenhoorn is te danken aan meerdere gegevens. Vooreerst is re de bijzonde goed ligging in een wijk die voortdurend uitbreid maar toch volop in het groen ligt. Er is uiteraard ook de gedrevenheid van het team. "Een goed kleuterteam", zegt directeur Peirsman, "Dat trekt kinderen aan. De families merken dat hun kinderen goed terecht kunnen en zo worden sowieso ook andere ouders en hun kleuters er door aangesproken."
Belangrijk is ook dat de link wordt gelegd naar de lagere school.

Er was inderdaad vraag van bij de ouders om te zorgen dat kleuters rechtstreeks op dezelfde school naar het lager konden. Vroeger was het zo dat ze uit andere kleuterscholen naar de Basisschool De Eenhoorn kwamen. De ouders vroegen het en het schoolteam zette alles in gang om zo tot een kleuterschool te komen die momenteel na 4 jaar werking al de honderdste leerling mocht inschrijven.

En ondertussen breidt de wijk verder uit en vlakbij de school wordt nog een appartementsgebouw gepland. Niet ver af ligt een sociale wijk die vernieuwd wordt in die zin, dat oudere bewoners er wegtrekken en eventueel op een flat gaan wonen. Zo kunnen er ook weer jonge gezinnen, jonge families komen.
Er zijn momenteel vijf klassen maar er zijn ook twee zorgleerkrachten, een turnleerkracht en een kinderverzorgster. Zo is er al een team van een negental  personen bij dit kleuterschooltje betrokken. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

KRUIBEKE. In De Brouwerij heeft Gerald ten Hove uit Bazel eindelijk zijn kunstwerkje officieel kunnen overhandigen aan burgemeester Denert. Reeds geruime tijd stond het op het onthaal maar de...

KRUIBEKE. Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de EU (in 2007) nam de gemeente Kruibeke deel aan de wedstrijd omtrent 'het Europagehalte van onze gemeente' van de Provincie...

KRUIBEKE. De gemeentelijke basisschool De Eenhoorn heeft met succes deelgenomen aan een wedstrijd met een projectvoorstel dat de titel kreeg 'Lezen in Wolken'. Een jury van...

KRUIBEKE. De gemeenteschool 'De Eenhoorn' wordt op dinsdag 17 maart een mobiele school. Dat komt doordat een echt mobiel schooltje op bezoek komt en 'De Eenhoorn' wordt een hele dag...