Zwijndrecht verzusterde officieel met Zwijndrecht Nederland

ZWIJNDRECHT. Vrijdagavond werd in OC 't Waaigat te Burcht de oorkonde ondertekend waardoor Zwijndrecht officieel vezusterde met Zwijndrecht-Nederland. Dat gebeurde door de burgemeesters Willy Minnebo en Antoin Scholten en in aanwezigheid van de schepenen en wethouders van beide gemeenten. Ook de burgemeester van het Duitse Idstein, waarmee Burcht is verzusterd, woonde de plechtigheid bij. Verder waren ook de bestuursleden van de Stichting Internationale Contacten Zwijndrecht-Nederland, aanwezig.

Zaterdag stonden dan enkele verzusteringsactiviteiten op het programma maar de voetbalwedstrijd Belgi? Nederland kon niet worden gespeeld omdat de Nederlanders geen ploeg samengesteld kregen. Pas vrijdagmorgen werd dat gemeld zodat heel wat toeschouwers een verlaten voetbalveld vonden.
Gelukkig ging de interland 'Jeu de Boules' aan de sporthal, wel van start. De Nederlandse Zwijndrechtenaren hadden stiekem meerdere spelers uit Dordrecht meegebracht. Zij kwamen uit de korfbalsport maar omwille van hun leeftijd waren ze overgeschakeld naar het petanquen.


 Cultuurraadvoorzitter Luc Van de Walle en petanqueleidster Maria Pallet, zorgden voor een vlekkeloze competitie waaraan spelers en speelsters deelnamen van drie Zwijndrechtse clubs met: Houtmere, Vakantiegenoegens en De Raakbal. Burgemeester Minnebo mocht na afloop de trofee overhandigen aan het winnende Belgische drietal van de Raakbal met kapitein René ruyman, Maria Bosman en Roza Amelinckx. De 2de plaats was ook vor België met de ploeg van Vakantiegenoegens: Jef Schepers, Martie-Louise Van Raemdonck en Veronique Van de Walle.


Daarna werd er ook een competitie Jeu de Boules gespeeld tussen de burgemeester en schepenen van Zwijndrecht-Belgi?n de burgemeester en wethouders van uit Nederland. In een eerste confrontatie met het drietal Willy Minnebo, Loe Van der Donckt en Liliane Bervoets bleken de Nederlandse burgemeester en zijn wethouders de petanqueballen veel beter te kunnen behandelen, want het werd een 3-13 nederlaag voor Belgi?lt;BR>De tweede wedstrijd, met Walter De Wulf, Hugo Lootens en Andre Van de Vijver, verliep beter want Belgi?wam eerst op voorsprong maar dan sloeg Nederland weer toe met een 5-punter en ze wonnen met 8-13. In de totaalstand leed het team van burgemeester Minnebo een 11-26 nederlaag op.


Op de gemeentelijke parking 1 werd in de feesttent na afloop, een broodjesmaaltijd aangeboden. Om 18u begonnen dan de optredens waarop de ganse Zwijndrechtse bevolking was uitgenodigd.  Het was 'Groupetto', een dozijn aantal muzikanten van het Saxofoonorkest, gedirigeerd door Frank De Wolf, dat het verzusteringsfeest opende. Het werd muzikaal een hoogstaand klassiek concert maar niet passend in de uitbundige sfeer die reeds de ganse namiddag heerste.  Daarna trad het 15 koppig gemengd Laurenskoor uit Nederland op. Ook zij bewezen een hoog niveau te hebben maar in de grote tent kwam niet alles tot zijn recht. Veel Nederlanders luisterden toe met een grote puntzak Belgische frieten in de hand. Aan de ingang van de tent, had de plaatselijke frituuruitbater een speciaal frituurtentje gezet. Amper negentig mensen woonden de optredens bij, waarvan dan nog een grote delegatie uit Nederland.


Toen na 20u de Nederlanders de terugreis aanvatten, bleven slechts een paar tientallen mensen over om naar het optreden van 'Music 4 Pleasure' te luisteren. Deze plaatselijke muzikanten brachten swingende covermuziek voor jong en oud. Enkele dames waagden zich zelfs aan een dansje.


In de tent zorgde een team van de KLJ Zwijndrecht voor de bediening. Officieel was  het een bijzonder geslaagde en vooral historische dag, maar de plaatselijke bevolking is niet ingegaan op de uitnodiging om er een schitterend avondfeest van te maken. Ook al was de toegang gratis!   (fvdv)