Kritiek op verlaging toelage voor zonnepanelen
Raadslid Tine Heyrman (VL.B.) zei dat haar fractie de maximum toelage die van 620 naar 300 euro wordt gebracht tot 2013 voor aankoop en plaatsing voor zonnepanelen, niet goedkeuren, zeker niet in een groene gemeente. "Uiteindelijk treft dit weer de gewone burger die moeite doet om te investeren in groene energie", zo vond het raadslid.
Schepen Hoppe reageerde en zei dat in Zwijndrecht de volgorde der energiebesparende maatregelen moet gevolgd worden. Eerst moet men isoleren voor men zonnepanelen plaatst. "’Bij ons was er een misverhouding in het subsidiereglement. We gaven enkel subsidies voor zonnepanelen maar niets voor isolatie. Er moest een verschuiving gebeuren. Nu krijgt iemand die en isoleert en zonnepanelen plaatst de beide subsidies."
Raadslid Walter De Wulf (Open Vld) wilde de wijziging op zich zeker goedkeuren, maar hij vond het alleen spijtig dat Zwijndrecht slechts een maximum van 300 euro als premie voorziet. "Als we in andere gemeenten kijken, geven we hier echt wel het minimum. In Beveren is het minimum zelfs 1000 euro", stelde De Wulf.
Schepen Irene Hoppe gaf toe dat er inderdaad altijd gemeenten zullen zijn die meer betalen. Maar men mag volgens haar niet enkel kijken naar wie het meeste subsidies geeft, maar wel naar wie het meeste resultaat haalt. Er worden momenteel enorm veel zonnepanelen geplaatst en dat staat los van de voorziene subsidie.
Ze wees erop dat het juist de bedoeling was om een verschuiving naar de minderbedeelden te bekomen door een dakisolatiepremie te geven en lagere subsidies voor zonnepanelen. Zonnepanelen worden over het algemeen niet geplaatst in oude huizen. De schepen vond daarentegen dat de isolatiepremie wel ten goede komt aan mensen die een ouder huis hebben. Zonnepanelen kunnen trouwens niet door iedereen gezet worden.
Walter De Wulf vond die 300 euro weinig ondanks dat men in Zwijndrecht een groen beleid voert. En dat het voor de minderbedeelden gaat, riep bij De Wulf ook vraagtekens op: "Welke minderbedeelde zal zijn dak volgens de milieubesparende normen isoleren? De prijs om een dak van een oud huis te isoleren, valt niet mee."
Burgemeester Willy Minnebo had ook zijn woordje nog klaar en dat ging in de richting van het ‘rijke’ Beveren: "Beveren haalt ook veel inkomsten uit iets dat ook niet zo groen is, namelijk de kerncentrale. Als wij van de kerncentrale in Doel elk jaar 15 tot 20 miljoen euro zouden krijgen, dan zouden er hier ook cadeaus uitgedeeld kunnen worden."
Frans De Gendt (sp.a) zei dat zijn fractie zich onthield bij de stemming om dezelfde reden als de Open Vld. (Rolf Duchamps)