Te weinig sociale woningen in het Waasland
SINT-NIKLAAS. Wonen in het Waasland is te duur. Dat zegt Sp.a Waasland. De prijzen van woningen zijn tussen 2000 en 2007 verdubbeld en ook de huurprijzen zijn gestegen. Voor Sp.a Waasland is het duidelijk: huivesting neemt een te grote hap uit het budget en sociale woningen zijn meer dan ooit nodig. Een aantal actiepunten moeten dat probleem oplossen.
Tegen 2020 moeten er volgens sp.a Waasland minsten 1150 sociale woningen bijkomen en mag de wachttijd slechts zes maanden bedragen. Volgens een oplijsting heeft Stekene het minst aantal sociale woningen (slecht 3,49%) en Temse met 10,8% de meeste, gevolgd door Lokeren met 9,7%. Daar tussen zitten de andere Wase gemeenten: Beveren (6,54%), Kruibeke (8,20%), Sint-Gillis-Waas (4,82%), Sint-Niklaas (5,70%) en Waasmunster (5,98%).
De meeste cijfers liggen beduidend lager dan het streefdoel van 9%. Enkel Temse en Lokeren halen dat aantal. Daar tegenover staat een te lange wachtlijst van 1400 kandidaat-huurders. "We pleiten er dan ook voor dat Lokeren en Temse blijvend een inspanning leveren om de druk op de sociale huurmarkt te verminderen. Zij kunnen hiertoe sociale woonbeleidsconvenanten afsluiten met de Vlaamse Regering.", klink het bij sp.a Waasland. "Daarnaast moet het Sociaal Verhuurkantoor Waasland (SVK) ook actief worden in Temse, Lokeren, Stekene en Waasmunster." Een nieuwe heffing op leegstaand moet ervoor zorgen dat bestaande woningen sneller terug op de markt komen en dus sneller opnieuw bewoond worden.
Andereactiepunten zijn gericht op de kwaliteit van het woningaanbod. Een derde van de woningen in het Waasland heeft geen centrale verwarming en 1 op 50 woningen heeft geen badkamer of binnenshuis toilet. Ook zijn volgens sp.a Waasland nog te veel woningen niet of slecht geïsoleerd. Sp.a Waasland pleit dan ook voor een uitgebreide informatiecampagne die renovatie moet stimuleren. Daarbij moet aandacht gaan naar de beschikbare premies en energiescans voor het energiezuinig maken van woningen.
Concepten als houtskeletbouw en kangoeroewoning staan in het Waasland nog in de kinderschoenen. "Nochtans hebben beide voordelen te bieden: het samenwonen van verschillende generaties is goedkoper en zorgt voor een (hechte) band tussen die generaties en mensen kunnen elkaar bijstaan.", klinkt het. Wat betreft houtskeletbouw betreurt sp.a Waasland dat de Vlaamse overheid oplegt een bakstenen muur voor een houtbouw te bouwen. "Zinloze kosten", zegt de partij hier over. "Nochtans is het een energiezuiniger manier van bouwen omdat er beduidend minder kosten zijn voor de energievoorziening. Zo is de thermische isolatie van houtwoningen 6 keer hoger dan bij baksteen en 12 keer hoger dan bij beton." Daarnaast wordt er ook gepleit voor meer aandacht voor levenslang wonen bii renovatie en nieuwbouw.
Ten slotte geeft de werkgroep van Sp.a Waasland nog een aantal tips mee voor een meer leefbare leefomgeving: "Elementaire basisvoorziening zoals bakker, beenhouwer, kruidenier, … moeten op een redelijke afstand beschikbaar blijven, zodat ook mensen die minder goed te been zijn hun boodschappen kunnen doen. Daarnaast dragen veilige voet- en fietspaden, goed bouwconcept en een goed onderhouden buitenomgeving bij voor een betere woonkwailiteit." (mb)