Vind een job bij Defensie

Image
Er is een rijke verscheidenheid in functies bij Defensie.
BURCHT. Naar aanleiding van de jobdag in het Kwartier Lt Thoumsin in Burcht,  schreef Commandant Dirk Vandam van het Informatiecentrum Antwerpen een volgende aankondiging in een persnota: "Antwerps bedrijf met 2500 werknemers, met filialen in de ganse provincie, zoekt 170 geïnteresseerde jongeren, in verschillende functieprofielen, voor indiensttreding dit jaar...” Defensie is inderdaad een grote werkgever die een uitgebreid aantal functies aanbiedt. Paracommando, mecanicien, matroos, hulpverlenerbrancardier, administratief bediende maar ook werk op het terrein.

Commandant Dirk Vandam: "Defensie neemt momenteel deel aan buitenlandse opdrachten op vier continenten. In Afghanistan beveiligen militairen de internationale luchthaven van Kabul en trainen ze het Afghaanse leger. Onze F16 toestellen geven luchtsteun aan grondtroepen. In Kosovo waken militairen over de stabiliteit in de regio. In Libanon werkt een geniedetachement. De Marine patrouilleert met het fregat Louise-Marie voor de kust van Somalië om koopvaardijschepen te beveiligen tegen piraterij. En waar brengt de toekomst ons?"

Image
Commandant Dirk Vandam, die als directeur van het Informatiecentrum van Defensie, de werving van jongeren in de regio stuurt. Het centrum verhuisde in september van de Rooseveltsplaats naar de Belgiëlei 119.
Om deze opdrachten te kunnen uitvoeren heeft Defensie gemotiveerde, competente en inzetbare jongeren nodig. Door het invoeren van de Jobdag in Burcht wordt geprobeerd een grote stap te zetten om de nodige vacatures in te vullen. Het spreekt van zelf dat de jongeren die worden gezocht inhoud moeten hebben.  Een job bij Defensie is niet voor iedereen weggelegd. Ze mogen niet terugdeinzen voor fysieke inspanningen, die van avontuur houden en bereid zijn om berekende risico’s te nemen. Jongeren die zich aangesproken voelen door het groepsleven, het buitenleven en kameraadschap. Jongeren die ook bereid zijn een vrij intense opleiding te volgen. Daarvoor is een goede fysieke conditie, een goede gezondheid en een goed mentaal evenwicht nodig.

grote werkgever

Uiteraard is een aangepaste opleiding is absoluut noodzakelijk en is trouwens ook één van de belangrijke troeven bij Defensie. De studiemogelijkheden in de scholen zijn uitgebreid. Aan de Koninklijke Militaire School, op de Campus Renaissance, worden opleidingen gegeven voor de officieren. Op de Campus Saffraanberg in Sint-Truiden worden onderofficieren gevormd en worden technische opleidingen aangeboden. Die opleidingen zijn van een hoog niveau en bovendien ontvangt elke leerling een wedde vanaf de eerste dag bij Defensie.

In 2009 bood Defensie 1295 vacatures aan. Daarvoor schreven zich 7601 jongeren in. (Cijfers afgesloten 01 oktober2009) . Eerst worden informatieve gesprekken gevoerd, daarna volgen de inschrijvingen en de derde stap zijn de inlijvingen. Voor de regio Antwerpen, waar de kazerne van Burcht bij hoort en bijgevolg ook het Land van Waas, gingen 2373 jongeren de informatieve gesprekken aan. Dat was 189 méér dan in 2008 (9%).

Image
De ingang aan de Kruibeeksesteenweg in Burcht.
Wat de inschrijvingen betreft kwam men op 957 of een stijging met 49% tegenover 2008 en het was ook 40% van het aantal dat een informatief gesprek aan ging. Tenslotte kwamen de inlijvingen bij Defensie tot een groep van 176 of een stijging van meer dan 50% . Er wordt hierdoor duidelijk bewezen dat Defensie in de provincie Antwerpen een belangrijke werkgever is en dat met regionaletewerkstellingsmogelijkheden.  293 mensen uit onze provincie , van laag- tot hooggeschoolden, startten de voorbije 2 jaar  een loopbaan bij Defensie

Het blijft voor Defensie heel belangrijk de werving goed aan te pakken. Daarom dat de rekruteringscampagne 2010 via een nieuw concept loopt. "Een belangrijk gedeelte van de informatieverstrekking aan sollicitanten gebeurt voortaan via een vernieuwde jobsite. Om beter aan te sluiten op de digitale leefwereld van jongeren werden bijkomende mogelijkheden on line ontwikkeld. Zo kunnen sollicitanten voortaan een profiel aanmaken, zich inschrijven, een afspraak maken voor informatie, een brochure aanvragen. Het werk is niet af. De jobsite krijgt in de komende maanden bijkomende mogelijkheden. De consulenten die voorheen vooral informatie gaven aan sollicitanten, werven voortaan op een meer actieve wijze. Vandaar de naamswijziging tot Active Recruiters (AR). Zij zoeken de jongeren op waar ze zich bevinden en op de momenten dat ze beschikbaar zijn.", aldus Commandant Vandam.

Vandaar ook dat er wordt samengewerkt met o.a. de VDAB. Om bij de sollicitanten echte begeestering op te roepen voor de jobs bij Defensie laat de Active Recruiter zich bijstaan door rolmodellen die de jobs ook werkelijk uitvoeren en qua leeftijd dicht aanleunen bij de sollicitant. Dat zijn de Local Recruiters (LR) uit de eenheden die actief betrokken worden in het wervingsproces. Dat is een heel andere benadering en de jongeren komen er dichter bij ‘de job zoals ze is’.

Image
Het Kwartier Lt Thoumsin in Burcht, de thuishaven van 11 Bataljon Genie.

selectieprocedure

Omwille van klantvriendelijkheid werd beslist om de selectie structureel over twee dagen te spreiden. Dat zijn geen twee opeenvolgende dagen maar gespreid in tijd.
Wat de fysieke proeven betreft, werd een verstrenging ingevoerd. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat het belangrijk is in de strijd tegen het snel uitvallen in de opleiding, de lat voor de fysieke vereisten voldoende hoog te leggen. De fysieke proeven worden daarom uitgebreid. Naast een loopproef komt er ook een krachtproef voor de buikspieren (situps) en voor de armspieren (pompen). Sollicitanten zullen uitgebreid geïnformeerd worden om zich optimaal op de proeven te kunnen  voorbereiden.

Image
Bewaard in ons archief: bij het 50-jarig bestaan in 1998 werd door de militairen van Kwartier Thoumsin, een levende tekst gevormd op het kazerneplein. Bij de oprichting in 1948 verbleef 11 Genie in het centrum van Burcht in Kazerne Luitenant Calberg. In 1956 verhuisde 11 Genie naar de Kruibeeksesteenweg. In 2008 werd het zestigjarig bestaan gevierd.
Men moet vanzelfsprekend medisch in orde zijn. In 2009 werden 30% van de jongeren medisch ongeschikt verklaard. In 43% van de gevallen was die ongeschiktheid zelfs definitief. Definitieve medische ongeschiktheid is meestal te wijten aan rugproblemen en aan blijvende gehoorbeschadiging.
De meest voorkomende gevallen van tijdelijke medische ongeschiktheid zijn druggebruik, problemen met het gebit en problematisch lichaamsgewicht wat zowel over- als ondergewicht) kan zijn.
Commandant Vandam: "We raden daarom alle sollicitanten systematisch aan om vὁὁr de medische keuring een bezoek te brengen aan de huisarts en de tandarts. Een toenemend aantal jongeren wordt in het selectieproces ongeschikt verklaard voor druggebruik. Defensie hanteert een nultolerantie. Sollicitanten moeten zich dus clean aanbieden bij de Dienst Onthaal en Oriëntatie en clean blijven.”

vrouwen en allochtonen

Defensie kiest uitdrukkelijk voor een beleid van anti-discriminatie en diversiteit. Respect en waardering van elk individu. Dit gebeurt onafhankelijk van zijn of haar ras, etnische afkomst, religie, geslacht en zonder te refereren naar sociale afkomst, studieniveau en seksuele geaardheid.
"Vooral tijdens operaties in het buitenland worden onze militairen geconfronteerd met verschillende culturen. Het is van groot belang dat het personeel hierop voorbereid wordt om doeltreffend om te gaan met de verschillen. Beschikken over bekwaam personeel is van primordiaal belang. Door oog te hebben voor diversiteit tijdens de rekrutering en selectie is Defensie in staat om ook die potentiële sollicitanten te bereiken die anders niet aan bod zouden komen. Zo worden extra inspanningen geleverd om vrouwen, Belgen van vreemde origine en kortgeschoolden aan te trekken voor het militair beroep", aldus Dirk Vandam.

Image
materieel voor rivieroverschrijding.

Defensie wil een afspiegeling zijn van onze maatschappij en wil daarom nadrukkelijk meer Belgische jongeren van allochtone origine aantrekken binnen de rangen. Het Informatiecentrum van Antwerpen probeert de allochtone jongeren uit de regio te bereiken via verenigingen die hen vertegenwoordigen.
In de loop van het wervingsjaar 2010 zal het project van de vrijwillige militaire dienst (SVMD) opstarten. Dit project biedt specifiek kansen voor de doelgroep van de kortgeschoolden. Vrouwen worden reeds van in 1975 gerekruteerd. In 2009 is het aantal vrouwelijke sollicitanten in absolute cijfers terug licht gestegen. Procentueel echter is het aantal licht gedaald. "Vrouwen hebben net als mannen toegang tot alle functies”, vindt Defensie "Ze kunnen aan alle opdrachten deelnemen en krijgen identiek hetzelfde loon. De aanwezigheid van vrouwen is bovendien een grote troef tijdens buitenlandse zendingen."

Om het familiale en professionele leven beter op elkaar af te stemmen, werden in het verleden concrete maatregelen getroffen om de werkomstandigheden te verbeteren en in te spelen op familiale en sociale noden. Dit heeft uiteraard een positieve weerslag op de hele militaire gemeenschap. Het evenwicht werk-privé is bij Defensie een belangrijk aandachtspunt. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BEVEREN. Hotel Beveren komt handen te kort. Zeker met de traditioneel drukke feestdagen in aantocht, zijn helpende handen meer dan welkom. Er zijn vacatures voor onder meer keukenmedewerkers,...

SINT-NIKLAAS.  Tegen eind van dit jaar wil supermarktketen Lidl 350 nieuwe medewerkers aanwerven. Het gaat vooral om winkelbedienden, (assistent) store managers, orderpickers en extra personeel voor...

BURCHT. Defensie zal in 2019 maar liefst 2.035 militairen aanwerven. Meer dan 250 van de open vacatures zijn bestemd voor de vijf actieve kazernes in de provincie Antwerpen, waaronder de kazerne van...

ZWIJNDRECHT. Het is bijna zover: de jaarlijkse jongerenstage bij het 11e Bataljon Genie in Burcht. Van 7 tot 11 jullie kunnen jongens én meisjes tussen 17 en 25 jaar er proeven van het leven als...

De Commandant Regiomanager van het Informatiecentrum Antwerpen, Dirk Vandam en Commandant van het 11 Bataljon Genie Dany De Wolf die de persconferentie rond de Jobdag voorzaten.BURCHT.Vrijdag 18...

SINT-NIKLAAS. De voorbije week liepen 20 jongeren tussen 16 en 18 jaar stage bij defensie in kwartier Westakkers in Sint-Niklaas. De stage is voor jongeren sinds de afschaffing van de dienstplicht...