Oude brillen en brilglazen voor Haïti

Image
ACW zamelde zaterdag 120 brillen in.

KRUIBEKE. Zaterdagvoormiddag van 11 tot 12u konden inwoners hun oude brillen inleveren in de hall aan Optiek Foubert aan het Onze-Lieve-Vrouwplein. Ook in Rupelmonde kon dat op de markt. Is dat in Ruipelmonde al vele jaren een initiatief, in Kruibeke was het de tweede keer. Vorig jaar werden 250 brillen verzameld die via een assistente van oogspecialist Dr Ferron, zullen overgemaakt worden aan de arme bevolking van Haïti. In Kruibeke werden zaterdag alvast weer heel wat brillen in de doos gelegd.  Er werden er een 55 geteld. Het was een initiatief van het ACW Rupelmonde, Kruibeke en Bazel en in totaal werden 120 brillen binnen gebracht.

Het was ACW voorman Filip Vercauteren die in Kruibeke de brillen in ontvangst nam. Het ACW Rupelmonde begon er als eerste mee maar nu wordt het in de drie deelgemeenten gedaan. Rupelmonde zamelde trouwens ook kledij in.
"Dat er nu heel wat meer mensen eens tot hier komen komt omdat we het hebben gepubliceerd in  ‘Ons Fusietje". Naar aanleiding van dat bericht komen de mensen spontaan naar hier. We maken de brillen over aan mensen die naar Haïti gaan  en daar worden de glazen weer hergebruikt in nieuwe monturen", aldus Vercauteren.
In Haïti zijn minder geneesheren en nog minder oogartsen en dokter Ferron gaat ook al jaren naar Haïti en hij wil daar niet alleen een steentje bijdragen door de mensen daar te helpen maar ook door het meenemen van brillen die dan worden bewerkt tot bruikbare hulpmiddelen voor slechtzienden.

Het initiatief ontstond een zestal jaren geleden onder impuls van Urbain D’Hertog die bij dr Ferron op consultatie kwam en daar kwam het ter sprake. Vermits KWB toch elk jaar ook een kledingophaling hield, werd meteen een link gelegd naar het vragen naar oude brillen en brilglazen. Het ging in één moeite door.

Image
In de hall aan Optiek Foubert stond een doos met de affiche van ACW waarop de bevolking werd uitgenodigd brillen binnen te brenge. ACW was er vertegenwoordigd door Filip Vercauteren.

De brillen werden door toedoen van Urbain D’Hertog dan naar dr Ferron in Temse gebracht en daar werden ze nagekeken en werd de sterkte van de glazen er op gezet. Daarna werden ze verzonden naar Haïti. "Hoeveel brillen we ophalen speelt geen rol, als we de mensen ginds maar kunnen helpen.", zei Herman Laureys, die de zaak via KWB en ACW behartigt. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Tempus schenkt de opbrengst van 'Coopman Campioen' aan Haïti 1212. SINT-GILLIS-WAAS. Op maandag 1 brengt acteur Karel Deruwe het verhaal van bokser Jean-Pierre Coopman in gemeenschapscentrum De...

LOKEREN. Steeds meer bedrijven en verenigingen zetten zich in voor de actie Haïti 1212. CVO Leerstad gaat soep verkopen. De opbrengst gaat naar de actie 1212. Onder de noemer 'Soep voor Haïti'...

SINT-NIKLAAS. Een uitgebreid samenwerkingsverband van verschillende Sint-Niklase verenigingen en bedrijven organiseren zondag 24 januari een grootschalig evenement waarvan de opbrengst naar het door...

MOERBEKE. De leerlingen uit 2A van Middenschool De Moerbei uit Moerbeke schieten het getroffen Haïti ter hulp. De leerlingen gaatn hyacintenpotjes met drie boembollen aan 5 euro per stuk verkopen.

ZWIJNDRECHT. Het is elk jaar de gewoonte dat in de begroting bedragen worden voorzien die Zwijndrecht kan aanwenden om waar ook ter wereld hulp te bieden in kritieke situaties in derdewereldlanden....

BEVEREN. Vlaanderen mobiliseert zich om het door een aardbeving zwaar getroffen Haïti een helpende en financiële hand toe te steken. Alle hulp is er welkom: twee aardbevingen zorgden als voor ruim...