Kerncentrale vervangt stoomgeneratoren
In oktober nog werd bekend gemaakt dat Doel I en Doel II, de oudste kerncentrales van het land, tot 2025 in plaats van tot 2015 mochten openblijven. Dat er nu 70 miljoen euro wordt geïnvesteerd in het vernieuwen van de stoomgeneratoren is zeker geen gevolg van het verlengde leven van Doel I en II.
Directeur Jan Trangez stelde: "De beslissing is al in 2005 genomen. We hebben altijd gezegd dat we tot de laatste productiedag veilig en betrouwbaar willen werken. Ook al moesten we binnen vijf jaar deze reactor sluiten, dan nog zouden we deze investering gedaan hebben. We zijn natuurlijk wel blij met het uitstel van sluiting. Met de vervanging van de generatoren kunnen we er heel wat extra jaren tegenaan."
De directeur vergeleek de huidige ingreep met een dubbele ‘schedelboring’. Toen de kerncentrale destijds werd gebouwd had men er langs geen kanten rekening mee gehouden dat de stoomgeneratoren ooit eens zouden moeten vervangen worden. Vandaar dat er in het beton koepelvormige dak van het reactorgebouw van het nu die twee gaten moesten geboord worden. En dat was geen gewoon werk want er moest doorheen één meter dik gewapend beton geboord worden plus dat daarbij ook nog eens een metalen koepel was van 3 cm dik.
Vandaar dat al meermaals werd gezegd en geschreven, dat het dak is bestand tegen een inslag van een vliegtuig.
Uiteraard werd vooraf de kernreactor stil gelegd en is alle splijtstof verwijderd. Om te vermijden dat er toch nog radioactieve deeltjes zouden ontsnappen wordt het gebouw permanent in onderdruk gehouden. Dit wil zeggen dat er wel lucht binnen kan via de gaten in het dak maar niet terug naar buiten. "Ook hebben we stralingsbronnen afgeschermd met lood zodat de werknemers veilig aan de slag kunnen. Bij deze operatie komt immers heel wat mankracht kijken. In totaal zijn hier toch een paar duizend mensen bij betrokken. De meeste zijn onderaannemers, vaak buitenlandse firma’s.", zei directeur Trangez. Dankzij de nieuwe stoomgeneratoren zal Doel I zo’n 10% meer elektriciteit kunnen produceren. Er wordt gehoopt om de reactor half januari 2010 weer te kunnen opstarten. (Rolf Duchamps)