Kerncentrale vervangt stoomgeneratoren

Image
De oude stoomgeneratorenwerden via het dak van het reactorgebouw naar buiten gebracht.
DOEL. In de kerncentrale van Doel moesten twee stoomgeneratoren worden vervangen. Deze van Doel I dateert al van 1974 en is ook de oudste in de kerncentrale. Het vervangen van de generatoren is een precisiewerk. In de betonnen koepel boven de kernreactor moesten twee gaten gemaakt worden. Voor het neerlaten van zware cilinder van 280 ton en 20 meter hoog, werd een mammoetkraan voor ingezet. Maar als er té veel wind staat dan moet de operatie worden stilgelegd. Wat ook vorige week gebeurde.

In oktober nog werd bekend gemaakt dat Doel I en Doel II, de oudste kerncentrales van het land, tot 2025 in plaats van tot 2015 mochten openblijven. Dat er nu 70 miljoen euro wordt geïnvesteerd in het vernieuwen van de stoomgeneratoren is zeker geen gevolg van het verlengde leven van Doel I en II.
Directeur Jan Trangez stelde: "De beslissing is al in 2005 genomen. We hebben altijd gezegd dat we tot de laatste productiedag veilig en betrouwbaar willen werken. Ook al moesten we binnen vijf jaar deze reactor sluiten, dan nog zouden we deze investering gedaan hebben. We zijn natuurlijk wel blij met het uitstel van sluiting. Met de vervanging van de generatoren kunnen we er heel wat extra jaren tegenaan."

Image
Een algemeen beeld op de werkzaamheden aan Doel I en II, een investering van 70 miljoen euro. Ze mogen nog tot 2025 openblijven.
De stoomgeneratoren zijn cilindervormige tanks waarin duizenden u-vormige buisjes zitten waarlangs het 300 graden warme water van de reactor stroomt. Zo wordt stoom opgewekt die elektriciteitsturbines aandrijven. Omdat de buisjes licht radioactief zijn worden de oude generatoren op de site in Doel zelf opgeslagen en blijven ze er liggen tot de finale ontmanteling van de kerncentrale.

De directeur vergeleek de huidige ingreep met een dubbele ‘schedelboring’. Toen de kerncentrale destijds werd gebouwd  had men er langs geen kanten rekening mee gehouden dat de stoomgeneratoren ooit eens zouden moeten vervangen worden. Vandaar dat er in het beton koepelvormige dak van het reactorgebouw van het nu die twee gaten moesten geboord worden. En dat was geen gewoon werk want er moest doorheen één meter dik gewapend beton geboord worden plus dat daarbij ook nog eens een metalen koepel was van 3 cm dik.
Vandaar dat al meermaals werd gezegd en geschreven, dat het dak is bestand tegen een inslag van een vliegtuig.

Uiteraard werd vooraf de kernreactor stil gelegd en is alle splijtstof verwijderd. Om te vermijden dat er toch nog radioactieve deeltjes zouden ontsnappen wordt het gebouw permanent in onderdruk gehouden. Dit wil zeggen dat er wel lucht binnen kan via de gaten in het dak maar niet terug naar buiten. "Ook hebben we stralingsbronnen afgeschermd met lood zodat de werknemers veilig aan de slag kunnen. Bij deze operatie komt immers heel wat mankracht kijken. In totaal zijn hier toch een paar duizend mensen bij betrokken. De meeste zijn onderaannemers, vaak buitenlandse firma’s.", zei directeur Trangez. Dankzij de nieuwe stoomgeneratoren zal Doel I zo’n 10% meer elektriciteit kunnen produceren. Er wordt gehoopt om de reactor half januari 2010 weer te kunnen opstarten. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

DOEL.Naar goede gewoonte organiseerde Electrabel Kerncentrale Doel vrijdag haar jaarlijkse persbijeenkomst. Naast een jaaroverzicht van 2007 gaf directeur Jan Trangez ook een beeld van de...

DOEL. Vanmiddag omstreeks  12.40 uur werden de brandweerkorpsen van Beveren en Kieldrecht opgeroepen voor rookontwikkeling in een gebouw naast het reactorgebouw van Doel 4. Na onderzoek...

DOEL. In de kerncentrale van Doel werd bij een controle van de ventilatie van Doel 1 vastgesteld dat de aansturing van een afsluitklep in bepaalde uitzonderlijke omstandigheden niet verzekerd...

DOEL. De kerncentrale van Doel wil dit jaar en volgend jaar meer dan 100 nieuwe mensen aanwerven, vooral technisch geschoold personeel. Dat moet omdat er veel mensen met pensioen gaan.

DOEL. Er zijn de voorbije weken 2 incidenten geweest in de kerncentrale van Doel. Op 27 april werd bij een test vastgesteld dat bij ??n van de veiligheidsdiesels een afsluiter niet in de juiste...

DOEL. Elektriciteitsproducent Electrabel investeert fors in de kerncentrale van Doel. Het bedrijf wil snel duidelijkheid over het al dan niet sluiten van de kerncentrales in ons land. Electrabel...