Prachtigste kerstverlichting ooit

Image
Paul Claes van aangenaam Winkelen die bijzonder fier is op de kerstverlichting en hoopt dat met hem ook alle Beverenaars fier zijn!
BEVEREN. Donderdagavond werd de volledige kerstverlichting in het centrum afgewerkt. Reeds enkele dagen konden de passanten langs de N70 al merken dat het schitterend vorderen was doorheen het centrum. Raar, maar bij deze kerstverlichting zit men onmiddellijk in een speciale sfeer. Die wordt vooral opgezwiept door het opvallende blauw dat er in zit verwerkt. En zoals Paul Claes van Aangenaam Winkelen vzw zei, "Blauw geeft rust, dat is absoluut bewezen. Onze kerstverlichting is gezellig maar ook speels met dat blauwe streepje. Het is niet zomaar overal te zien."

Het is ongetwijfeld de mooiste kerstverlichting die in Beveren ooit werd aangebracht. Bovendien zijn er ook nog enkele nieuwigheden. Op de Grote Markt geven de bomen prachtige lichtkransen af en er werd ook een kerstboomstructuur geplaatst die met witte led-verlichting een feeëriek beeld geeft aan het marktplein. In de Warande werden er zo twee neergezet.
Aangenaam Winkelen heeft er ook voor geopteerd om alle straten uniform te verlichten de N70, Kloosterstraat, IJzerhand, Oude Zandstraat. Alleen de Vrasenestraat bleef zoals ze altijd was. Misschien al meer dan 20 jaar. Maar die blijft mooi en werd destijds zelf gemaakt door de winkeliers en "Staf Stoelen uit de horlogewinkel" was daar nog bij betrokken. In de Vrasenestraat kan men de sfeer snuiven van de authentieke verlichting.

Image
De grote witte kerstboom op de marktvol LED lampjes. Volgende wek zal hij minder goed in beeld komen want de ijspiste is op komst.

Paul Claes, de woordvoerder van de vzw Aangenaam Winkelen wees op de bedoeling. "We willen de eerste en enige winkelwandelzone van het Waasland voor de Kerstperiode zeer aangenaam maken. Ze moet uitstraling geven. We willen dat de Beverenaars fier zijn op de winkelwandelzone. Ook de handelaars willen hun steentje bijdragen om alles nog mooier en gezelliger te maken. "

Image
In de Vrasenestraat werd nog de oude verlichting behouden. Ze werd destijds door de winkeliers zelf gerealiseerd.
Ook in de Warande werden zware inspanningen gedaan zodat het er een gezellige Winkelwandelstraat is door het aanbrengen van verlichte grote en kleine kerstbomen en lichtgordijnen hoog aan de gevels. Dat alles zorgt voor een aantrekkelijk extra accent. De vernieuwing werd ook doorgevoerd om het allemaal wat milieuvriendelijker te maken. Gedaan met de gewone gloeilampjes. Alles is nu LED wat meebrengt dat één boog nauwelijks 28 Watt is. In de Vrasenestraat zijn het nog de oude lampen maar het ligt in de bedoeling ook daar in de toekomst naar LEDverlichting over te schakelen.

Alles wat is aangebracht komt van de winkeliers die echter dit jaar niet financieel hebben, bijgepast omdat Aangenaam Winkelen gedurende tien jaar wat geld heeft opzij gezet. Ze hebben het hun "zilverfonds" genoemd en zo konden ze beschikken over een degelijk budget. Het huren van de verlichting kost al gauw een 30.000 euro. Er wordt voor drie jaar dezelfde verlichting gehuurd. Kopen zou duurder zijn. Dat weten ze uit ervaring want vroeger werd de kerstverlichting nog aangekocht maar dan stelde zich het probleem ook nog van stockeren, hangen, afbreken, herstellen als iets stuk was, ruimtes gaan huren om alles op te bergen. Dat alles telt zich nu niet want de firma Lysen uit Pulle, me wie een contract werd afgesloten,  komt alles zelf op punt stellen.

Image
Zo ziet de winkelwandelstraat Warande er uit.
Het merkwaardigste is wel dat Aangenaam Winkelen, zeg maar Paul Claes & Co, alles zelf hebben ontworpen. Reeds van in februari van dit jaar zijn ze aan een studie begonnen, keken ze catalogussen in, brachten ze ideeën samen. Reeds vorig jaar waren ze foto’s gaan nemen in Parijs en zelfs in San Francisco.  Op die manier konden ze in de kerstverlichting anno 2009 hun eigen ideeën steken.  In de vereniging is een werkgroep "Sfeer" opgericht die zich naast kerstverlichtingen ook bezighoudt met bevlagging, het plaatsen van vuilnisemmers, orde en netheid.

Aangenaam Winkelen heeft dus het werk van de gemeente over genomen en dat gaf hen natuurlijk ook meer mogelijkheden op vlak van beheer. De gemeente geeft wel nog subsidies voor de gehele werking van de vereniging. Volgens Paul Claes gaat van het ganse budget van Aangenaam Winkelen toch ¼ de naar het hoofdstuk ‘Sfeer’.

Image
Geef toe, het blauwe streepje tussen de sterren brengt een aparte sfeer. Het ganse centrum, behalve de Vrasenestraat, kreeg een blauw look tussen de sterren.

Nu de verlichting brandt en de sfeer optimaal is, kan het grootste winkeldorp van Vlaanderen zich opmaken voor het eindejaarswinkelen. Winkelen in blauw schijn en witte schittering op gele achtergronden. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

de kerststal van de Zwijndrechtse FortlaanZWIJNDRECHT. Het kerstgebeuren blijft nog steeds aantrekkelijk omdat er mensen zijn die initiatieven nemen die voor een typische sfeer zorgen. Het sierlijk...

De Carrousel uit 1890 in groot ornaat. Bovenaan rondom bemerken we de draperieën die werden vernieuwd. Het is een indrukwekkende molen die een doormeter heeft van 11 meter en 6 meter hoog is. Er...

de kerststal op het viswaterMELSELE/ZWIJNDRECHT.De Visclub aan de Halve Maan heeft voor een stunt gezorgd voor het eerst aan het lokaal in de Trepelandstraat een kerststal gezet. Misschien wel...

Vanaf 19 januari kunnen de verschillende kerststallenroutes in Beveren gereden worden.BEVEREN. Toerisme Beveren heeft, in samenwerking met Jan Holvoet van de Federatie van Vlaamse...

RUPELMONDE. Zoals elk jaar zal de KWB ook dit jaar de levensgrote kerstal bouwen vóór de kerk aan het Mercatorplein. Dit gebeurt dit jaar op zaterdag 12 december vanaf 9u. et is een...

SINT-NIKLAAS. Reeds vorige week brandt de nieuwe kerstverlichting in het stadscentrum. In opdracht van de raad van bestuur van het centrummanagement werden lichtkransen en motieven opgehangen in de...