Algemeen rookverbod vanaf 1 januari 2012
Jean-Marie Dedecker, voorzitter LDD: "Tegen de veralgemening van het rookverbod zijn de argumenten bekend, ze bedreigen de sector van de kleine cafés, ze treffen vooral de gewone man en vrouw die voor hun verslaving de stoep worden opgestuurd, en vernederd worden, gedegradeerd tot een sociale paria. Wij geloven dat de cafébazen zelf moet kunnen uitmaken of ze hun zaak openstellen voor rokers of alleen voor niet-rokers. Als de vrije markt dan uitwijst dat er geen toekomst is voor bruine cafés, dan zullen ze vanzelf verdwijnen. Maar laat de overheid toch eens ophouden om de mensen te betuttelen in hun privégedrag."
Jean-Marie Dedecker spreekt dus kordate taal en zal er ook voor zorgen dat zijn partij in de Kamer van volksvertegenwoordigers de strijdbijl voor de vrijheid van de rokers weer opgraven. Het vorige voorstel van een gedeeltelijk verbod, is naar de vuilnismand verwezen. Maar het nieuwe voorstel is een nieuwe kans.
Martine De Maght, Kamerlid LDD: "Wij hopen dat de geesten intussen zijn gerijpt. De noodkreet van de kleine cafébazen, en de steun die ze krijgen van hun representatieve middenstandsorganisaties zou de politici toch moeten aan het denken zetten. De hooghartigheid waarmee leden van de Senaat de gewone klanten van de stamkroeg behandelen zegt veel over de Senaat. Maar de Kamer van Volksvertegenwoordigers zou dichter bij het volk moeten staan, en de belangen verdedigen van al hun kiezers, zowel van rokers als niet-rokers. Ik zal daarom de amendementen die LDD bij de vorige behandeling van het wetsvoorstel heeft ingediend, opnieuw in de commissies opdiepen, en hoop dat het parlement eindelijk aan zijn eigen extreme regeldrift een grens stelt."
CD&V had in februari 2008 met een wetsvoorstel het algemeen rookverbod in de horeca op de politieke agenda gezet. De eerste en belangrijkste bekommernis daarbij was de volksgezondheid en er werd verwezen naar welke ravage roken kan aanrichten. Een algemeen rookverbod was daarom voor CD&V de ultieme doelstelling. Maar de wetgeving voldeed niet en zo bleven er tal van discriminaties bestaan door onduidelijke definities en achterpoortjes. Maar de jeugdhuizen en de kleine cafés hoopten dat het algemeen rookverbod ver weg bleef.
Maar de Senaat stemde nu voor het rookverbod en CD&V -fractieleidster Sabine de Bethune verdedigde dat algemeen rookverbod. Ze weet dat in landen waar een algemeen verbod geldt in de horeca, het aantal hartkwalen gedaald is. Net als LDD blijven de liberalen gekant tegen een algemeen rookverbod. Ook Vlaams Belang is tegenstander van het verbod. Er is ook een tekst van de Kamer en die spreekt over de toelating van roken in cafés waar geen eten wordt geserveerd. Open VLD ziet in het algemeen rookverbod een doodsteek voor de volkscafés.
Ook UNIZO is tegen een uitbreiding van het rookverbod tot de kleinste biercafés. Het gaat slechts om 1.500 cafés, een fractie van de meer dan 50.000 handelszaken in ons land. Roken in die 1.500 cafés nog toestaan, zal de volksgezondheid dus niet in gevaar brengen. Bovendien hebben de kleinste cafés vaak niet de ruimte of het geld om te investeren in een aparte rookruimte. Uit een UNIZO-profielstudie van alle Belgische cafés blijkt dat 70% van de klanten in die drankcafés, zelf rookt. Als die verdwijnen, mogen die kleine cafés de boeken sluiten, besluit UNIZO.(R.D.)