Axiradio is niet meer

LOKEREN.  Na 28 jaar radio te hebben gemaakt voor Lokeren, sloot Axiradio (105.9 FM) zaterdagavond om 18 uur de spreekwoordelijke deur met 'The Final Countdown' van rockgroep Europe. Daarmee eindigt voor de stad een radiotijdperk dat ooit twee radiostations telde: radio Accent en radio Lora, later gekend als radio ABC/Topradio en Axiradio. In een radiomarathon namen de medewerkers van Axiradio afscheid van 'hun' radiostation.

Net als vele vrije radio's startte in 1981 radio Lora om een alternatief te bieden voor de openbare omroep. Dat gebeurde toen volledige in de illegaliteit want een wettelijk kader ontbrak. "Dat had ook z'n voordelen", zegt Michel De Maesschalck, oprichter van radio Lora. "Je had ook geen verplichtingen. Je kon bij wijze van spreken doen wat je wil en dat maakte het gezellig. We maakten radio met allemaal jonge mensen en die brachten soms ook hun lief mee en dan maakte we samen plezier. Ja, het was een leuke tijd." Toch bleek in die pioniersdagen niet alles peis en vree. "Lora is vijf keer opgepakt. De eerste keer gebeurde dat in de Molenstraat op een vrij grove manier: met de pistolen in de rug.", blikt De Maesschalck terug. In het begin draaiden we overdag commerciële muziek en 's avonds was er plaats voor meer gespecialiseerde muziekprogramma's. Tegenwoordig moet iedereen wel commerciële muziekdraaien. "Op 1 mei 1998 wijzigde radio Lora zijn roepnaam in Axiradio omdat sommigen dat moderner en vlotter vonden klinken maar 12 jaar later spreekt iedereen nog altijd over Loraradio."

Over de reden waarom hij met Axiradio stopt klinkt De Maescchalck teleurgesteld. Teleurgesteld in evolutie die de sector de laatste jaren heeft doorgemaakt en het gebrek aan opvolging: "Uiteraad doet het pijn om te stoppen maar ik ben 60 jaar en da's niet meer van de jongste. Als er geen opvolging klaarstaat, moet je een keuze maken. Bovendien is er weinig respons van officiële instanties. In andere steden krijgen lokale radio's een lokaal van de stad ter beschikking maar ik Lokeren lijkt dat niet te kunnen. Ook de reclamemarkt is te versplinterd zodat er weinig overblijft voor lokale radio."

Toch is Axiradio nog niet volledig dood: "De overnemers hebben niet de naam Axiradio overgenomen. De website blijft bestaan. We zullen de regio-informatie sterk uitbreiden. En wie weet, starten we ooit nog een internetradio."

Image
Geert Fermont, Rony Van De Vijver en Michel De Maesschalck namen zaterdag afscheid van Axiradio.

medewerkers

De medewerkers van Axiradio weten sinds vorige week dat het radiostation verdwijnt en reageren verslagen. "Ik ben na 28 jaar mijn hobby kwijt en dat voelt alsof je een kind verliest. Het was een stuk van m'n leven.", zegt Geert Fermont die de afscheidsuitzending presenteerde.

Radio Land Van Waas uit Sint-Niklaas, die de frekwentie overneemt, biedt de medewerkers de kans om over te stappen. "Ik weet nog niet of ik overstap. Ik ben 25 jaar bij Axiradio. De verslagenheid is groot", reageert presentator Rony Van De Vijver. Eerstdaags start Radio Land Van Waas, dat in Sint-Niklaas uitzendt op 106.4 FM, met nonstop-uitzendingen op 105.9 FM in Lokeren. "We kunnen pas echt starten als de verbinding tussen de studio in Sint-Niklaas en de mast in Lokeren in orde is", laat Gunther Degraeve, programmaleider van radio Land Van Waas, weten. "We hopen begin december te starten in Lokeren." Radio Land Van Waas zal zijn aanbod streekinformatie ook afstemmen op Lokeren. (mb)